Ribe za boljši spanec in višjo inteligenco otrok

Otroci, ki enkrat na teden jedo ribe, bolje spijo in na testih inteligence dosegajo boljše rezultate.

19.2.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ribe za boljši spanec in višjo inteligenco otrok

Študija univerze Pennsylvania, katere rezultate so objavili v časopisu Scientific Reports je pokazala, da otroci, ki enkrat tedensko jedo ribe, bolje spijo ter na testih inteligence dosegajo boljše rezultate v primerjavi z malčki, ki ribe jedo redkeje ali jih sploh ne, piše Miss mama.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da omega tri maščobne kisline, ki se nahajajo v ribah kot so losos, sardine in tune, pozitivno vplivajo na spanec in delovanje možganov, zadnja pa je prva, ki je povezala vse tri komponente. Njeni izvajalci so prepričani, da za boljše delovanje možganov omega tri maščobe niso zaslužne neposredno, temeveč posredno. Kajti zagotavljajo boljši spanec, ki je pomemben dejavnik pri razvoju inteligence.

Spanec je nepogrešljiv

Dober spanec je ključen za zdravje in razvoj otrok. Med spanjem malčki med drugim predelujejo in shranjujejo vse čez dan pridobljene informacije, hkrati imajo njihovi možgani in telo priložnost za počitek.

 

Ob tem spanec igra pomembno vlogo pri razpoloženju, saj pomanjkanje tega povzroča tesnobo, nestrpnost, agresijo, razdražljivost ter slabši šolski uspeh.

Očitna povezava

Zadnja študija je vključevala več kot 500 kitajskih otrok starih do devet let. Ti (oziroma njihovi starši), so odgovarjali na vprašanje, kako pogosto jedo ribe. Ko so sodelujoči dopolnili 12 let, so opravljali test inteligence. Otroci, ki so enkrat tedensko jedli ribe, so tiste, ki se z njimi niso prehranjevali, v povprečju prekašali za 4,8 točk. Otroci, ki so ribe jedli občasno, so v povprečju dosegli 3,3 točke več od malčkov, ki jih niso nikoli.

V sklopu raziskave so straši odgovarjali tudi na vprašanja o spalnih navadah otrok. Med drugim, kako pogosto se zbujajo sredi noči in kako pogosto so utrujeni čez dan.

Na podlagi odgovorov so izvajalci zaključili, da otroci, ki jedo ribe, spijo bolje, imajo redkeje motnje spanja in so čez dan bolj spočiti.

Več vlog omega tri maščob

Omega tri maščobe na spanec vplivajo na več načinov. Med drugim spodbujajo nastajanje melatonina, ki uravnava spalni ritem ter izboljšuje spanec.

Esencialne maščobne kisline sodelujejo tudi pri sintezi prostaglandina, za katerega strokovnjaki domnevajo, da je najučinkovitejša snov, ki spodbuja spanje in zagotavlja trden spanec.

Epidemiološke študije so na podlagi tega jasno izpostavile povezavo med povečanim vnosom rib, boljšim spancem in višjo inteligenco otrok. Strokovnjaki zato priporočajo postopno uvajanje rib v prehrano malčka takoj, ko ta začne prehajati na mešano hrano.

Za otroke primerne manjše ribe

Ob tem opozarjajo na pomemben dejavnik pri prehranjevanju z ribami. In sicer na toksičnost njihovega mesa, saj se zaradi industrijske dejavnosti v oceane sprošča vse več strupenih snovi, ki onesnažujejo darove morja.

Koncentracija zdravju neprijaznih snovi v mesu rib je odvisna od več dejavnikov, predvsem od velikosti in starosti rib ter njihovega načina prehranjevanja.

Velike ribe roparice, denimo tune, morski psi in mečarice jedo manjše ribe, posledično se v njihovem mesu nalaga več strupenih snovi, tudi živega srebra. Zato te za otroke predstavljajo višje zdravstveno tveganje. Zanje so primernejše manjše ribe, denimo sardine in sardele, ki vsebujejo manj zdravju škodljivih snovi, na drugi strani pa veliko omega tri maščob.

Preberite še: Pojasnjeno, zakaj malčki ne marajo zelene zelenjave

Morda vas zanima tudi: Otroci starejših mam so inteligentnejši in imajo še druge prednosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)