Negativne posledice hujšanja, ki jih morda ne pričakujete

Zato bo bolje, da se nanje pripravite.

23.1.2018 ob 12:30

posledice_micna.jpg

Ne glede na to, kakšna je vaša osebna motivacija za hujšanje, doseganje in vzdrževanje zdrave telesne teže je eden ključnih pogojev za zdravje in dobro počutje. Zato naj vas nanizane negativne posledice izgube kilogramov ne odvrnejo od namere. Se pa je pametno nanje pripraviti in jih v določeni meri tudi preprečiti. Na katere tedaj, ko ste se odločili spremeniti svoj življenjski stil v prid nižji telesni teži, niste pomislili? 

PREBERITE še // Najpogostejše napake tistih, ki so na dieti

Koža se bo povesila in na njej se bodo pojavile strije

Povešena, odvečna koža s strijami je največkrat posledica hitrega izgubljanja kilogramov. Kot je za Insider povedala nutricionistka Malina Linkas Malkani, do tega pride, ker se koža nima časa prilagoditi novemu obsegu telesa. "Osredotočite se na počasno izgubljanje teže in dajte koži priložnost, da se bo lahko sproti prilagajala novi obliki telesa. Vaš cilj naj bo približno kilogram izgubljene teže na teden. Prav tako z vajami skrbite za tvorjenje mišične mase, kožo pa negujte s primernimi kremami, ki ji bodo zagotovile elastičnost," zato svetuje Malkanijeva.

Morda boste izgubili menstruacijo

Telo je med hujšanjem pod stresom, ta pa vpliva tudi na menstruacijo. Več kilogramov kot boste izgubili in hitreje, kot se jih boste otresli, večja verjetnost bo, da se bo to odražalo na vašem menstrualnem cilku.

Caroline Apovian, vodja centra za nadzor teže v Bostonu je pojasnila, da do tega pride tudi zaradi hormonskih sprememb: "Telo se na manjše količine hrane odzove tako, da ustavi reproduktivne funkcije, saj z njimi noče preobremeniti organizma in tako ogrožati delovanja vitalnih organov. Poleg tega je z vidika evolucije zadeva smiselna, saj bi ženska, ki strada, le težko donosila zdravega otroka."

Bolj vas bo zeblo

Kot je povedla Apovianova, je ta stranski učinek izgube teže povezan s počasnejšo presnovo. "Presnova se upočasni, saj telo varčuje z energijo. Zato proizvaja manj toplote in občutek hladu je izrazitejši. Drugi razlog za to, da potrebujete dodatno jopico je, da telo nima več toliko maščobe, ki služi kot toplotni izolator in je zato občutljivejše na temperaturne spremembe."

PREBERITE še // Toliko vode doprinese k vitki postavi

Imeli boste težave s spanjem

Povezava med spanjem in prehranjevanjem je kompleksna. Čeprav je dober spanec ključen za uspešno hujšanje, so lahko prav spremembe v prehrani tiste, ki krajšajo prespane urice.

"Za boljši spanec si zvečer privoščite živila, ki v telesu dvignejo raven triptofana. Manjša količina sestavljenih ogljikovih hidratov in beljakovin v možganih poveča količino triptofana in hormona spanja melatonina," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja in dodaja, da se telo na manjše količine hrane prav tako odzove s spremenjenim hormonskim ravnovesjem. Namesto, da bi to možgane zazibalo v sen, tedaj, ko zvečer zaužijete manj ali celo premalo hrane, ti ostanejo v pripravljenosti, saj podzavestno iščejo vire energije."

Vaše razmerje bo drugačno

Če sta oba privrženca zdravega načina življenja in pozitivnih sprememb ter se bosta na pot hujšanja podala vzajemno, bosta ob novi skupni izkušnji okrepila odnos. Če pa vam partner pri tem ne bo sledil, se vama kaj lahko obetajo težave. Največkrat zato, ker si boste vi želeli, da bi se tudi on predal zdravemu življenjskemu slogu, on pa se bo temu upiral.

"Vsiljevanje zdravega načina življenja se skoraj nikoli ne obnese," je povedala družinska terapevtka Judith S. Beck in dodala: "Ve, da bi moral jesti zdravo in telovaditi. In če bi hotel, bi to počel sam od sebe."

Kot so zapisali v časopisu Women's health je rešitev v komunikaciji in kompromisih v razmerju. Kuhajta skupaj, najdite načine, kako ga brez prisile pripraviti k temu, da bi vas posnemal in ne vsiljujte mu svojega življenjskega sloga. Da poleg kilogramov ne bi izgubili še življenjskega sopotnika.

Lahko boste depresivni

Praviloma ljudje, ki jih pesti višek kilogramov, za vse svoje težave in negotovosti krivijo prav odvečno težo. Številne zadrege s kilogrami res izginejo, ne pa vedno vse, kar lahko vodi v malodušje in depresijo. Zlasti, če skupaj z novo težo ni mogoče okrepiti samozavesti.

Študija univerzitetnega kolidža London je odkrila, da hujšanje ne vpliva vedno pozitivno na mentalno zdravje. V njej se je izkazalo, da je bilo pri posameznikih, ki so izgubili več kot pet odstotkov telesne teže, tveganje za depresijo 52 odstotkov višje kot pri tistih, ki so izgubili manj kot pet odstotkov prvotne telesne teže.

A ne glede na vse omenjene stranske učinke, ima  primerna teža vendarle več pozitivnih kot negativnih vplivov na zdravje. Res pa je, da je težava kompleksnejša, kot se zdi na prvi pogled in jo je treba kot takšno obravnavati, ter z novo konfekcijsko številko izboljšati tako fizično kot tudi mentalno zdravje in seveda intimen odnos. 

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Koledar najbolj vročih glasbeni festivalov in koncertov te sezone

Kaj moški najprej pogleda na golem ženskem telesu

Bodo te hlače zaznamovale letošnjo pomlad?

Petra Škabar: Želim pokazati, da Instagram niso samo lepe fotografije, potovanja in popolna življenja

Grde navade, ki se jih moraš do tridesetega odvaditi

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)