Šest preprostih nasvetov za vse poletje zdravo nožnico

V vročih poletnih dneh je intimnim področjem dobro nameniti malo dodatne pozornosti.

7.8.2020 ob 5:40 | Foto: Ivan Mikhaylov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest preprostih nasvetov za vse poletje zdravo nožnico

Intimno področje je prekrito s številnimi znojnimi žlezami in lasnimi mešički, kar pomeni, da se v vročih poletnih dneh izdatno znoji. In višje kot so temperature, večja je verjetnost, da se bo zaradi vlage v notranjosti ter na zunanjosti nožnice pojavilo vnetje bakterijske ali glivične narave.

Tudi vnetja mehurja in drugih sečnih organov poleti niso redkost, zato je dobro poznati načine, ki bodo pripomogli k zdravju intime v vročih dneh. Najbolj uporabne in priporočljive navaja Miss7.

Pijte dovolj tekočine

Tako kot primerna hidratacija koristi celemu telesu, koristi tudi nožnici. Seč bo ob zadostni količini vode manj koncentriran, ob pogostih malih potrebah se bodo iz sečnih kanalov izpirale bakterije, s tem bodo manj verjetne okužbe ter vnetja mehurja in drugih organov, s katerimi seč prihaja v stik.

Nosite lahka in zračna oblačila

Res je praktično pod oblačili nositi kar kopalke in ob prvi priložnosti skočiti v vodo, žal pa to z vidika zdravja ni najboljša ideja. Kajti kopalke so izdelane iz materialov, ki ne omogočajo pretoka zraka, posledično se na intimnem področju zadržuje vlaga, ki poviša tveganja za okužbe in vnetja.

Tudi oprijeta in oblačila iz umetnih materialov višajo verjetnost zanje. Zato izkoristite poletje in nosite lahka, zračna oblačila iz naravnih tkanin, ki bodo dopuščala nemoten dostop zraka do najbolj skritih kotičkov telesa.

 

Pozabite na spodnje hlačke

Kaj intimni prija še bolj od zračnih bombažnih spodnjih hlačk? Uganili ste, poletje brez njih. Če niste ravno pristaš tega, da pod široko obleko ne bi nosili ničesar, pa se spodnjemu perilu in tudi pižami odpovejte vsaj ponoči.

Redno menjajte vlažna oblačila

Po kopanju mokre kopalke vedno nadomestite s suhimi. Po telesni aktivnosti prav tako nemudoma slecite preznojena oblačila in jih zamenjajte s svežimi. Verjemite, vaši intimni predeli vam bodo hvaležni.

Na jedilnik umestite probiotke

Zdrave mlečno kislinske bakterije so nepogrešljive za dobro delovanje prebavil, pozitivno pa vplivajo tudi na vaginalno zdravje. Tudi poleti torej ne pozabite na probiotčna živila in jih redno vključite na jedilnike.

Nožnice ne negujte z olji

Velikokrat ste že slišali in prebrali: vagina se čisti sama, zato pri njeni negi ne uporabljajte mil, gelov in drugih preparatov. Prav tako njene zunanjosti ne negujte z olji, saj ta ustvarjajo idealne pogoje za bakterije in zato občutljivi koži prinašajo več slabega kot dobrega.

Preberite še: Kako globoka je in druga, z vagino povezana dejstva

Morda vas zanima tudi: Koristni nasveti za zdravo vagino, ki jih morate upoštevati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)