Sta med in javorjev sirup res boljša od sladkorja?

Praviloma veljata za zdrav nadomestek sladkorja, pa sta telesu res prijaznejša?

14.1.2018 ob 5:55

med_micna.jpg

Rada bi se nekoliko posladkala, vendar veš, da rafiniran sladkor ni najboljša izbira. Torej ti na misel prideta med ali javorjev sirup. Večkrat si namreč že slišala, da sta zdravju prijaznejša in premoreta večjo prehransko moč od sladkorja. Pa je to res?

Beli sladkor je v bistvu saharoza. Telo jo uporablja kot gorivo, višek pa shranjuje kot maščobne obloge. Približno polovico zaužite saharoze telo izkoristi zelo hitro. Prav to pojasnjuje neizmeren porast energije takoj, ko zaužiješ nekaj sladkega in utrujenost, ki se pojavi kasneje.

Med je večinoma sestavljen iz vode, fruktoze in glukoze, v njem pa je v sledovih prisotnih še 20 vrst drugih sladkorjev, vlaknin in flavonoidov. Prav zato je slajši od običajnega sladkorja in ga za to, da bi premagala tisto željo po sladkem, potrebuješ manjšo količino.

Hkrati telo za presnovo medu potrebuje več energije, zato se manj te nakopiči v obliki maščobnih oblog. Vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti prav tako višajo prehransko vrednost medu in ga nedvomno postavljajo pred sladkor.

Javorjev sirup je v primerjavi s predelanim sladkorjem prav tako bolj zdrava izbira, saj je znatno manj predelan, vsebuje vitamine, minerale, kot sta cink in kaliji, antioksidante ter ima nižji glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroča hitrega dviga in padca energije.

A vendar za vse vire sladkorja, predelane ali naravne velja, da bi jih morala uživati v zmernih količinah, saj ob pretiravanju vodijo v kopičenje kilogramov in višajo odpornost na inzulin, s tem pa povečujejo tveganje za sladkorno bolezen.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)