Sedem živil, zaradi katerih ponoči ne moreš spati

Morda boš zvečer izbirala drugačne prigrizke.

11.1.2018 ob 5:55

spanje_micna_nas.jpg

So jutra, ko iz postelje skočiš še preden se oglasi budilka. In so takšna, ko nikakor ne moreš odpreti oči, čeprav si zvečer dovolj zgodaj legla k počitku. Morda se razlog za to skriva v večernih prigrizkih. Poglej, kateri ti odžirajo spanec in se jim naslednjič raje izogni. 

Paradižnikova omaka

Kadar gre za dober spanec, ima ta priljubljena omaka za testenine dve črni piki. Ne samo, da te ponoči zaradi nje lahko peče zgaga in te pesti vračanje želodčne tekočine v požiralnik, prav tako vsebuje aminokislino tiramin. Ta v možganih sproži nastajanje kemičnih snovi, ki spodbujajo delovanje malih sivih celic, te so zato tedaj, ko naj bi skupaj z ostalim telesom počivale, dejavne, ti pa zjutraj utrujena.

Čokolada

Sestavljena je iz kakava in kakav vsebuje kofein. Kako ta vpliva na spanec, že veš. Prav tako je v čokoladi prisoten teobromin, stimulans, ki pospešuje bitje srca in zato ovira spanje. Se nisi pripravljena odpovedati tej slaščici? Namesto temne, si zvečer raje privošči dva koščka bele.

Alkohol

To si že velikokrat prebrala: čeprav alkohol pomirja in pod njegovim vplivom res hitreje zaspiš, so faze globokega spanca zaradi opojne pijače motene, ter tako negativno vpliva na kvaliteto spanja. Da o mačku, če boš s kozarčki pretiravala, ne izgubljamo besed.

Zrezek

Včasih se z njim rada pocrkljaš za večerjo. A vendar, če te čaka naporen dan, raje izberi kaj drugega. Študije kažejo, da uživanje hrane, bogate z nasičenimi maščobami, med katere sodi sočen zrezek, ovira faze globokega spanca. Takšna živila se namreč dolgo prebavljajo, ker so prebavila celo noč polno zaposlena, pa trpi tvoj počitek.

Pekoče omake in pekoča hrana

Začinjena hrana, denimo razne pikantne omake, pripomorejo k pekoči zgagi in so zlasti nepriporočljive za tiste, ki imajo težave z reflukosm, oziroma vračanjem želodčne kisline v požiralnik.

Pijače z mehurčki

Napitki, ki vsebujejo veliko sladkorja in kofeina, so povezani s plitvejšim in krajšim spancem. Na drugi strani k boljšemu počitku pripomore kozarec višnjevega soka, ki dokazano doprinese h kvalitetnejšemu počitku.

Voda

Kozarec vode pred spanjem je priporočljiv. A vendar z njo ne pretiravaj, sicer boš ponoči morala večkrat na malo potrebo. Za primerno hidratacijo skrbi cel dan, zvečer pa si raje privošči sadež z visokim odmerkom vode. Priporočljiv je kivi, ki v telesu spodbuja sproščanje serotonina, ter tako zagotavlja boljši spanec.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)