11 vrst masaž (in odgovor, katera je najbolj primerna za vas)

Masaže prinašajo svojevrstno sprostitev, da pa bi našli tisto, ki vam najbolj odgovarja, jih morate na lastni koži spoznati več.

8.1.2022 ob 5:57 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

11 vrst masaž (in odgovor, katera je najbolj primerna za vas)

Torej, odločili ste se, da se boste podrobneje spoznali s priljubljeno tehniko sproščanja: z masažo. Morda se boste prepustili rokam profesionalca, morda boste za malo razvajanja poprosili partnerja ali prijateljico, morda boste uslugo nato vrnili.

Vsekakor se je dobro poglobiti v različne vrste masaž in med njimi izbrati eno, dve, tri ali več, ki vam najbolj odgovarjajo. Poglejte zato 11 vrst masaž, ki jih priporoča Pure Wow. In vedite si: zaslužite si.

Švedska masaža

Najbolj znana in priljubljena ter zato prva na seznamu. Vključuje več tehnik: od gnetenja, pritiskov, tudi rahlih udarcev s prsti in dlanmi, njen osnovni namen je sproščanje splošne napetosti in napetosti v mišicah, premagovanje stresa, pospešitev krvnega pretoka in izboljšanje razpoloženja.

Po nekaterih podatkih švedska masaža pozitivno vpliva tudi na hormonsko ravnovesje. Brez skrbi, gre za nežno masažo brez intenzivnih pritiskov, maser v zaščiti kože pred trenjem uporablja olje in je primerna za domala vsakega.

Masaža z vročimi kamni

Od prej omenjene masaže se razlikuje po tem, da so za njeno izvedbo potrebni vulkanski kamni, ki jih maser polaga na telo. Cilj je lajšanje bolečin in izboljšanje krvnega pretoka. Lahko gre sicer zgolj za polaganje vročih ali za kombinacijo vročih ter mrzlih kamnov.

Namen slednjih je predvsem blaženje vnetji na koži, ki lahko nastanejo kot posledica stika z vročimi kamni. Čeprav je osnovni namen te masaže lajšanje bolečin, tako kot druge, pripomore tudi k sprostitvi ter lajšanju psihične napetosti.

Masaža globokih tkiv

Če smo začeli z nežno švedsko masažo, so za masažo globokih tkiv značilni bolj intenzivni pritiski in prijemi. Z njimi maser doseže globlje plasti mišic in vezivno tkivo, ki jih obdaja. Uporablja se pri kroničnih bolečinah ter na zakrčenih področjih, kot so trd vrat, zgornji in spodnji del hrbta ter za premagovanje napetosti v mišicah in ramenih.

Bolj, kot sproščanju in premagovanju stresa, je namenjena kurativi, torej odpravljanju bolečin in je s tega vidika, kot je dokazala leta 2014 opravljena študija, tudi zelo učinkovita.

Shiatsu masaža

Tehnika  je doma na Japonskem in je del tamkajšnje tradicionalne medicine. Temelji na pritisku na akupresurne točke, s čimer se vzpostavlja ravnovesje vseh telesnih energij.

Gre za holistično zdravilno metodo, ki prinaša več prednosti, med drugim blaži in odpravlja bolečine, v določeni meri odpravlja težave z notranjimi organi, spodbuja pretok energije po telesu in na splošno izboljšuje počutje.

Refleksologija

Refleksologija je tehnika, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine in temelji na stimulaciji določenih točk na telesu, predvsem na dlaneh in stopalih, ki so povezane z notranjimi organi.

S tem se izboljša njihovo zdravje ter delovanje, kar vpliva na celotno zdravje ter počutje.

Tajska masaža

Tajska masaža združuje več tehnik. Sestavljena je iz kombinacije akupresure (pritiska na določene dele telesa), raztegovanja (pasivna oblika joge) in obdelave energijskih tokov ali meridianov (vsak meridian vpliva na telo in na notranje organe) vzdolž telesa.

Še ena značilnost te masaže je v tem, da maser pri izvajanju ne uporablja le prstov rok in dlani, temveč pritiske velikokrat izvaja tudi z drugimi deli telesa, denimo s komolci ali celo stopali.

Vsekakor intenzivna masaža, ki dokazano blaži bolečine v hrbtu, odpravlja glavobole in povečuje gibčnost telesa.

Športna masaža

Kot že samo ime pove, je bila zasnovana za športnike, natančneje, za povečanje gibljivosti mišic ter za blaženje napetosti in bolečin v njih.

Sestavljena je iz več tehnik. Vključuje tako gnetenje, udarce kot pritiske, na dolgi rok pa izboljšuje gibljivost ter delovanje mišic, odpravlja v njih prisotna vnetja in bolečine.

Več raziskav je dokazalo tudi, da je s športno masažo neposredno po vadbi mogoče preprečiti nastanek bolečin v mišičnih tkivih. Seveda doprinese še k premagovanju stresa in zagotavlja dobro počutje.

Masaža z aromaterapijo

Bolj, kot za posebno tehniko masaže gre za dejstvo, da se ob tej vrsti uporablja pisana paleta eteričnih olj. Z njimi maser poskrbi za prijeten in sproščujoč ambient ter jih uporablja tudi pri sami masaži.

Običajno je z njimi nadgrajena švedska, pa tudi tajska ali masaža globokih tkiv. V bistvu so eterična olja kot dodatek dobrodošla pri vseh tipih te oblike sproščanja.

Ciljna masaža

Ciljna tkiva pri masaži vključujejo mišice, kite, vezi, kožo, sklepe, ali druga vezivna tkiva, kot tudi limfne žleze. Masaža se lahko izvaja z rokami, prsti, komolci, koleni, podlakti in nogami. Obstaja več kot osemdeset različnih priznanih načinov te masaže, katere glavni cilj je odstranjevanje vozličkov, ki se kot posledica napetosti pojavljajo v mehkih tkivih.

Maser z dotiki locira vozel in ga s pritiskom nanj sprosti. Tehnika, v kolikor jo izvaja nepoznavalec, lahko povzroča bolečino, sicer prinaša veliko olajšanja. Lahko se izvaja skozi tanjša oblačila.

Preporodna masaža

Masaža, ki je, kot že njeno ime pove, namenjena nosečnicam. Zasnovana je tako, da je zanje varna, vključuje tehnike dihanja in blaženju bolečine ter je zlasti primerna za bodoče mamice v zadnjem tromesečju.

Večina terapevtov, ki izvajajo to masažo, odsvetuje uporabo v prvem tromesečju, ko je tveganje za spontani splav višje.  

Pomembno je, da jo izvaja usposobljen maser, v tem primeru je odličen način sproščanja, blaženja napetosti v telesu in izkazovanja ljubezni do sebe.

Masaža na stolu

In še zadnja, vsem dobro znana masaža … ramen. Izvaja se lahko kar med sedenjem na stolu, skozi oblačila in če maser res obvlada, v hipu prinese olajšanje po napornem dnevu ali pred stresnim dogodkom.

Seansa je kratka, a sladka, lahko si jo privoščite kar med odmorom za malico in prinaša dolgotrajen učinek, ki nikakor ni nezanemarljiv.

Preberite še: Suho ščetkanje: Za koga je in za koga ni primerno

Morda vas zanima tudi: Maserji razkrili, kaj si mislijo, ko obdelujejo vaš hrbet


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)