Kako položaj, v katerem najpogosteje spite, odkriva vaš značaj

Tudi položaj, v katerem je med spanjem največkrat vaše telo, veliko pove o tem, kakšni ste.

3.10.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako položaj, v katerem najpogosteje spite, odkriva vaš značaj

Praviloma nikoli cele noči ne prespimo v enem spalnem položaju. A tisti, v katerem največkrat počiva telo, veliko pove o značaju posameznika. Poglejte torej, kako vam najljubši spalni položaj razkriva vaš značaj.

Fetus

Položaj, v katerem je telo na boku zvito tako, kot je zarodek v maternici.

Sicer pogosta spalna poza, ki nakazuje na sramežljive, občutljive posameznike. Čeprav v budnem stanju skrivajo svojo mehko naravo in kažejo trdo plat, so velikokrat pretirano zaskrbljeni in obremenjeni zaradi malenkosti ter pogosto iz muhe delajo slona. Lahko bi jih imenovali tudi kralji ali kraljice drame.

Strokovnjaki za spanje praviloma ta položaj odsvetujejo.

"Naši podzavesti sporoča, da smo v nevarnosti in da ni varno zaspati, kar pomeni, da možganom ni dana priložnost, da bi se povsem sprostili. Poleg tega je v njem znatno obremenjena hrbtenica, krvni pretok pa zaradi pokrčenih udov slabši. Zaradi značilnega položaja je prav tako ovirano dihanje, vse to so razlogi, zaradi katerih zdravju ni najbolj prijazen," opozarja Elina Winnel, strokovnjakinja za spanje iz Avstralije.

Spanje na boku

In sicer z iztegnjenimi nogami in rokami ob telesu.

Ljudje, ki spijo v tej pozi, so po naravi družabni in sproščeni. Radi se pogovarjajo z vsemi, glede tem pri njih ni meja, so prijazni, odprti, včasih sicer nekoliko lahkoverni, a vsekakor vredni zaupanja.

"Spanje na boku je dober položaj. Priporočljiva je sicer uporaba kvalitetnega vzglavnika, iz nevrološkega stališča in iz stališča odprtih dihalnih poti je to telesu prijazna poza," meni strokovnjak za higieno spanja Ron Ehrlich, ki sicer dodaja še, da je z vidika dobre prebave bolje spati na levem boku.

Spanje na boku z iztegnjenimi rokami

Položaj, podoben prejšnjemu, le da so v njem roke predročene.

 

Ljudje, ki spijo v njem, so običajno zelo privlačni in odprti, na drugi strani lahko nekoliko sumničavi in cinični. Odločitve sprejemajo počasi, ko pa se za nekaj odločijo, pri tem trdno vztrajajo in si zlepa ne premislijo.

Glede učinka na telo in počutje, za ta položaj velja enako, kot za položaj spanje na boku z rokami ob telesu.

Vojak: spanje na hrbtu z ravnimi nogami in rokami ob telesu

Posamezniki, ki večino noči preživijo v tej pozi, so tihi, zadržani in ne marajo gneče ter hrupa. Življenje jemljejo resno, imajo visoka pričakovanja do sebe in drugih.

Po mnenju strokovnjakov za spanje je spanje na hrbtu najboljše za dober in kvaliteten nočni počitek.

"Položaj spanja, ki je do telesa najprijaznejši, je pa res, da je treba poskrbeti za nekoliko dvignjen zgornji del hrbta, kar omogoča tudi ramenom in hrbtu počitek ter preprečuje želodčni refluks," je povedal strokovnjak za spanje Mark T. Brown.

Zvezda

Spanje na hrbtu, nogi sta razkoračeni, roki odročeni. Osebe, ki spijo v tej pozi, so zelo predani prijatelji. Imajo posluh za sočloveka in vedno priskočijo na pomoč pri reševanju težav.

Z vidika vpliva na zdravje in počutje tudi pri tem položaju velja podobno, kot pri spanju na hrbtu.

Spanje na trebuhu

Položaj nakazuje, da gre za odprte, družabne osebe, ki pa za humorjem skrivajo svoje notranje stiske in željo po popolnem nadzoru. Gre za zelo občutljive posameznike, ki se težko soočajo s kritiko.

Z vidika zdravja je to slab položaj za spanje.

"Spanje na trebuhu ni priporočljivo, saj v njem prihaja do znatnega pritiska na mišice glave, vratu in čeljustih, prav tako so znatno obremenjene mišice spodnjega dela hrbta, ki so v neprimernim položaju," opozarja Ehrlich.

Z njim se strinja Shelby Harris, strokovnjak za medicino spanja z medicinske fakultete Albert Einstein, ki navaja, da spanje na trebuhu vrši nepotreben pritisk na celo telo:

"Zato se tisti, ki spijo v njem, pogosto zbujajo s togimi mišicami in mravljinčenjem v udih ter bolečinami v kosteh in sklepih."

Povzeto po portalu 24.sata

Preberite še: Izjemni učinki dobrega spanca

Morda vas zanima tudi: 8 razlogov, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)