Stres, pomanjkanje časa in drugi pogosti razlogi za vetrove

Naj bodo vir še tako velike zadrege, dejstvo je, da vetrovi občasno mučijo vsakogar, za kar obstajajo prav posebni razlogi.

29.11.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Stres, pomanjkanje časa in drugi pogosti razlogi za vetrove

Res je, da ste zaradi njih včasih v zadregi, a bodimo realni, vetrovi mučijo vse. Nekatere pogosteje, druge redkeje in če ste opazili, da so pri vas zadnje čase pogostejši, kot običajno, je dobro poiskati ključne razloge za, kot jim pravimo po domače, prdce.

Za Women's Health je najočitnejše nanizala gastroenterologinja in gostujoča profesorica na medicinskem centru Langone univerze Kalifornija, Lisa Ganjhu.

Pogosto pijete gazirane pijače

Med srebanjem gaziranih pijač, tako kot med pitjem po slamici in žvečenjem žvečilnega gumija v prebavila pride veliko zraka.

V črevesju ujet zrak je odgovoren za polovico glasnih vetrov. In če nočete, da bi tisto, kar v telo pride zgoraj, iz njega šlo spodaj, se vsem naštetim izogibajte.

Prisegate na umetna sladila

Telo vseh snovi, ki so dodane umetnim sladilom, denimo sorbitola in ksilitola, ne more prebaviti, zato ostanejo v prebavilih, kjer fermentirajo, med tem procesom pa se sproščajo plini, ki uhajajo skozi zadnji del telesa.

A tudi naravni sladkorji pri tem niso nedolžni. Zlasti fruktoza, torej sadni sladkor, povečuje tveganje za vetrove, kajti nekateri posamezniki v telesu nimajo encima za njegovo presnovo, zato je iz enakega razloga, kot so umetna sladila, lahko ogovoren za zadrego.

Obožujete solate

Čeprav so zdravi, cvetača, ohrovt, zelje, brstični ohrovt in brokoli večajo verjetnost za vetrove, ki imajo značilen vonj po žveplu, za kar je zaslužna rafinoza, specifičen sladkor, ki ga vsebujejo.

Ob zaužitju z njo bogate zelenjave jo prebavni encimi razgradijo na glukozo, fruktozo in galaktozo. Ker telo nima encima, ki bi presnavljal galaktozo, ta skozi prebavila do debelega črevesja potuje nespremenjena, tam pa jo kot hrano uporabljajo črevesne bakterije, te pri presnovi sproščajo različne pline, ki povzročajo napihnjen trebuh in vetrove.

Pod stresom ste

Prebavila so tesno povezana z našimi čustvi in čustvena oziroma psihična preobremenjenost ne vpliva najbolje na prebavo, kar pomeni, da izzove tudi vetrove.

Rešitev: sprostitvene tehnike bodo pomirile misli in pozitivno vplivale na telo, natančneje na prebavo.

Zmedo lahko povzročajo mlečni izdelki

Preobčutljivost na laktozo pomeni, da telo ne proizvaja encima laktat, ki je odgovoren za presnovo tega mlečnega sladkorja.  Ta zato potuje skozi črevesje, z njim se hranijo bakterije, ki povzročajo napihnjenost in vetrove.

Količina laktata z leti v telesu lahko pade, zato se ne zanašajte na to, da vam nekdaj mleko ni povzročalo težav in tudi sedaj ni krivo za nedišečo zadrego. Skušajte se mu, tako kot izdelkom iz njega, za nekaj dni odpovedati ter opazujte stanje v prebavilih.

Pravkar ste rodili

Med vaginalnim porodom lahko pride do poškodb mišic in živčevja okoli anusa, zato so vetrovi pogostejši ter izrazitejši.

Ena od švedskih raziskav je pokazala, da ima četrtina porodnic z njimi težave do pet mesecev po porodu. Zlasti, če je bil ta naporen, se pa zadeve praviloma umirijo in v normalne tirnice postavijo same.

Porušeno bakterijsko ravnovesje v prebavilih

Bakterije razgrajujejo živila, ki jih pojemo. Za optimalno prebavo je potrebno primerno bakterijsko ravnovesje v prebavilih.

V kolikor je to porušeno, največkrat zaradi bolezni, jemanja antibiotikov ali pomanjkanja določenih hranil v prehrani, je predelava hrane ovirana, s tem ta dlje ostaja v prebavilih, kjer se sproščajo plini, ki v končni fazi izhajajo skozi anusno odprtino.

Za obroke si ne vzamete dovolj časa

Če jeste hitro, mimogrede in tistega, kar roma v usta, ne prežvečite temeljito, v prebavila zaide zrak, ki se kasneje sprošča v obliki vetrov.

Rešitev v temu primeru je preprosta: jejte počasi in vsak grižljaj temeljito prežvečite. Ne samo, da boste tako v hrani resnično uživali, hvaležna vam bodo tudi prebavila in zahvalila se vam bodo z manj vetrovi.

Preobčutljivi ste na gluten

Kadar telo težko presnavlja določena hranila, je zadrega verjetnejša. Tudi ko gre za preobčutljivost na gluten ali celo celiakijo ni nič drugače.

Če ima organizem težave pri prebavljanju določene vrste hrane, vam bo to sporočilo z napenjanem in vetrovi. 

Zaprti ste

Kot da zaprtost ne bi bila že sama po sebi dovolj, se prav zaradi nje poveča še verjetnost za vetrove. Vzrok za to so bakterije, ki se nahajajo v blatu, povzročajo fermentacijo, ob kateri nastajajo plini, ki se izločajo skozi anus.

Najboljša preventiva proti zaprtju so redna vadba, dovolj tekočine ter sveža hrana s  sadjem, zelenjavo in celimi žiti.

Jeste preveč vlaknin

Drži, vlaknine so zdrave. A drži tudi, da z njimi bogata hrana napenja. Zlasti, če je naenkrat pojeste večje količine.

V kolikor torej po veliki skledi solate spuščate veliko vetrov, je za to kriva vaša malica. Samo v vednost.

Preberite še: Kombuča in vodni kefir: naša favorita med zdravimi (in okusnimi) osvežilnimi pijačami

Morda vas zanima tudi: Živilo proti napihnjenosti in vsem drugim prebavnim težavam


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)