Šest odvratnih, nevarnih, a žal zelo pogostih navad

In zakaj so tako slabe.

17.11.2017 ob 8:30

navade_micna_ThinkstockPhotos-177323564.jpg

Obstaja velika verjetnost, da ste tudi sami suženj katere od slabih navad, pa naj gre za škripanje z zobmi, grizenje nohtov ali vrtanje po nosu. A vendar te niso le vir zadrege, temveč ogrožajo tudi zdravje.

Poglejte si šest najhujših scenarijev, v katere vodi šest najpogostejših, milo rečeno, odvratnih navad.

Zaradi škripanja z zobmi, ti lahko izpadejo

Kot opozarja stomatolog Mark Burhenne, lahko škripanje z zobmi, ki je strokovno poimenovano bruksizem, povzroči resne poškodbe na sklenini, posledično lahko pride do krušenja zob in izpada zalivk ali porcelanastih kron. To so le nekatere posledice, s katerimi se Burhenne redno srečuje pri svojih pacientih.

"Neredki so primeri, ko si posamezniki zaradi koščka okrušene sklenine porežejo jezik, enega od mojih pacientov pa je zjutraj ob pogledu v ogledalo čakalo neprijetno presenečenje, ko mu je zaradi te navade ponoči odpadel zob," je za Health Insider povedal stomatolog.

Kot je še dodal, lahko škripanje z zobmi vodi v poškodbe dlesni in v skrajnih primerih v zatekanje bezgavk ter bolečine v vratu in hrbtu.

Iztiskanje mozoljev je slabo za kožo

Akne so žal pogoste spremljevalke mladih in starejših, a iztiskanje mozoljev nikoli ni rešitev, opozarja dermatolog Joshua Zeichner iz bolnišnice Mount Sinai.

Takšno početje, zlasti, če so vaše roke in nohti umazani, vodi v vnetja in trajne poškodbe kože. V skrajnih primerih pride do vnetja podkožnih vezivnih tkiv, ki zahteva takojšnjo zdravniško obravnavo.

Grizenje nohtov lahko vodi v okužbe celih prstov

"Posledica grizenja nohtov niso le grdi nohti, temveč lahko povzroči okužbe celih prstov," opozarja Zeichner.

Paronihija, kot se strokovno imenuje vnetje nohtov in obnohtnih tkiv, se odraža kot rdeča koža ter, v kolikor ni pravilno zdravljena, lahko vodi v trajno deformacijo, v izgubo nohta in tudi vnetja prstnih kosti.

Vrtanje po nosu in resne poškodbe nosne votline

Vrtanje po nosu lahko izzove krvavitve in okužbe nosne votline. Na žalost je navada še kako razširjena in to ne le med otroci, temveč tudi med odraslimi.

Otorinolaringolog z New Yorške univerze Erich P. Voight opozarja, da bi se ji morali odpovedati vsi in to ne zgolj tedaj, ko so na očeh drugih.

"Z vrtanjem po nosu se v nosno votlino prenesejo na prstih in nohtih prisotne bakterije, ki tam lahko povzročijo pravo zmedo. Ker se med tem, ko prst raziskuje po nosu, na sluznici tvorijo ranice, škodljivi mikroorganizmi pridejo v samo sluznico ter tam vodijo v resna vnetja." 

Poleg tega se zaradi poškodovanih kapilar v nosu pojavi krvavitev ter lahko pride do poškodbe pregrade med nosnicami, ki jo je mogoče sanirati zgolj s kirurškim posegom, sicer vodi v težave z dihanjem, poročajo strokovnjaki z instituta Osborne Head & Neck Institute.

V skrajnem primeru lahko to na videz nedolžno početje vodi do kompliciranega sinusnega vnetja, ki lahko izzove celo slepoto, opozarja Zara Patel rinologinja z univerze Stanford.

Hoja z bosimi nogami v telovadnici povzroča atletsko stopalo

Če ste kdajkoli bosi hodili po telovadnici, ob bazenu, v savni ali v skupni kopalnici, ste se izpostavili številnim glivicam in bakterijam, ki so odgovorne za nastanek atletskega stopala in bradavic. Po poročanju časopisa Today, je v raziskavi, v kateri je sodelovalo 1000 žensk, 32 odstotkov teh priznalo, da so to storile vsaj enkrat.

"Četudi vas mokra in spolzka tla ne skrbijo, bi se morali zavedati, da so vlažne in tople površine kot nalašč za razvoj glivic in bakteriji, ki se prenesejo na stopala in tam povzročajo omenjeno nevšečnost," opozarjata strokovnjaka za zdravje stopal Billy Goldberg in Mark Leyner. Te se naselijo na predelih med prsti na nogah ter se tam množijo in množijo.

Simptomi atletskega stopala so rdeča in srbeča koža, pekoč občutek med prsti, težava pa ni zgolj estetska, temveč tudi izjemno težko odpravljiva, velikokrat le z zdravili na recept.

Uporaba umazanega telefona spodbuja nastanek aken in kožnih vnetji

Zeichner opozarja, da študije kažejo, da so mobilni telefoni pogosto bolj umazani, kot javna stranišča.

"V kolikor je vaš telefon umazan, koža na obrazu pride v stik z umazanijo, maščobami in bakterijami. Vse to vodi v vnetja in povečano količino mozoljev. V kolikor pa te pridejo v stik s poškodovano kožo, lahko vodijo v resne okužbe."

In kako temu ubežati? Redno čistite zaslone oziroma celotno površino napravic ali še bolje: med pogovori uporabljajte slušalke.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Mesta, v katera se vračamo

Rockerska romanca z novo kolekcijo ninaluba

Stavita na prekinjen odnos: To moraš vedeti ...

Valentina Smej Novak: V krožnikih iščemo svojo identiteto

Kakšno dišavo izbrati za v službo

Opozorila, ki nam jih sporoča telo in jih ne smemo spregledati


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)