Pozor! Vadba lahko škoduje vaši vagini

Ker je intimno zdravje pomembno, je dobro vedeti, kako zanj pravilno skrbeti tudi med vadbo.

6.6.2019 ob 1:28

zenska_telovadnica_bidon_utezi_micna.jpg

Prav je, da telovadite in da se med vadbo dodobra preznojite. A prav je tudi, da tedaj, ko po vašem telesu tečejo potočki znoja, pomislite na svoje intimne predele in na dejstvo, da jim vlažno okolje v telovadnih oblačilih prav nič ne odgovarja.

Zato je dobro vedeti, kako med vadbo poskrbeti za njihovo zdravje in česa res ne smete početi. Nekaj najpogostejših napak, s katerimi med telesno aktivnostjo škodujete svoji vagini, je za Cosmopolitan nanizala ginekologinja Anne Henderson.

Telovadno opremo oblečete več kot enkrat

Večina telovadno opremo takoj potem, ko jo sleče, vrže v pranje. A če se kdaj zalotite v razmišljanju, da bi telovadne hlače oblekli še jutri (ker res niso tako preznojene), to misel takoj opustite.

Kajti čeprav se bodo pajkice do naslednjič posušile, bodo v njihovih vlaknih ostale bakterije in glivice ter se v naslednji seansi prenesle na spodje perilo, od tam pa na intimne predele. Zato vedno operite vso telovadno opremo. Brez izjeme in izgovorov.


Kolesarite, kljub temu, da ste dovzetni za vaginalne okužbe

Kolesarjenje je čudovita vadba za celo telo. A če je vaše intimno področje občutljivo in se vam pogosto pojavljajo okužbe, draženje in vnetja, raje izberite drugo napravo za kardio vadbo, denimo tekaško stezo.

Kajti, kot je povedala ginekologinja, obstajajo dokazi, da stalen pritisk sedla na vagino povečuje tveganje za vnetja in draženje, pa tudi za bakterijske okužbe, ki se lahko prenesejo na sečila.


Pri umivanju ste pregrobi

Seveda se po vadbi oprhate in telo bogato namilite z dišečim gelom, a nožnico pri tem izpustite. Kajti njena notranjost se čisti sama in ne potrebuje higienskih pripomočkov.

Malo vode naj bo, agresivne snovi v gelih in milih pa porušijo naravno bakterijsko ravnovesje na stenah vagine ter negativno vplivajo na zdravje tega dela telesa.


Nosite pretesna oblačila

V tesnih telovadnih oblačilih se znatno poviša temperatura telesa, v kombinaciji z vlago pa to povečuje tveganje za glivične okužbe. Poleg tega preozke telovadne hlače, ki med vadbo pritiskajo ob kožo, lahko privedejo do vnetji in izpuščajev.

Zato, če redno vadite, vsaj občasno tesne telovadne hlače nadomestite z zračnimi, udobnimi in bombažnimi telovadnimi oblačili.


Pretiravate s hidratacijo

Se vam zdi, da med vadbo s hidratacijo ne morete pretiravati? V resnici lahko. Nobenega dvoma ni, da morate skrbeti za primeren vnos tekočine, a če se boste nalivali z litri vode, bo trpel vaš mehur.

Prav tako ne pijte premalo. Tako boste med drugim poskrbeli za zdrava sečila, saj se bodo s pogostim odvajanjem urina iz njih izpirale bakterije in se v mehurju ne bodo preveč namnožile ter povzročale neprijetnih vnetji.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati ali pa: Najboljši nasveti za intimno nego

Priporočamo tudi: Ikea poustvarila slavne televizijske dnevne sobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)