11 znakov, da uživate preveč sladkorja

Ukrepajte, preden zadeve uidejo nadzoru.

5.7.2017 ob 5:10

sladkor_ThinkstockPhotos-504118812.jpg

Dandanes se je sladkorju skoraj nemogoče povsem izogniti in včasih ga povsem nevede zaužijemo preveč. Na to pa se telo odzove z opozorilnimi znaki. Poglejte si nekaj takšnih ki opozarjajo, da imate v krvi preveč sladkorja in da bo treba korenito spremeniti prehrano.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Izčrpanost

Ob povišanih vrednostih sladkorja v krvi telo ni sposobno pravilno izkoriščati in shranjevati glukoze, posledično celice in organizem ne dobivajo dovolj energije, kar vodi v pogosto utrujenost, za katero na prvi pogled ni mogoče najti očitnega razloga.

Pogosto mokrenje

Kadar je nivo krvnega sladkorja previsok, ledvice delujejo pospešeno, da bi s tekočino odvečni sladkor izločile iz telesa. Posledica: stranišče morate obiskovati pogosteje.

Suha usta in povečana žeja

Kot rečeno, ledvice ob povišanem sladkorju delujejo pospešeno, iz organizma se izloča več tekočine, na kar se telo odzove z žejo. Če je nikakor ne morate potešiti, bi morda morali preveriti svoj krvni sladkor.

PREBERITE še // Presenetljiva količina sladkorja v le navidezno zdravi hrani

Izguba teže

Čeprav se na prvi pogled ne zdi logično, visoka raven sladkorja v krvi lahko povzroči hitro hujšanje. Inzulin je namreč neučinkovit in telo hrane ne more pretvoriti v energijo, zato začne razgrajevati beljakovine iz mišic, ki mu služijo kot dodaten vir energije.

sladkor_ThinkstockPhotos-665166078.jpg

Bakterijske in glivične okužbe

Povišan krvni sladkor ustvarja idealne pogoje za razvoj in pretirano rast neprijaznih bakterij ter glivic. Pri ženskah so ob povišanem krvnem sladkorju najpogostejše vaginalne in okužbe sečnih poti.

Suha koža

Tudi ta lahko nakazuje na to, da je v krvi  preveč sladkorja, saj telo zaradi povečanega mokrenja izgublja več tekočine, koža pa zato ni primerno navlažena.

Težave s koncentracijo

Visoka raven sladkorja v krvi preprečuje, da bi možganske celice dobile dovolj glukoze. Možgani imajo zato premalo energije, kar se odraža v težavah z logičnim mišljenjem, oteženo je povezovanje informaciji, slabša pa je tudi sposobnost koncentracije.

PREBERITE še // Kaj se zgodi, če devet dni ne jemo sladkorja

Zamegljen vid

Povečana količina sladkorja v krvi negativno vpliva na žilice okoli oči, s tem pa se poslabša vid, ki je pogosto zamegljen, saj oči težko izostrijo sliko.

Počasno celjenje ran

Zaradi poškodovanega ožilja, ki je posledica povišanega sladkorja v krvi, je oviran krvni pretok. Do poškodovanih delov kože zato pride manj krvi, rane se posledično celijo počasneje.

Slab libido

Za zdrav in močan libido so prvi pogoji zdrav krvni pretok, dobro delujoče živčevje in pravilno ravnovesje hormonov. Višek sladkorja v krvi negativno vpliva na vse tri dejavnike, posledično torej vodi v nižjo spolno moč.

Razdražljivost

Strokovnjaki pravijo, da so ljudje s povišano količino sladkorja v krvi pogosteje zaskrbljeni, razdražljivi in bolj podvrženi depresiji ter spremembam razpoloženja. Možgani zahtevajo konstantno oskrbo z glukozo, hitra nihanja pa negativno vplivajo na njihovo delovanje ter posledično na razpoloženje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)