25.1.2019 ob 5:09
Dišeča, sočna in že na pogled okusna pica. Ta priljubljena italijanska jed je skoraj popolna hrana. Če odmislimo dejstvo, da zaradi obilja nasičenih maščob in soli, zdravju ni ravno prijazna.
Seveda se ji za to ni treba odpovedati. Vse je namreč v zmernosti. A tudi, če bi si jo radi privoščili večkrat, ne obupajte. Kajti s preprostimi spremembami bo vaša pica okusna in da, tudi zdrava. Nekaj idej, kako poskrbeti za to, ima Insider.
Izpustite salame, klobase in druge predelane mesnine
Zdravju najbolj škodljiva sestavina pice so različne salame in druge predelane mesnine, s katerimi je ta jed pogosto bogato obložena. Te namreč ne vsebujejo le veliko nasičenih maščob, temveč tudi visok delež soli.
Če vam pica brez mesa ne diši, namesto takšnih in drugačnih predelanih mesnin, uporabite rezine popečenega piščanca, tunino, morske sadeže, s katerimi bo prav tako okusna, hkrati pa še zdravju prijaznejša.
Ne pretiravajte s sirom
Pica brez sira pač ni pica, a z njim res ni treba pretiravati. Kajti tudi ta, tako kot predelane mesnine, vsebuje veliko nasičenih maščob in soli. Torej, z njim zmerno in namesto polnomastnih izbirajte sire z manj maščobe. Ne boste razočarani.
Pico obložite z zelenjavo
Verjeli ali ne, domala vsa zelenjava se poda nanjo. Uporaba te je več kot odlična ideja, saj ne boste izboljšali le okusa tega živila, temveč tudi njegovo prehransko vrednost in tako skupaj s pico zaužili vlakna, vitamine, minerale in antioksidante. Nekaj idej? Brokoli, cvetača, korenje, bučke, rukola in še bi lahko naštevali. Možnosti so praktično neskončne.
Belo moko zamenjajte s polnozrnato
Testo iz polnozrnate moke bo prav tako okusno kot tisto iz bele, hkrati boste telesu z njim zagotovili sestavljene ogljikove hidrate, ki so zdravju prijaznejši od enostavnih iz bele moke. Tu so še v celih žitih prisotni vitamini B kompleksa, železo, magnezij in vlaknine. Nedvomno dovolj razlogov, da belo moko zamenjate s polnozrnato.
Uporabite cvetačno testo
Zadnje čase kot osnova za pico postaja vse bolj priljubljeno cvetačno testo. To je dobrodošlo za vse, ki so pozorni na vnos ogljikovih hidratov ter se izogibajo glutenu. Pica bo z njim okusna, hkrati boste zaužili manj maščob, kalorij in več vlaknin, vitamina C, vitamina K, folne kisline, kalija, magnezija in fosforja.
Kako pripraviti cvetačno testo:
Sestavine:
Postopek:
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
Preberite še: Zlata pravila kuhanja testenin ali pa Meghan Markle in princ Harry urejata svoje domovanje. Takšna bo kuhinja!
Priporočamo tudi: 5 trikov, s katerimi testenine ne bodo le okusne, temveč tudi zdrave
oddajte komentar