Zdrave navade, ki so lahko tudi škodljive

Ste prepričani, da z njimi ne ogrožate zdravja?

31.10.2017 ob 8:00

tablete_ThinkstockPhotos-467533280.jpg

V želji po zdravem življenju mnogi sledijo takšnim in drugačnim priporočilom ter osvajajo navade, ki naj bi bile zdrave. A te niso vedno takšne. Poglejte nekatere od njih, ki lahko bolj škodujejo, kot koristijo. Čeprav tega na prvi pogled ni videti.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku.

Splakovanje ust z vodo

Povsem smiselno in zato čisto naravno se zdi potem, ko umijete zobe, usta dobro splakniti z vodo. Prav to nekateri stomatologi kritizirajo in pravijo, da se med umivanjem zob z zobno pasto na sklenini ustvari zaščitna plast, ki jo voda med splakovanjem odplakne in zobje so bolj izpostavljeni zunanjim dejavnikom.

Da bi ohranili pozitiven učinek ščetkanja zob, usta splaknite z ustno vodico, ki ji ni dodan alkohol.

Vadba na tekaškem traku

Ta telovadna naprava nedvomno sodi med najbolj priljubljene. Zlasti pri tistih, ki se želijo otresti viška kilogramov. Vendar je dolgotrajna vadba na njej lahko škodljiva za vaše sklepe.

Da bi jih zavarovali, ne pretiravajte ter pred in po vadbi obvezno izvajajte vaje za raztezanje ter ogrevanje in ohlajanje. Tako ne samo, da boste zavarovali sklepe, temveč boste znatneje okrepili tudi mišice.

Popoldanski počitek

Ta je zdrav, krepi spomin, koncentracijo in izboljšuje počutje. A le, če ne traja več kot pol ure. V nasprotnem primeru lahko negativno vpliva na zdravje srca ter možganske funkcije.

Razkuževanje rok

Oglaševalci nas mnogokrat prepričujejo, da so za temeljito umivanje rok primerna le protibakterijska mila in drugi pripomočki za dezinfekcijo, a prav ti so lahko tisti, ki na zdravje vplivajo negativno. Uničujejo namreč naravno bakterijsko floro kože, poleg tega se pod njihovim vplivom razvijajo trdovratnejši mikrobi, ki lahko izzovejo agresivnejše bolezni.

Kot pravijo strokovnjaki, je ob pravilnem umivanju povsem učinkovito običajno milo.

Redni zdravniški pregledi

Redni letni pregledi, s katerimi naj bi skrbeli za preventivo, so v večini primerov povsem nesmiselni. Preventivne preglede bi morali izvajati glede na starost in na morebitno povečano tveganje za določene bolezni, ter ne zgolj v okvirnih terminih.

Uživanje vitaminskih dodatkov

Ne samo, da je ob pestri prehrani jemanje vitaminskih dodatkov povsem nesmiselno, lahko je celo zdravju nevarno. Študije so namreč dokazale, da imajo tisti, ki vitaminske dodatke uživajo na lastno pest, pogosteje zdravju neprijazne razvade in je zato tveganje za resne bolezni pri njih 46 odstotkov višje kot pri onih, ki si z njimi ne pomagajo.

Pitje dietnih pijač

Dietne pijače naj bi bile zdravju prijaznejše, saj ne vsebujejo sladkorja. A so v resnici zdravju prav tako škodljive kot običajne. Kot so dokazali strokovnjaki, tudi te povzročajo porast krvnega tlaka, srčne bolezni in spodbujajo kopičenje kilogramov.

Vsakodnevno čiščenje

Čist dom je seveda prijeten, a vendar s čiščenjem ne gre pretiravati. Zlasti, če pri tem uporabljate agresivna čistila, ki vsebujejo kemikalije, zaslužne za bolezni dihal, dražeče oči in glavobole.

Japonke za počitek nog

Večina je prepričana, da japonke po celem dnevu nogam zagotavljajo počitek in zaslužen odmor. Strokovnjaki z ameriškega inštituta za zdravje stopal pa trdijo, da je to zgolj mit. Kot zatrjujejo, stopalom ne nudijo nikakršne opore in ta zato v njih trpijo še bolj. Da bi se po napornem dnevu spočila, jim privoščite tople, anatomsko oblikovane copate.

Pitje veliko vode

Drži, vodo telo potrebuje, da lahko dobro opravlja vse telesne funkcije. A vendar je te lahko preveč ter v pretiranih količinah vodi v poškodbe ledvic ter tudi možganov. Prav tako privede so zmanjšanja količine elektrolitov, zlasti natrija v telesu in s tem v hiponatremijo, ki lahko resno ogrozi zdravje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)