Škodljivi vplivi kruha na naše telo

Ne vpliva le na kilograme.

18.6.2018 ob 8:12

kruh_z_marmelado.jpg

Obstaja živilo, ki ga uživamo vsak dan, čeprav številne študije dokazujejo, da lahko negativno vpliva na zdravje. Gre za moko, natančneje izdelke iz nje, med katere seveda sodi tudi kruh, pravi kardiolog William Davis in se strinja, da so žita, zlasti pa pšenica, res že stoletja glavna sestavina človeške prehrane, a ob tem opozarja, da se pšenica, ki jo uživamo dandanes, močno razlikuje od one, ki je bila na mizah pred 200 leti.

Pri tem ima v mislih iz nje izdelano osiromašeno belo moko, ki med drugim povzroča težave s kožo, sklepi in ima za posledico povišan krvni sladkor.

Enostavni ogljikovi hidrati povzročajo mastno kožo in pojav aken

Enostavni ogljikovi hidrati v beli moki se ob delovanju encimov v telesu spremenijo v sladkor. Višek tega vodi v povišane vrednosti inzulina ter aktivacijo žlez, ki proizvajajo maščobo, kar se odraža tudi na videzu kože, seveda kot akne in mozolji.

Kot opozarja Davis, je treba ločevati med integralno moko, ki ima izjemno prehrambno vrednost in belo moko, ki prinaša negativne učinke za telo, saj so iz nje odstranjene vlaknine, žitne ovojnice in žitne klice. Zdravi ljudje, katerim se ni treba izogibati pšenici, bi morali uživati prav izdelke iz integralne moke.

Gluten iz pšenice slabo vpliva na sklepe

Znano je, da celiakija še ni povsem raziskana bolezen, oziroma alergija na beljakovino gluten, in da pesti mnoge, ne da bi se tega zavedali.

Kot opozarja Davis, se pojavlja z različnimi simptomi, najpogostejši so zaprtje, slabost, bolečina v trebuhu, slabokrvnost, krhke kosti, spremembe na koži ter tudi bolečine v sklepih.

Prizadetim se priporoča uživanje žit, ki ne vsebujejo glutena, med njimi so na prvih mestih proso, amarant, ajda in kvinoja.

Amilopektin povišuje raven sladkorja v krvi

Pšenica slabo vpliva tudi na krvni sladkor. V njej je namreč veliko škroba, katerega glavna sestavina je amilopektin, ki lahko znatno poviša količino sladkorja v krvi in s tem vodi do resnih težav, na prvem mestu do sladkorne bolezni.

V današnji komercialni ponudbi je v proizvodih iz pšenice prisotna zlasti prehransko osiromašena moka, ki vsebuje veliko škroba in s tem amilopektina.

Odločitev za polnozrnate, integralne izdelke (po možnosti iz nepšenične moke!) je zato nedvomno boljša izbira tudi z vidika nadzorovanja krvnega sladkorja.

Avtorica: M. F.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)