28.6.2018 ob 3:49
Shranjevanje živil zbuja nemalo vprašanj, zlasti, ko gre za meso in mesne izdelke. Kako dolgo jih smete imeti v hladilniku ali zamrzovalniku?
Surova perutnina
Surovo piščančje meso smete v hladilniku, pri temperaturi približno pet stopinj Celzija, hraniti le en, največ dva dneva. V zamrzovalniku, kjer temperatura dosega nekje od -18 stopinj Celzija, ga lahko hranite eno leto.
Kuhano ali pečeno perutnino v hladilniku lahko shranjujete nekaj dni več, kot surovega, ne sme pa biti zamrznjeno več kot pol leta.
Govedina ali svinjina
To lahko v hladilniku hranite do petih dni, v zamrzovalniku zdrži eno leto.
Kuhano ali pečeno rdeče meso hladilniku lahko počaka tri do štiri dni.
Mleto meso
Pa naj bo goveje, svinjsko, perutninsko ali mešano, v hladilniku zdrži največ dva dni, v zamrzovalniku tri do štiri mesece.
Hrenovke in obarjene mesnine
Obarnejene salame ali druge podobne mesnine v originalni embalaži v hladilniku zdržijo dva tedna, odprte porabite najkasneje v petih dneh. Hrenovke so za uživanje primerne nekoliko dlje. Te lahko tudi zamrznete. V zamrzovalniku jih smete pustiti mesec ali dva.
Slanina in klobase
Slanino lahko v hladilniku pustite teden dni, polsuhe klobase porabite v dveh tednih. Oboje lahko zamrznete do enega meseca.
Ribe
V zamrzovalniku lahko počakajo do sedem mesecev, če jih boste pospravili v hladilnik, jih v njem lahko pustite največ en dan.
Še nekaj namigov za pravilno shranjevanje
Rdeče meso in perutnino pred zamrzovanjem predhodno ohladite v hladilniku, šele nato ga položite v zamrzovalnik. Pred zamrzovanjem odstranite embalažo, v kateri je meso pakirano, saj stiropor, v katerem ga največkrat kupite, ni odporen na vlago in lahko pripomore k temu, da bo meso po tajanju izgubilo barvo, okus in pravo teksturo.
Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Reader’s Digest
Foto: Thinkstock
oddajte komentar