Šest plusov, če se boste odpovedali mesu (ali vsaj zmanjšali količino tega)

Meso je res ena od sestavin uravnotežene hrane, a z odpovedovanjem ali vsaj zmanjšanjem količine tega v prehrani, prav tako koristite zdravju.

25.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest plusov, če se boste odpovedali mesu (ali vsaj zmanjšali količino tega)

Meso je nedvomno eno najbolj kontroverznih živil. Medtem ko je nesporno sestavina uravnotežene hrane, je dejstvo še, da pretiravanje z njim nikakor ni na mestu in da zdravstvene prednosti obstajajo tudi za tiste, ki se mesu odpovedo ali pa ga uživajo v res majhnih količinah.

Katere so najopaznejše pozitivne plati takšne odločitve, niza portal Health Line.

Boljše splošno zdravje in lažje nadzorovanje teže

Številni prehranski režimi temeljijo na odsotnosti ali zelo nizki količini mesa. Ti zagotavljajo določene prednosti za zdravje. Vegetarijanska prehrana denimo izloča meso, veganska vsa živila živalskega izvora. Oboje je povezano z nižjim tveganjem za bolezni srca in za nekatere oblike raka.

Študije prav tako kažejo, da je pri osebah, ki se prehranjujejo pretežno z rastlinsko hrano, nižje tveganje za sladkorno bolezen tipa dve v primerjavi s tistimi, ki jedo veliko mesa.

Omejevanje tega je zaslužno za lažje nadzorovanje teže. Analiza 12. velikih raziskav je pokazala, da osebe, ki se prehranjujejo vegetarijansko, v 18. tednih izgubijo veliko več kilogramov od oseb, ki jedo klasično hrano.

Res pa je, da tudi diete, ki vsebujejo malo ali nič ogljikovih hidratov in dovoljujejo meso, pripomorejo k izgubi teže.

Največ učinkov na zdravje ob izogibanju mesu strokovnjaki pripisujejo večjemu deležu z rastlinsko prehrano zaužitih antioksidantov, vlaknin in v rastlinskih živilih znatno zastopanih mikrohranil.

Je pa ob tem treba poudariti, da so vsi ti učinki izničeni, v kolikor hrana brez mesa vsebuje veliko sladkorja, soli in predelanih živil.

Prav tako je treba opozoriti, da osebam, ki ne jedo mesa in drugih živil živalskega izvora, velikokrat primanjkuje nekaterih elementov, med njimi so na prvem mestu železo, vitamin B12, kalcij, omega tri maščobe in cink.

 

Izboljša se lahko zdravje srca

En največjih sovražnikov zdravega srca so nasičene maščobe, ki so najpogosteje zastopane v rdečem mesu in predalnih mesninah, v manjši meri pa v belem mesu perutnine in v ribah.

Zato je v prid zdravja srca dobro razmisliti o tem, da bi nasičene maščobe v prehrani nadomestili z nenasičenimi, katerih viri so semena, orehi, rastlinska olja, avokado, ribe.

Kajti v končni fazi je dejstvo, da telo maščobe potrebuje za pravilno delovanje, zlasti srcu pa so veliko prijaznejše od nasičenih, nenasičene maščobe.

Prebavila bodo bolje delovala

Meso v prehrani je velikokrat nadomeščeno z sadjem, zelenjavo, žiti in podobnim, kar med drugim vsebuje več vlaknin, te so nepogrešljive za dobro delovanje prebavil.

Vlaknine so med drugim hrana za koristne bakterije v prebavilih, ki proizvajajo protivnetne in imunskemu sistemu prijazne snovi, ter tako vplivajo na zdravje na sploh.

Zdrava črevesna flora je ob tem povezana z boljšim delovanjem možganov in z nižjim tveganjem za rakava obolenja ter za sladkorno bolezen tipa dve.

Nižje bo tveganje za nekatere oblike raka

Kot rečeno, pretežno rastlinska hrana varuje zdravje prebavil, natančneje prebavne mikroflore in s tem ščiti pred nekaterimi oblikami raka.

Na prvem mestu gre tu omeniti raka debelega črevesja, tveganje za katerega višajo zlasti predelane in dimljene mesnine. Perutnina ni povezana z višjim tveganjem zanj.

Pretiravanje z rdečim in predelnim mesom je povezano tudi z nekaterimi drugimi oblikami raka, denimo z rakom dojk.

Natančna povezava sicer še ni odkrita, strokovnjaki pa domnevajo, da veliko vlogo pri tem igrajo vnetja, ki v telesu nastanejo kot posledica uživanja nasičenih maščobnih kislin, aditivov in konzervansov .

Rastlinska hrana na drugi strani dokazano znižuje tveganje za raka debelega črevesja in drugih malignih obolenj.

Okolje vam bo hvaležno

Zmanjšana količina mesa na krožnikih ne vpliva le na zdravje posameznika, temveč koristi tudi našemu planetu.

Masivna živinoreja je en največjih virov toplogrednih plinov. Sistematičen pregled različnih študij na to temo je pokazal, da bi lahko z manjšo porabo mesa izpuste toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi masovne vzreje živali, znižali do 80 odstotkov.

Pomaga že manj mesa

Sicer pa ni treba, da se za vse prej omenjene učinke povsem odpoveste mesu in mesnim izdelkom.

Kajti, najprej je treba omeniti, da ribe in perutnina niso povezani z obolenji, ki jih povzroča uživanje rdečega mesa, zlasti pa predelanih mesnin.

Prav tako je znano, da je rdeče meso vir železa in zato nepogrešljivo v prehrani malčkov, meso in mesni izdelki so viri nekaterih snovi, ki so v rastlinskih živilih redkje zastopani ali jih sploh ni, dejstvo je tudi, da nekateri preprosto obožujejo meso.

Nič ni narobe z uživanjem tega, vse je v količini. Kajti pretiravanje je praviloma tisto, ki vodi  v težave.

Količina rdečega mesa, ki naj je odrasla oseba ne bi prekoračila, znaša 500 gramov tedensko.

Preberite še: Zakaj mesa ne bi smeli odtajati v mikrovalovki

Morda vas zanima tudi: Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)