Bi radi živeli dlje, bolj srečno in zdravo? Upoštevajte to preprosto pravilo

Obstajajo števila, ki v življenje prinašajo veliko dobrega.

14.1.2022 ob 5:27 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Bi radi živeli dlje, bolj srečno in zdravo? Upoštevajte to preprosto pravilo

Nešteto obveznosti na delu, doma, veliko sedanja za računalnikom, bezljanje iz opravka v opravek. Vse to so sestavine povprečnega dne sodobnega človeka, ob katerih se kaj hitro zgodi, da slehernik pozabi nase, na svojo srečo ter na zdravje.

Telo in duša kar kličeta po spremembah, ki bi jima prinesle dobrobit, teh pa dejansko ni težko umestiti v svoj vsakdan.

Sensa. hr svetuje, da pozornost usmerite v nekatera števila. Ne, ne gre za numerologijo, temveč za dejavnosti, ki v pravi količini ne glede na to, kako natrpan je vaš urnik, prinesejo zdravje ter srečo.

9000 korakov na dan

Gibanje je nepogrešljivo za dobro zdravje ter počutje. Zato poskrbite, da boste vsak dan prehodili vsaj 9000 korakov. V resnici ni tako zapleteno, kot se zdi, kajti štejejo vsi koraki, tudi tisti, ki jih prehodite po stopicah, namesto da bi uporabili dvigalo, koraki, ki jih opravite, ko se v službi približate mizi sodelavke, namesto da bi jo nekaj povprašali s pomočjo elektronske pošte, koraki, ki jih naredite, ko greste peš po opravkih.

K lažjemu sledenju števila si lahko pomagate z aplikacijami, ki jih beležijo namesto vas, predvsem pa si zapomnite: vsak korak šteje.

8 ur spanja

Kvaliteten in primerno dolg spanec je nepogrešljiv. Med njim se telo in možgani spočijejo, naberejo novih moči, izboljša se koncentracija, okrepi zdravje srca in še bi lahko naštevali njegove pozitivne učinke. A le, če je spanja dovolj.

V kolikor ga je premalo, se poviša tveganje za debelost, za bolezni srca, ogrožena je tudi odpornost, pojavi se razdražljivost. Skratka: osem ur spanja naj bo cilj, ki si ga morate zadati vsak večer.

7 kozarcev vode

Ali nesladkanega čaja. Tekočina je nujno potrebna za dobro delovanje vseh organov in sedem kozarcev vode (po dva decilitra) je količina, ki jo telesu morate zagotoviti.

6 minut za meditacijo

Meditacija je odlična vaja za posvečanje samemu sebi, za nadzorovanje čustev in misli, za učenje, kako se spopadati s stresom, je način, s pomočjo katerega lahko ozavestite notranje potrebe in želje.

Je tehnika, ki blagodejno vpliva na misli, dušo in telo. In je tehnika, od katere vse dobrobiti lahko dobite že, če ji namenite šest minut na dan.

5 zalogajev sadja in zelenjave

Saj poznate tisto: pet na dan. Različnih barv, različnih darov narave. Namesto drugih prigrizkov, na svoj jedilnik umestite sadje, z zelenjavo pa obogatite kosilo in večerjo.

Pet na dan je povsem dosegljiv cilj, ki bo prinesel veliko dobrega za zdravje ter počutje.

4 odmori (za raztezanje in mentalni počitek)

Osnovno pravilo se glasi: uri sedenja naj bi sledil petminutni odmor. Štirje od teh pa naj bodo intenzivnejši z obliko vaj, med katerimi se dodobra razgiba pogosto preveč zakrčeno in zaradi sedenja napeto telo.

3 obroki

Trije glavni obroki naj bodo vodilo: zajtrk, kosilo, večerja. Tako boste skrbeli za konstantno dovajanje energije telesu in ne boste deležni napadov lakote.

Prigrizki med njimi naj bodo, kot že rečeno, sestavljeni zlasti iz sadja.

2 uri pred spanjem brez telefona

Znano je, da telefoni in druge napravice z zasloni oddajajo modro svetlobo, ki prebudi možgane ter posledično negativno vpliva na spanje.

Priporočilo strokovnjakov se zato glasi: vsaj dve uri pred nočnim počitkom odložite telefone, tablice, ugasnite računalnik in se zavarujte pred modro svetlobo ter s tem izboljšajte kvaliteto spanja.

1 trening

Redna telesna aktivnost telo ohranja zdravo in vitalno. Zato najdite vsaj pol urice za katerega od treningov, med katerim se bo telo dobro razgibalo.

Vseeno je, kaj izberete, pomembno je le, da ste dosledni in da vadbo izvajate vsak dan. V telovadnici, v naravi ali doma.

Preberite še: Najboljša hrana za močne kosti

Morda vas zanima tudi: Izjemno zdrav del orehov, ki ga ne smete zavreči (čeprav večina ga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)