Utrujeni, ker preveč spite

Največja napaka je, če se po sedmih ali osmih urah spanja zbudite ter se odločite, da boste še malo spali.

6.1.2016 ob 2:00

shutterstock_131108405.jpg

Ob običajnih delavnikih najbrž sploh ni mogoče, med prostimi dnevi pa ta scenarij najbrž poznate: okoli polnoči ležete k počitku, ko pa okoli desetih vstanete iz postelje, se počutite utrujeno, izčrpano in se vam ves dan drema. Nemški strokovnjak za spanje dr. Ingo Fietze je prepričan, da pozna razlog, zakaj je tako, in pravi, da ste, če gre za zdrav spanec, spali preveč.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Poslušajte telo

Fietze, ravnatelj interdisciplinarnega centra za medicino spanja v berlinski bolnišnici Charite sicer pravi, da 10 ur spanja ni vedno preveč: "Morali pa bi poslušati svoje telo in mu zagotoviti toliko počitka, kot ga potrebuje," je povedal in dodal, da ljudje pogosto storijo napako, ko se po sedmih ali osmih urah spanja zbudijo in se odločijo, da bodo še malo spali. Obrnejo se na drugo stran in spijo naprej, ko pa končno vstanejo, so še bolj utrujeni in izčrpani. "Organizem ne potone več v globok spanec. To je nekako tako, kot če si za popoldanski počitek vzamete nekaj ur. Po tem zagotovo ne boste spočiti."

Hop iz postelje

Če ste se torej po sedmih ali osmih urah spanja zbudili, hitro skočite iz postelje. Pa čeprav vas še tako mika, da bi še malce dremali ...

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)