Si ves čas priklenjena na telefon - to je razlog, da tvoji možgani ne morejo brez njega

Tudi ti čisto preveč časa dnevno preživiš z očmi, uprtimi v ekran svojega pametnega telefona?

14.11.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Si ves čas priklenjena na telefon - to je razlog, da tvoji možgani ne morejo brez njega

Pametni telefoni so pošteno spremenili naše vedenjske navade, čeprav si tega včasih ne želimo priznati. Večina izmed nas težko preživi polno uro, ne da bi vmes vsaj nekajkrat preverila stanje obvestil na ekranu. Tudi če nas v času, ko nismo bili pozorni nanj, ni nihče iskal, pa se kaj hitro zalotimo pri brezciljnem preletavanju socialnih omrežjih.

Res je, v zadnjem desetletju smo se močno navezali na pametne naprave in postale so nekakšen podaljšek naše osebnosti. Predmet, brez katerega ne gremo niti v drugo sobo. Pa obstaja razlaga, zakaj nam telefoni kar naenkrat toliko pomenijo?

Zatekanje v telefone narekuje dopamin

Kljub temu, da telefoni nudijo neomejen vir zabave, ki ga imamo ves čas na dosegu roke, mnoge raziskave kažejo, da se ljudje v zadnjem desetletju počutimo vse manj srečne. Pozabili smo, kako je biti sam s svojimi mislimi, pandemija in množična karantena pa sta vse skupaj le še poslabšali in nas zaradi odsotnosti rednih človeških stikov še bolj globoko pahnili v digitalni svet. Da bi razumeli, zakaj smo srečo pričeli iskati ravno v njem, pa moramo najprej razumeti, kakšno vlogo ima pri tem v našem telesu dopamin.

Dopamin je večini poznan kot hormon sreče, deluje pa tako, da nas pri vedenju motivira, da počnemo stvari, ki v nas sprožajo zadovoljstvo. Zaradi njega zvečer po kuhinjskih omaricah v želji po sladkorju iščemo čokolado, prižigamo cigarete in počnemo podobne stvari, ki nas pripeljejo do ugodja. A vse pogosteje, ko nas dopamin privede do prijetnih občutkov, bolj odvisni postajamo od njega in bolj pogosto se znajdemo v iskanju novega zadovoljstva.

Tudi digitalna omrežja predstavljajo ugodje. Na spletnih omrežjih naletimo na lepe obraze in popolna življenja, ki ugajajo našim možganom. Na socialnih omrežjih ni neprijetnih premorov tišine in podobnih kočljivih situacij, v katerih se v realnem življenju sicer pogosto znajdemo. Naša glava preko telefona ves čas drži kontrolo nad dogajanjem, se na ta način izogiba situacijam, v katerih bi se znašli v zagati, naši možgani pa uživajo v nenehnih distrakcijah in posledično valovih dopamina.

A na podoben način, kot nam čokolada ne bi prinesla več zadovoljstva, če bi jo uživali vsak dan za zajtrk, malico, kosilo in večerjo, nas tudi socialna omrežja na dolgi rok ne osrečijo več. Dopamin nas le še pošilja v konstantno iskanje nove sreče, ki pa zaradi pogostosti in dosegljivosti našim možganom ni več zadovoljiva. Z nenehnim poseganjem po telefonu se tako ujamemo v krog lova na »instant« občutke sreče, ki je sploh več ne občutimo na takšen način, namesto nje pa se v nas širi praznina.

Mnogi strokovnjaki s področja psihologije tako opozarjajo, da moramo, ravno zaradi 24-urne dostopnosti telefonov, še toliko bolj paziti na svoj odnos z njimi. Gotovo si namreč ne želimo, da oni upravljajo nas, namesto, da bi mi vršili nadzor nad njimi, kajne?

Preberi še: Zdravnica, na pomoč: Otrokom nisem prepovedala zaslonov, kakšne bodo posledice?

Morda te zanima: Toliko prostega časa potrebuješ v dnevu, da si lahko srečna, pravi raziskava


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)