Strogo prisegate na zdravo hrano? 6 znakov, da imate motnjo, imenovano ortoreksija

Ortoreksija je ena od motenj hranjenja, ki se kaže z več pokazatelji in znatno vpliva na življenje tistega, ki se z njo sooča.

14.3.2019 ob 4:54

malica_zdrava_hrana_pisarna_racunalnik_micna.jpg

Ortoreksija je ena od motenj hranjenja, ki izvira iz nezdravega odnosa do hrane in napačne samopodobe. Sam termin je leta 1997 prvi uporabil Steven Bratman. Ta je motnjo opisal kot obsedenost z zdravim, čistim načinom prehranjevanja, kar znatno vpliva na vse ravni življenja.

Čisto prehranjevanje ali po angleško clean eating je že nekaj časa trend, ki se je začel s porastom prehranskih blogerk in zvezdnic. Popolne fotografije jedi, obrokov in izklesanih teles na Instagramu ter drugih družabnih omrežjih so marsikoga napeljale k temu, da je sledil priporočilom, kar ga je na koncu privedlo do skrajnosti. Skrajnosti pa, kot vemo, nikoli niso dobre.

Ortoreksija sicer še ni medicinsko priznana in jo mnogi enačijo z drugimi motnjami hranjenja, kar pomeni, da nekdo, ki trpi zanjo, pri zdravniku ne bo dobil te diagnoze, pa vendar obstajajo jasni znaki, ki nakazujejo nanjo.

Šest najbolj očitnih je za Womans Health nanizal specialist in klinični psiholog z londonskega centra za motnje hranjenja Bryony Bamford.


1 Preobremenjeni ste z mislijo na hrano

V kolikor večino časa razmišljate o hrani, dosledno načrtujete obroke, neprestano prebirate zapise o zdravi prehrani ter v tolikšni meri sledite napotkom, da vse aktivnosti in misli podrejate temu, koliko, kdaj in kaj boste zaužili, je to prvi opozorilni znak.


2 Glede prehrane imate zelo stroga pravila

Strogi ste glede časa, števila obrokov, njihove sestave in obstaja cela vrsta živil, ki si jih ne dovolite jesti niti v še tako skromnih količinah.


3 Obremenjenost s hrano vpliva na vaše razpoloženje

Kadar ste primorani prekršiti katero od pravil, občutite veliko krivde in stresa, zato ste napeti, tesnobni in se strogo obsojate.


4 Ljudje, ki so vam blizu so opazili vaše zadržke

Če se vaša pravila prehrane zdijo večini, ki jih poznate, prestroga in vas na to opozarjajo, bi jim morda morali prisluhniti.


5 Živila delite na dobra in slaba

In groza vas je učinka najmanjše količine zaužite slabe hrane na težo in zdravje.


6 Vaše družabno življenje je podrejeno hrani

Kar pomeni, da se izogibate priložnostim, na katerih ni na voljo živil, ki sodijo v vaš koncept čistega prehranjevanja. Posledično se vse bolj zapirate vase, izogibate druženju ter zavračate povabila prijateljev, znancev in tudi ožje ali širše družine.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas že zjutraj boli glava ali pa 5 znakov, da bi bili srečnejši, če bi bili samski

Priporočamo tudi: VIDEO: Božanski špageti s parmezanom in česnom (jed iz petih sestavin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)