5 trikov, s katerimi pica ne bo le okusna, ampak tudi zdrava

Pica lahko z nekaj drobnimi spremembami postane zdravju prijazna jed.

25.1.2019 ob 5:09

pica_paradiznik_rukola_miza_micna.jpg

Dišeča, sočna in že na pogled okusna pica. Ta priljubljena italijanska jed je skoraj popolna hrana. Če odmislimo dejstvo, da zaradi obilja nasičenih maščob in soli, zdravju ni ravno prijazna.

Seveda se ji za to ni treba odpovedati. Vse je namreč v zmernosti. A tudi, če bi si jo radi privoščili večkrat, ne obupajte. Kajti s preprostimi spremembami bo vaša pica okusna in da, tudi zdrava. Nekaj idej, kako poskrbeti za to, ima Insider.

Izpustite salame, klobase in druge predelane mesnine

Zdravju najbolj škodljiva sestavina pice so različne salame in druge predelane mesnine, s katerimi je ta jed pogosto bogato obložena. Te namreč ne vsebujejo le veliko nasičenih maščob, temveč tudi visok delež soli.

Če vam pica brez mesa ne diši, namesto takšnih in drugačnih predelanih mesnin, uporabite rezine popečenega piščanca, tunino, morske sadeže, s katerimi bo prav tako okusna, hkrati pa še zdravju prijaznejša.

pica_tuna_bazilika_micna.jpg

Ne pretiravajte s sirom

Pica brez sira pač ni pica, a z njim res ni treba pretiravati. Kajti tudi ta, tako kot predelane mesnine, vsebuje veliko nasičenih maščob in soli. Torej, z njim zmerno in namesto polnomastnih izbirajte sire z manj maščobe. Ne boste razočarani.

sir_nariban_strgalo_micna.jpg

Pico obložite z zelenjavo

Verjeli ali ne, domala vsa zelenjava se poda nanjo. Uporaba te je več kot odlična ideja, saj ne boste izboljšali le okusa tega živila, temveč tudi njegovo prehransko vrednost in tako skupaj s pico zaužili vlakna, vitamine, minerale in antioksidante. Nekaj idej? Brokoli, cvetača, korenje, bučke, rukola in še bi lahko naštevali. Možnosti so praktično neskončne.

pica_zelenjava_brokoli_cvetaca_olive_micna.jpg

Belo moko zamenjajte s polnozrnato

Testo iz polnozrnate moke bo prav tako okusno kot tisto iz bele, hkrati boste telesu z njim zagotovili sestavljene ogljikove hidrate, ki so zdravju prijaznejši od enostavnih iz bele moke. Tu so še v celih žitih prisotni vitamini B kompleksa, železo, magnezij in vlaknine. Nedvomno dovolj razlogov, da belo moko zamenjate s polnozrnato.

testo_moka_polnozrnato_micna.jpg

Uporabite cvetačno testo

Zadnje čase kot osnova za pico postaja vse bolj priljubljeno cvetačno testo. To je dobrodošlo za vse, ki so pozorni na vnos ogljikovih hidratov ter se izogibajo glutenu. Pica bo z njim okusna, hkrati boste zaužili manj maščob, kalorij in več vlaknin, vitamina C, vitamina K, folne kisline, kalija, magnezija in fosforja.

Kako pripraviti cvetačno testo:

Sestavine:

  • nekaj kapljic olja za pekač,
  • 350 gramov cvetače, 
  • eno veliko jajce, rahlo razžvrkljano,
  • sol in poper.

Postopek:

  • Namastite pekač, pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
  • Naribano cvetačo stresite v posodo in jo v mikrovalovni pečici segrevajte pribložno šest minut, da se zmehča.
  • V kolikor nimate mikorvalovke, jo tako dolgo kuhajte na pari. Cvetačo ohladite.
  • V ohlajeno vmešajte jajce, sol in poper ter z zmesjo obložite pekač.
  • Tako pripravljeno testo pecite 10 do 15 minut, ga vzemite iz pečice, obložite s poljubnimi dodatki in pico pecite še deset minut.
pica_zelenjava_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zlata pravila kuhanja testenin ali pa Meghan Markle in princ Harry urejata svoje domovanje. Takšna bo kuhinja!

Priporočamo tudi: 5 trikov, s katerimi testenine ne bodo le okusne, temveč tudi zdrave


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)