6.10.2015 ob 8:00
Pica je nedvomno ena najbolj priljubljenih hitrih jedi, v kateri vsak uživa po svoje. Nekateri jo jedo z rokami, drugi z nožem in vilicami, tretji pa, preden v usta nesejo njen prvi grižljaj, z nje s papirnato serveto popivnajo maščobo, ki se nabira na njeni površini.
Že slediš Mični na Facebooku?
In prav ta navada se je izkazala za najboljšo - z njeno pomočjo je namreč mogoče zaužiti znatno manj maščob in seveda tudi džulov (kalorij), s katerimi je pica nedvomno bogata.
Še raje pa si naredite pico sami, pri kakršni ne bo nobene slabe vesti. Mična ima odličen recept za kvinojino pico brez glutena.
Enak okus, manj kalorij
Ameriška raziskava, ki je dokazala, da pivnanje s prtičkom res pomaga, se je poglobila v srednje veliko pico, premera 35 centimetrov, obogateno z dodatnim sirom in rezinami klobasic.
Sodelujoči, ki so pred njenim zaužitjem z nje s servetom popivnali maščobo, ki se je nakopičila na njeni površini, so v telo vnesli kar 170 džulov (40 kalorij) in 4,5 gramov maščobe manj v primerjavi s tistimi, ki tega niso storili, okus pice pa je ostal enak. Izračunani podatki se nanašajo na rezino, torej približno na osmino pice.
Razlika na letni ravni
Če torej na leto pojeste 88 rezin pice in z njih predhodno popivnate maščobo, to po količini džulov in maščob znaša enako, kot če bi jih pojedli le 66. Kar pa je, morate priznati, že kar občutna razlika in zanjo je resnično potrebno izjemno malo.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar