Štirje nasveti za hujšanje, ki jih ni pametno upoštevati (zaradi njih se boste le zredili)

Čeprav so splošno razširjeni in na videz uporabni, imajo nekateri nasveti o hujšanju ravno nasproten od želenega učinka.

22.8.2020 ob 5:50 | Foto: Drazen Zigic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štirje nasveti za hujšanje, ki jih ni pametno upoštevati (zaradi njih se boste le zredili)

Ne glede na to, zakaj ste se odločili izgubiti nekaj kilogramov, zagotovo ste se dodobra oborožili z nasveti, ki bi vam pomagali do cilja. A vsi, ki ste jih slišali ali prebrali, ne bodo obrodili sadov.

Nekateri bodo, če jih boste upoštevali, prinesli celo ravno nasproten rezultat. Katere bi v želji po vitkejši postavi morali povsem ignorirati, pa opozarja Miss7.

Izogibajte se bananam in korenju, saj vsebujejo veliko sladkorja

Dejstvo je, da nekatera zdrava živila vsebujejo več sladkorja v primerjavi z drugimi, med te sodijo tudi korenje in banane. A dejstvo je tudi, da zaradi sladkorja v njih ne boste pridobili kilogramov.

Če bi radi shujšali, bodite pozorni na skupen dnevni vnos sladkorja in se ne odpovedujte celemu naboru živil. Pomembno je, da se ne izogibate naravnim sladkorjem iz sadja, raje se odpovejte predelanemu iz slaščic ter sladkih pijač.

Izogibajte se glutenu

Glutenu se morajo izogibati vsi, ki so nanj preobčutljivi in posamezniki s celiakijo. Pri osebah, ki s tem nimajo težav, pa je izogibanje tej beljakovini nesmiselno, saj živila brez glutena ne vsebujejo manj energije od običajnih in same po sebi ne pripomorejo k vitkejši postavi.

Prav tako je dokazano, da je pri osebah, ki se iz nemedicinskih razlogov odpovedujejo glutenu, povišano tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, za težave s srcem in za nekatere oblike raka.

--> Je pa izogibanje glutenu smiselno, če vam ta povzroča težave. Tu so očitni znaki, da bi bilo pametno poskusiti brezglutensko prehranjevanje.

Izogibajte se rumenjakom, jejte samo beljake

Še en pogost trend v prehrani je uživanje zgolj jajčnih beljakov, ne pa tudi rumenjakov, saj na bi slednji vsebovali preveč postavi neprijaznih maščob in naj bi med drugim višali tveganje za srčna obolenja.

Vendar pa so strokovnjaki z univerze Granada dokazali, da uživanje sedmih jajc tedensko ne ogroža srca. Kajti čeprav jajčni rumenjak vsebuje holesterol, ta ne povišuje količine tega v krvi, za kar so v največji meri odgovorne transmaščobe in nasičene maščobe v rdečem mesu, predelanih mesninah, industrijskih slaščicah in podobnih jedeh.

 

Na drugi strani so jajca bogata s kvalitetnimi beljakovinami, s folno kislino, vitaminom D in vitamini B kompleksa, vsebujejo še železo, selen in cink ter se ponašajo z nizko energijsko vrednostjo, prav zaradi svoje sestave pa dolgo ohranjajo sitost. Zlasti so vitamini in minerali zastopani v rumenjaku, zato se mu ni priporočljivo izogibati.

Izbirajte živila z manj maščobe

Za vsako ceno se izogibajte izdelkom z oznakami z manj maščobe ali lahko. Raje izbirajte polnomastne izdelke in na jedilnike umeščajte živila z zdravimi maščobami: avokado, oreščki, semena, rastlinska olja. Te namreč niso sovražnice lepe postave, temveč pripomorejo k dolgemu občutku sitosti in preprečujejo prenajedanje.

Teorija, da maščobe redijo, je preživeta saj je dokazano, da prav hrana, ki je z njimi preskopa, pripomore h kopičenju kilogramov. Stroka priporoča, naj približno 30 odstotkov skupnega energijskega vnosa obsegajo maščobe zdravega izvora.

Izdelki z manj maščobami pri tem niso vaši zavezniki, saj jim je zaradi nižjega odstotka teh dodanega več sladkorja, kar pomeni, da škodujejo tako vitki postavi kot zdravju na sploh.

Preberite še: Preprosta navada, s katero Francozinje ohranjajo vitko postavo

Morda vas zanima tudi: 15 razlogov, da ne morete shujšati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)