Štiri pijače, ki olajšajo menstruacijo (in nekaj takšnih, ki jih med njo ni dobro piti)

Z izbranimi napitki je mogoče olajšati menstrualne težave, obstajajo pa tudi takšni, ki jih potencirajo.

3.7.2023 ob 3:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri pijače, ki olajšajo menstruacijo (in nekaj takšnih, ki jih med njo ni dobro piti)

Ko gre za menstruacijo, naj bo prva ali stota, je za mnoge še vedno prava uganka. Frustrirajoče? Je, a niste edini.

Že stoletja ženske iščejo različne načine, ki bi olajšali krče, ki se pojavljajo pred in med njo. Nekateri delujejo, drugi ne, so načini, ki učinkujejo pri določenih ženskah, pri drugih nimajo učinka.

Zmeda glede takšnih in drugačnih poti do znosnejših menstruacij in zdravih reproduktivnih ter sečnih organov je toliko večja, ker si velikokrat tudi raziskave glede tega niso enotne.

Vzemimo za primer brusnični sok. Ta je nekoč veljal za zlato pijačo pri zdravljenju okužb sečil. Meta analiza, pred kratkim objavljena v časopisu Plos One je postregla s spoznanji, da brusnični sok res lahko zmanjša tveganje za pojav tovrstnih težav in nekoliko omili simptome, ni pa učinkovit z vidika zdravljenja teh.

Druga raziskava, objavljena v časopisu Antibiotics navaja, da brusnični sok res ne bo škodoval, a na okužbo nima prav nobenega vpliva.

Ob vsej tej zmedi se zato upravičeno pojavlja vprašanje, kaj lahko ženske storijo za znosnejše menstruacije in za boljše vaginalno zdravje.

Anita Sadaty, ginekologinja v pomoč vsem v tej dilemi niza štiri v tistih dneh priporočljive pijače in nekaj takšnih, ki se jim je bolje izogibati.

Pijače, ki olajšajo menstrualne težave

Voda

Voda je v vsakem primeru pijača, ki bi jo morali vsak dan, torej tudi med menstruacijo, piti dovolj. Zato, ker navlaži telo, spodbuja razstrupljanje in čiščenje ter pozitivno vpliva na hormonsko ravnovesje.

"Osem kozarcev dnevno preprečuje napihnjenost, utrujenost in dehidracijo," je povedala ginekologinja.

Zeleni smuti

Vzemite sesekljalnik in ga napolnite z zeleno listnato zelenjavo (špinačo, ohrovtom, peteršiljem) ter jagodičevjem, tako boste dobili z antioksidanti izjemno bogato pijačo.

Med drugim vitamina A in C, ki sta zastopana v omenjenih živilih, blažita oksidativni stres ter spodbujata delovanje imunskega sistema.

Andrew J Shearer/Gettyimages

Korenčkov sok

Za vse, ki niso najbolj naklonjeni zelenim smutijem Sadatyjeva priporoča naravni korenčkov sok, ki ima prav takšne učinke.

Zeliščni čaj

"Nekatera zelišča spodbujajo prebavo. Med njimi na prvem mestu poprova meta. S tem blažijo vetrove in napihnjenost med menstruacijo," je pojasnila ginekologinja in dodala:

"Kamilični čaj je še ena odlična izbira, saj blaži krče in pomaga do boljšega spanca."

Česa ne piti med menstruacijo

Določene pijače, čeprav na kratek rok prinašajo olajšanje, v tistih dneh niso priporočljive.

Alkohol

"Ne samo, da alkohol povzroča dehidracijo in s tem še okrepi boleče menstruacije, obremeni tudi jetra in ledvice, tako se telo težje znebi strupenih snovi.

 

Alkoholu se je priporočljivo izogibati vsaj dva tedna pred in med samo menstruacijo, kajti negativno vpliva tudi na ravnovesje hormonov in s tem še poslabša zadeve," opozarja Satadyjeva.

Gazirane in sladke pijače

S sladkorjem bogate pijače tako kot alkohol spodbujajo dehidracijo, ob tem sladkor še poveča število vnetnih procesov v telesu in okrepi krče.

Obstaja jasna povezava med zaužitim sladkorjem in menstrualnimi krči, zato se je takšnim napitkom med menstruacijo vsekakor pametno izogibati.

 Chinnachart Martmoh/Gettyimages

Še drugi načini za blaženje menstrualnih težav

Obstaja nekaj pripomočkov, ki lahko, ob premišljeni izbiri pijač, pomagajo pri blaženju menstrualnih bolečin.

Eden od dobrodošlih načinov je uživanje večjih količin magnezija. Z njim bogati so oreščki, semena, sadje, zelena zelenjava, mleko in mlečni izdelki, stročnice, morski sadeži. Lahko si pomagate tudi z dodatki prehrani. Magnezij sprošča mišice, blaži krče, zagotavlja boljši spanec, prebavo in še na druge načine pozitivno vpliva na počutje v tistih dneh.

Naslednje priporočljive snovi so probiotiki. Obstaja veliko razlogov za uživanje s probiotiki bogatih živil. Dobre bakterije v njih pozitivno vplivajo na prebavo, blažijo napihnjenost, premagujejo zaprtje ali drisko ter zmanjšajo verjetnost za vetrove v tistih dneh.

Tretji zaveznik je ingver. Lahko kot dodatek pijači, lahko kot začimba za živila ali v obliki tablet. Ingver v vseh oblikah, zaužit vsaj dvakrat na dan, omili menstrualne krče.

Povzeto po portalu Mind Body and green

Preberite še: Menstrualna odsotnost: Ženskam dodatnih 36 prostih dni

Morda vas zanima tudi: S to rastlino si lahko pomagamo pri menstruacijskih krčih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)