Štiri živila, ki pomagajo pri hujšanju in zmanjšujejo željo po sladkorju

Da zmanjšamo željo po sladkem, je dobro uživati ta štiri živila.

10.5.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: N. B.

Štiri živila, ki pomagajo pri hujšanju in zmanjšujejo željo po sladkorju

Preprosti sladkorji, ki jih zaužijemo v naši prehrani ustvarjajo t. i. začarani krog. Ti namreč hitro pridejo v naš krvni obtok in hitro dosežejo visoko koncentracijo. Sledi hiter upad, zaradi česar telo pošilja signale, da želi nov odmerek sladkorja. Za prekinitev tega kroga lahko zaužijete nekatera živila, ki vam bodo zmanjšala željo po sladkorju. Kljub temu, da vsebujejo tudi sladkorje, se lahko pohvalijo tudi z nekaterimi drugimi hranilnimi snovmi, ki so koristne in potrebne za normalno delovanje telesa.

Jabolko

Eno najboljših živil, ki pomaga zadovoljiti hrepenenje po sladkem, so jabolka. Vsebujejo veliko topnih vlaken za večjo sitost, dolgo jih žvečimo in še sladke so. Če po zaužitju jabolka začutite lakoto, si skupaj s sadežem privoščite še sir.

Koruza

Ena od možnosti za potešitev želje po sladkorju je tudi koruza. Ta je naravno sladka, zato lahko zadovolji naše hrepenenje po sladicah. Vsebuje številne vitamine in minerale ter vlaknine.

 

Sladki krompir

Batat je tudi pri nas vse bolj priljubljeno živilo. Je sladek, uporabljamo pa ga lahko tudi v slanih jedeh. Poleg sladkosti, v naše telo prinese tudi beto karoten ter druge vitamine in minerale. Sladki krompir lahko pripravite s cimetovim pecivom. Tudi ta začimba je odličen zaveznik v boju proti želji po sladkem, saj preprečuje dvig krvnega sladkorja.

Paradižnik

Paradižnik nam lahko pomaga premagati močno željo po sladkorju, saj vsebuje serotonin. Nekatere raziskave so pokazale, da je za povečano željo po sladki prehrani krivo prav pomanjkanje tega hormona. Serotonin pa možganom sporoča, da je potreba po sladkorju zadovoljena, še poroča Miss7zdrava.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)