Vas po seksu boli nožnica? Tu se morda skrivajo razlogi

Obstaja več razlogov za bolečo nožnico po seksu, prav tako pa tudi več načinov, kako bolečino preprečiti.

18.10.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vas po seksu boli nožnica? Tu se morda skrivajo razlogi

Dejstvo je, da naj seks ne bi povzročal bolečine (razen, če ste pristaš grobega, a to je druga zgodba). V kolikor se torej ta med ali po njem pojavi, je treba poiskati razloge zanjo in jih odpraviti.  Kje se največkrat skrivajo tisti, za bolečo nožnico, navaja portal Self.

Premalo lubrikanta

Najpogostejši razlog za bolečo nožnico med in po spolnem odnosu je preskopa vlažnost. Vagina se ob vzburjenju navlaži sama in se tako pripravi na penetracijo, iz različnih razlogov pa je lahko naravnega lubrikanta premalo (porod, kontracepcijske tablete, starost, nekatera zdravila).

Kadar vagina ni dovolj navlažena, prihaja med spolnim odnosom do trenja, posledice tega so drobne ranice na površini njene kože. Zaradi njih so intimni predeli dovzetnejši za okužbe, vnetja ter bolečino.

Kako jo preprečiti? Za začetek poskrbite za res dolgo predigro, med katero se bo nožnica izdatno navlažila. Dobrodošla je pomoč lubrikantov, ki so na voljo na policah prodajaln in poskrbijo, da je trenje med spolnim odnosom izvzeto.

V kolikor je zadeva trdovratna, se posvetuje s svojim ginekologom, ki bo morda odkril globlji razlog za pomanjkanje naravne vlage in ga s primernimi koraki odpravil.

 

Vaš dragi je močno obdarjen

Če je penis vašega dragega ali umetni penis, ki ga uporabljate za samostojno potešitev strasti velik, lahko med seksom prihaja v stik z materničnim vratom in občutek med tem ni najbolj prijeten, bolečina, ki jo povzroča, pa lahko traja še dolgo po zaključku akcije.

Kako jo preprečiti? Tudi v tem primeru je dobrodošla dolga predigra, med katero se vagina poveča ter razširi in tako zagotavlja prijetnejšo penetracijo. Uporaba dodatnega lubrikanta ne bo odveč, razmislite tudi o primernem položaju. Najboljša je poza, pri kateri ste na vrhu vi, saj med njo nadzorujete kot, pod katerim prihaja do penetracije. Izogibajte se položajem, pri katerih je ta globoka, denimo pozi po pasje in vsem tistim, med katerimi so vaše noge visoko v zraku.

In še za konec: on naj bo nežen in počasen, komunicirajte z njim o svojih občutkih in če uporabljate umeten penis, izberite manjšega.

Bili ste deležni grobega in hitrega seksa

Trenje je včasih dobro, a če ga je preveč, za seboj pusti bolečo vagino. Predvsem zato, ker nožnica ni dovolj navlažena, kar je pri hitrem seksu, ki mu je dodane še malo grobosti, kaj mogoč pojav.

Kako v prihodnje preprečiti? Ker pri hitrem seksu ni časa za dolgo predigro, je tu edina rešitev dodatni lubrikant, ki ga je dobro imeti v torbici. Kajti … nikoli se ne ve. 

 Preobčutljivi ste na lateks

Alergija na lateks obstaja. V kolikor ste nanj alergični tudi sami, se po seksu s kondomom, katerega sestavina je ta snov, na nožnici pojavi pekoč občutek, saj razdraži vaginalne stene.

Kako to preprečiti? V kolikor menite, da ste preobčutljivi na lateks, uporabljajte kondome, ki jim ta ni dodan, saj na trgu obstaja dovolj alternativ, ki jih uporabljajo izdelovalci tovrstne zaščite.

 

Prebolevate okužbo

Med in po seksu srbeč, pekoč, boleč občutek, ki ga spremlja povečan izcedek neprijetnega vonja, nakazuje na okužbo ali vnetje spolovila. Lahko gre za glivično okužbo ali bakterijsko vaginozo, morda za katero od spolno prenosljivih bolezni, vsekakor je v tem primeru dobro obiskati ginekologa. 

Kako težavo preprečiti? Odvisno od narave okužbe, načeloma pa velja, da mala potreba po spolnem odnosu niža tveganje za bakterijske in vaginalne okužbe, vagine ne negujte z agresivnimi mili, ki povišajo tveganje zanje in v zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi uporabljajte kondom.

V ozadju so zdravstvene težave

V kolikor se bolečina pojavi po vsakem spolnem odnosu, so zanjo morda kriva nekatera zdravstvena stanja.

Denimo endometrioza, pojav, ko maternično tkivo raste izven maternice. Miomi so najpogostejša oblika nekancerogenih tumorjev pri ženskah v reproduktivni dobi in so prav tako lahko vzrok za neprijetne posledice. Vulvodinja je kronična bolečina zunanjega spolovila (predela pri vhodu v nožnico). Spremlja jo pekoč in boleč občutek,  vaginizem pa je stanje, ko se vaginalna mišica neprostovoljno skrči in onemogoča penetracijo.

To so le nekateri mogoči razlogi za bolečine po spolnem odnosu, ki pa jih lahko prepozna le ginekolog in predpiše primerno zdravljenje.

Zato še enkrat: bolečina med seksom ni sprejemljiva in v kolikor se pojavlja, ne morete pa je odpraviti sami, obiščite zdravnika, ki bo poskrbel za vaše zdravje in s tem za prijetnejši seks.

Preberite še: Ohlapna nožnica ni posledica seksa (povzročata jo dva druga dejavnika)

Morda vas zanima tudi: Kajenje, uporaba mila (in druge reči, s katerimi škoduješ zdravju svoje nožnice)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)