To se bo zgodilo, če bo telovadba postala del tvoje jutranje rutine

Vadba je dobrodošla v vsakem delu dneva, jutranja pa prinaša prav posebne pozitivne učinke na počutje in zdravje.

3.5.2019 ob 4:00

zenska_tek_narava_mesto_telefon_micna.jpg

Nedvomno je med vašimi prijateljicami vsaj ena takšna, ki odteče nekaj krogov ali opravi celo serijo vaj še preden večina zasliši zvok budilke.

Sami niste ravno naklonjeni jutranji vadbi, a če boste spremenili svoj pogled nanjo in jo umestili v dnevno rutino, si boste kmalu morali priznati, da prinaša številne koristi za zdravje in počutje. Pet najočitnejših izpostavlja Pure Wow.

Lažje boste načrtovali dan

Saj veste, da vam zaradi obveznosti, ki se vrstijo čez dan, velikokrat zmanjka časa za telovadbo. Sestanki, druženje s prijateljicami in takšni ter drugačni opravki se vam vendarle zdijo pomembnejši kot znojenje na svežem zraku ali telovadnici. Posledice: telovadna oprema žalostno počiva v kotu, vi pa imate slabo vest.

V kolikor bo vadba postala del vaše jutranje rutine, se bo to spremenilo. Kajti ne glede na to, kaj vas čez dan še čaka in kako dolgo v večer se zavlečejo opravki, vi boste za svoje zdravje in počutje poskrbeli tedaj, ki bo večina še spala.


Zaželeli si boste zdravega zajtrka

Vadba spodbuja tek, a v kolikor se ji boste predali zjutraj, boste opustili misel na to, da bi na poti v službo mimogrede pojedli rogljiček in z njim izničili ves trud.

Dobre navade spodbujajo dobre navade in zagotovo si boste potem, ko se boste preznojili, oprhali in pripravili za nov dan, raje privoščili zdrav zajtrk.


Produktivnejši boste

Pomislite na to, kako je videti vaš prihod v pisarno: najprej si privoščite še eno skodelico kave, preletite pomembne naslove na spletu ter seveda poklepetate s sodelavci. In tako odlašate z nalogami, ki vas čakajo, saj zanje tedaj, ko sonce komaj vstaja, res nimate volje in ne moči.

Po jutranji vadbi pa boste polni energije, lažje se boste zbrali, se lažje osredotočili na tisto, kar vas čaka in ne boste videli razloga, da bi odlašali s prebiranjem elektronske pošte. Na vse maile boste odgovorili že do desetih.


Pozornejši boste na zdrave navade

Vadba ima številne dobro znane učinke. En od njih je tudi spodbujanje k odločitvam, ki na sploh koristijo duši in telesu.

Omenili smo že, da si boste po njej z večjo verjetnostjo pripravili zdrav zajtrk, prav tako pozitivno pa bo vplivala tudi na druge odločitve, ki so povezane z zdravjem in počutjem. Skratka: bolj pozorni boste na hrano, na hidratacijo in na vse navade, ki govorijo zdravju v prid.


Bolje boste spali

Vadba v večernem času ni najbolj priporočljiva, saj ob njej po telesu zaplovejo endorfini, ki res zagotavljajo dobro počutje, a žal odpihnejo spanec.

Temu se je mogoče izogniti tako, da z aktivnostjo opravite zjutraj. Na takšen način boste maksimalno izkoristili vpliv hormonov dobrega počutja ter hkrati poskrbeli še za boljši spanec.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock


Preberite še: 3 številke, ki dokazujejo, da ste zdravi in 6 preprostih nasvetov, s katerimi bomo bolj zdravi (telovadbe ni med njimi)

Priporočamo tudi: Kako škodljive so v resnici aplikacije za šport (razkrivata športna psihologa)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)