Kako globoka je in druga, z vagino povezana dejstva

Vse, kar ste želeli vedeti o nožnici, pa niste upali vprašati.

16.11.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako globoka je in druga, z vagino povezana dejstva

Vsi dobro vemo, da nožnica opravlja številne naloge: omogoča rojstvo otroka, vsak mesec krvavi in je velik vir užitka. O tako kompleksnem organu ima veliko za povedati tudi znanost. In nekaj manj znanih, z njim povezanih dejstev, je za Cosmopolitan takole nanizala strokovnjakinja za intimno zdravje Shirin Lakhani.

Globina povprečne vagine znaša približno sedem centimetrov

Na prvi pogled se res ne zdi veliko in velika verjetnost je, da med spolnim odnosom vanjo zaide nekaj daljšega. A dejstvo je, da se njena cev med vzburjenjem zaradi elastičnih tkiv znatno podaljša in tako lahko penis (naravnega ali umetnega), sprejme v celoti.

Sramni ustnici nista enaki

Kot je povedala Shirinova, na svetu praktično ni mogoče najti dveh enakih vagin. Zato ne glede na to, kakšna je zunanjost vaše, je naravna, normalna in edinstvena.

Vendar se denimo vaginalne ustnice ne razlikujejo le od ženske do ženske, tudi nobena pripadnica nežnejšega spola nima dveh enakih. Tako kot nimamo dveh čisto enakih oči, ušes, obrvi, tudi sramne ustnice niso identične in ne simetrične.

Sramnih dlak naj ne bi odstranjevali

Intimna pričeska je osebna izbira, a dobro je vedeti, da imajo sramne dlake varovalno vlogo, saj vagino in njeno notranjost varujejo pred tujki, bakterijami in drugimi potencialnimi nevarnostmi.

Sramne dlačice zrastejo le določene dolžine, nato nekaj časa mirujejo in v končni fazi izpadejo.

Uporaba velikih tamponov proti koncu menstruacije ni priporočljiva

Kajti ob pomanjkanju vlažnosti se med ustavljanjem in odstranjevanjem tampona z visoko vpojnostjo pojavi trenje, ki privede do poškodb vaginalnih sten.

Super vpojni ter zato večji tamponi so torej priporočljivi pri močnejših, ne pa tudi pri blažjih krvavitvah.

Možno je, da se tampon izgubi v telesu, a zdravnik pri tem lahko pomaga

Zgodi se, da tampon zaide pregloboko v vagino in ga ni mogoče odstraniti brez zdravniške pomoči.

V tem primeru je treba obiskati ginekologa, ki ga bo odstranil s primernimi pripomočki in preprečil sindrom toksičnega šoka.

Za vlaženje skrbijo posebne žleze

Dejstvo je, da se med spolnim odnosom stene vagine navlažijo, saj spolna stimulacija aktivira žlezo, imenovano bartolinijevo žleza, ki se nahaja na sprednjem delu nožnice in izloča naravni lubrikant.

 

Večina tega pa med vzburjenjem in spolnim vrhuncem izhaja iz globljih predelov vagine.

Nožnica se stara

Tako, kot se starajo drugi deli telesa, tudi nožnica ne more ubežati zobu časa. Spremembe na njej so posledica spremenjenega hormonskega ravnovesja, zunanje sramne ustnice izgubijo maščobno tkivo in postanejo tanjše, zaradi manjše količine elastina in kolagena izgubljajo prožnost, žleze izločajo manj lubrikanta, kar lahko vodi v boleč spolni odnos, poveča se tveganje za okužbe in inkontinenco.

Sicer je posledice staranja s primernimi ukrepi mogoče ublažiti, a tiste, ki so zgolj estetske narave, je bolje sprejeti in jih jemati kot naraven proces.

Močno se lahko raztegne

Pomislite samo na porod. Vendar se vagina ne razteza zgolj med rojevanjem temveč tudi med spolnim odnosom. Je izjemno prilagodljiva.

 

Morda se ne bo takoj vrnila v prvotno stanje

Če ste se kdaj spraševali, ali lahko seks z nekom, ki je izjemno obdarjen, ali masturbacija z veliko igračko povzroči ohlapnost vagine, se odgovor glasi: da. Vsaj začasno.

Ženske, katerih dolgoletni partnerji so po obdarjenosti presegali povprečje ali uporabljajo velike spolne igračke opažajo, da je vagina pri spolnem odnosu z nekom s povprečnimi dimenzijami, manj občutljiva oziroma tesna, čeprav imajo po prepričanju strokovnjakinje staranje in vaginalni porodi večji vpliv na širjenje njenih sten.

Spremembe niso trajne

Pa vendar se vsaka nožnica, ki se razširi zaradi mehanskih dejavnosti, sčasoma vrne v prvotno dimenzijo. Zlasti po porodu ji je pri tem mogoče pomagati s keglovimi vajami.

Pretirana nega ji škoduje

"Mislim, da je nekaj najslabšega, kar lahko ženske storijo za svoje intimne predele, umivanje teh z dišečimi mili, geli in čistilnimi robčki. Vagina se namreč čisti sama in pri tem ne potrebuje dodatne pomoči.

S pretiranim umivanjem, zlasti pa z uporabo higienskih pripomočkov, se na njej poruši naravno ravnovesje bakteriji in glivic, kar vodi v vnetja in okužbe, kot je bakterijska vaginoza," za konec opozarja strokovnjakinja in dodaja, da je za čistočo nožnice povsem dovolj običajna voda.

Preberite še: Kajenje, uporaba mila (in druge reči, s katerimi škoduješ zdravju svoje nožnice)

Morda vas zanima tudi: Ohlapna nožnica ni posledica seksa (povzročata jo dva druga dejavnika)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)