Sedem živil, zaradi katerih ste vedno utrujeni

Nekatera so res pravo presenečenje.

4.4.2017 ob 9:46

shutterstock_620394341.jpg

Končno vam je uspelo osem ur spati, a vendar popoldne komaj držite odprte oči. Se ne bi, preden posežete že po tretji skodelici kave, raje vprašali, kje se resnično skriva razlog za vašo utrujenost? Kaj lahko sta zanjo kriva vaš zajtrk ali malica. Kajti medtem, ko nekatera živila pripomorejo k temu, da ostanete bistri in spočiti vse do treh popoldne, se vam zaradi drugih že ob enih zeha. Poglejte glavne krivce za to.

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Ovsena kaša

Na žalost, res je. Ta priljubljen zajtrk v telesu spodbudi nastajanje hormona spanja melatonina, za kar so zaslužni ogljikovi hidrati in vitamin B6. To sicer ne pomeni, da ovsena kaša ne sme več biti sestavina vašega zajtrka, poskrbite pa, da jo boste uživali v družbi zdravih maščob in beljakovin. Tako boste izničili vplive, ki jih niste ravno veseli.

Banane

Drži, bogate so s kalijem, pa tudi z magnezijem, ki sprošča mišice in živčevje. Odličen stranski učinek po osmih zvečer, ne pa tudi po osmih zjutraj.

Humus

Še eno presenečenje. Čičerika, ki je njegova glavna sestavina, je bogata z aminokislino triptofan, ta pa je velik zaveznik spanja. Zaradi v humusu prisotnih ogljikovih hidratov, hitro pride do možganov in povzroči prijetno utrujenost. Ni se mu treba povsem odpovedati, a če ga uživate za malico, z njim nikar ne pretiravajte.

utrujena.jpg

Oreščki

Mandlji in indijski oreščki (ter tudi bučna semena) vsebujejo veliko magnezija. Ta, kot že povedano, sprošča mišice in živčevje, česar sredi popoldneva ne boste ravno veseli.

Mlečni izdelki

Vsi poznate nasvet, da je pred spanjem primerno popiti skodelico toplega mleka. Zakaj? Ker zaradi kalcija in triptofana sprošča, pomirja in prikliče boljši spanec. Če ste torej po s sirom in skuto bogati malici utrujeni, bi bilo bolje razmisliti o drugačnem krepčilu.

Prestice

Res so okusne, hrustljave in priročne. A žal ne dajo potrebne energije. Nasprotno. Enostavni ogljikovi hidrati (torej vsi sladki in prigrizki iz bele moke) povzročijo hiter porast ter nato padec sladkorja v krvi, s tem pa se pojavi neizmerna utrujenost.

Sirov burger

Velik zalogaj je v bistvu vse prej, kot odmerek potrebne energije. Telo je po krepčanju z njim obremenjeno s presnovo rdečega mesa, velikih količin soli, maščob in še bi lahko naštevali. Kadar je večina energije preusmerjena v želodec, je premalo ostane za druge organe. Da, tudi za možgane.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)