Kako prepoloviti čas, ki ga preživiš na telefonu in imeti več od življenja

Si upaš preveriti, koliko ur dnevno preživiš z očmi, usmerjenimi v ekran pametnega telefona?

15.1.2022 ob 6:08 | Foto: Getty Images | Avtor: E.N.

Kako prepoloviti čas, ki ga preživiš na telefonu in imeti več od življenja

Ob vstopu v novo leto smo si obljubili marsikaj. Da bomo shujšali, opustili nezdrave navade, več telovadili, vase vnesli več vitaminov, končno pričeli trenirati za maraton ... Predvidevamo, da si si tudi ti zadala kakšno novoletno zaobljubo, danes pa pišemo o razvadi, ki je v le nekaj letih postala velik in vsesplošen družben problem.

Verjetno veš, o čem govorimo. O obsedenosti s pametnimi telefoni. Postali so podaljški naših osebnosti, nenehno jih držimo v rokah in preko njih komuniciramo pogosteje kot v živo.

Se tudi tebi zdi, da smo v tem pogledu precej zašli? Spodaj naštevamo nekaj idej, kako s pomočjo drobnih trikov  zmanjšamo čas, ki ga preživimo z očmi, uprtimi v ekran. 

Zavedno odklepanje telefona

Po pisanju portala Inc.com povprečni uporabnik iPhona telefon dnevno odklene kar 80-krat. Si predstavljaš, kako pogosto in rutinsko odklepaš telefon tudi ti? Poseganje po pametnih telefonih je postalo nekaj poponoma nezavednega in večino časa to počnemo avtomatsko.

Poizkusi biti bolj čuječa oziroma prisotna v trenutku in ozavesti namero posega po telefonu vsakič, ko odkleneš njegov ekran. Kadar opaziš, da si telefon vzela v roke iz navade in brez posebnega namena, ga zakleni in odloži. 

Izklopi način avtomatskega zaklepanja

Izklop avtomatskega zaklepanja ekrana na pametnem telefonu ti sicer ne bo direktno pomagal, da bi na njem preživela manj časa, boš pa na ta način lahko bolj realno beležila čas, ki ga zapraviš s pogledom uprtim v ekran.

Če telefon odlagaš nezaklenjen in čakaš, da se bo zaklenil samodejno, je tvoj "screen time" lahko strašljivo višji. Iz tega razloga ga zato ne jemlješ tako resno in posledično tudi ne poizkušaš zmanjšati pogostosti prakticiranja svoje slabe navade. 

Ne obremenjuj se z aplikacijami, ki so uporabne

Že res, da se v čas merjenja prižganega ekrana štejejo tudi minute, ki jih na telefonu preživiš zaradi klica s prijateljico, službenih elektronskih sporočil in podobno. A naj te opomnimo, da se ti ni treba obremenjevati z aplikacijami, ki jih uporabljaš aktivno.

Težava je namreč predvsem v tistih, ki jih uporabljamo na pasiven način. Po večini gre za socialna omrežja, po katerih le podrsavamo iz ure v uro in tako tratimo naš dragoceni čas na tej zemlji. 

Uporabi aplikacije za limit

Večina pametnih telefonov ima danes že samodejno naložene aplikacije in orodja, ki merijo čas, ki ga uporabnik preživi na ekranu. Mnogi pa premorejo tudi funkcijo časovnega omejevanja. Maksimalno količino časa, preživetega na telefonu, si lahko določiš sama, a glej, da opozoril ne boš le ignorirala, kakor včasih zjutraj počneš z budilko. 

Spomni se zlata pravila diet

Večina impulzov, ki jih socialna omrežja sprožajo v naših možganih, bi lahko primerjali s tistimi, ki jih povzročajo druge zasvojljive substance. Ko se poizkušamo odvajati od telefonov, naše telo deluje na podoben način, kot bi se zagnali v dieto.

Zato si lahko pri tem tudi pomagamo z nasveti, ki veljajo na primer za zmanjšanje vnosa čokolade. Pomembno je, da si na začetku ne zadamo prevelikih ciljev, predvsem pa ne obupamo, če se nam jih ne uspe držati vsak dan.

Nikar se ne odloči, da boš čez noč svoj "screen time" kar tako prepolovila. Raje ga zmanjšuj postopoma in se vsak dan razveseli in nagradi za vsakih deset minut, ki si jih namenila čemu bolj produktivnemu kot pa gledanju v telefon. 

Preberi še: Horoskop: Lastnost, ki bi jo najraje skrili pred ostalimi (glede na astrološki znak)

Morda te zanima tudi: Horoskop: Rojeni v teh 3 znakih se nikoli ne predajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)