So peneče kopeli slabe za vagino? Odgovarjata ginekologinji

Če večkrat na teden uživate v topli kopeli, boste od zdaj naprej bolj previdni. Strokovnjakinji opozarjata, da lahko pretiravanje vodi do res neprijetnih težav.

30.4.2021 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

So peneče kopeli slabe za vagino? Odgovarjata ginekologinji

Po dolgem tednu je na hladen večer že misel na razvajanje v kadi tople vode pomirjujoča. Če v banjo dodate še penečo kopel, si pripravite ambient s svečkami, glasbo, morda celo kozarec vina in v roke vzamete knjigo, se lahko razvajanje v kadi razvije v dlje časa trajajočo dejavnost. Čeprav je namakanje v topli vodi za mišice nadvse sproščujoče, pa ni nujno, da ima tako pozitiven vpliv tudi na vagino.

Na žalost lahko peneče kopeli vodijo v vaginitis, vaginalna vnetja, opozarja ginekologinja Julie Levitt. Razlog, da privede do neprijetne srbečice, pekočega občutka pa je porušeno pH ravnovesje. »pH vrednost vagine je nekje 4-4.5, kopeli pa so bolj bazične in imajo pH vrednost pri 8-9,« je pojasnila. »Vse, kar ruši občutljivo pH ravnovesje, lahko privede do neprijetnih težav, kot so infekcije, izsušenost, srbečica ali pekoč občutek,« pa dodatno pojasni ginekologinja Sherry Ross za Popsugar.

Če ne morete brez, vzamite otroške kopeli

Iz pH ravnovesja lahko vagino vržejo agresivna mila ali geli za tuširanje. Strokovnjaki zato predlagajo ženskam, da prenehajo uporabljati odišavljene produkte in namesto penečih kopeli raje za ustvarjanje prijetnega vzdušja uporabijo dišeče sveče ali difuzor. Ob tem še dodajata, da niso škodljive samo peneče kopeli. Nič kaj boljša izbira niso niti razne soli ali eterična olja, ki jih nekateri nakapajo v vodo. »Že res, da so soli in olja bolj nežne do pH, a prevelika doza ali predolga izpostavljenost, lahko prav tako povzroči vaginitis,« pravi Levittova.

 

Če se vseeno ne morete odpovedati mehurčkom svetujejo, da uporabite otroško penečo kopel, ki naj bi bila vendarle bolj prijazna do kože in vagine. »Nikoli, ampak res nikoli, za penečo kopel ne uporabljajte mila za roke ali šampona,« še izpostavi ginekologinja in pove, da sta ta dva produkta lahko še posebej agresivna do nežnih področij. Zaradi tega se lahko pojavi tudi dermatitis ali pa razdražena koža.

Povesta še, da niso vsi enako občutljivi in da je za večino povsem varno, če se namakajo v kadi enkrat na teden. Ob tem še dodata, da je vseeno pametno, da ne pretiravate s produkti in da v vodi ne sedite več kot 10 minut. Po namakanju pa nikar ne pozabite še dobrega izpiranja, ki ob z vaše kože odstranil preostanek produkta.  

Preberite še: Pozabite na kreme, Salma Hayek se proti podočnjakom bori s to inovativno napravo

Morda vas zanima tudi: Olja za lase: Različna olja za različne težave


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)