21.9.2023 ob 7:10 | Foto: Daria Kulkova (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Deljenje živil na dobra in slaba ni prava pot do zdravja. Odrekanje hrani, ki jo imamo radi, a je označena kot slaba, na dolgi rok ne prinese uspeha. Bolje je živila, kot so čokolada, keksi in čips jesti v zmernih količinah. Na drugi strani tudi tistih, ki sodijo v skupino dobrih, ni pametno uživati v neomejenih količinah.
Ključ do zdrave in uravnotežene prehrane se skriva v pravi količini in zmernosti. Katera zdravju prijazna živila v pretiranih količinah škodujejo zdravju?
V tej skupini so zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, kitajsko zelje in podobna. Prehranski strokovnjaki svetujejo, da bi morali biti obroki sestavljeni iz zelenjave in vsa našteta so dobra izbira.
Ne samo, da je v njih veliko vitamina C, tu so še druge hranljive snovi, denimo folna kislina, vitamin K in vlaknine, a če z njimi pretiravamo, lahko povzročijo prebavne težave.
Ob tem prehranska strokovnjakinja Holly Klamer opozarja, da lahko prevelike količine kapusnic vplivajo na absorpcijo joda v telesu, zato jih je treba jesti v priporočenih količinah in ne več kot trikrat na teden. Zaradi visoke vsebnosti vitamina K, morajo zlasti biti previdne osebe, ki uživajo zdravila za redčenje krvi.
Olivno olje, lupinasti plodovi in avokado so znani po tem, da vsebujejo veliko nenasičenih maščob, ki so povezane z nižjim tveganjem za srčna obolenja.
Čeprav so koristne, imajo ob pretiravanju lahko za posledico višek kilogramov. En avokado denimo vsebuje več kot 1300 džulov (322 kalorij), skodelica mandljev več kot 3300 džulov (828 kalorij).
Voda z limono naj bi pomagala pri hujšanju, čeprav se strokovnjaki strinjajo, da nima posebnega učinka na težo. Priporočljivo je nekaj kapljic soka limone dodati vodi, tako izboljšati njen okus in v telo vnesti vitamin C ter druge v limoni prisotne snovi, ni pa s pijačo dobro pretiravati.
Klamerjeva opozarja, da preveč kisle vode škoduje zobni sklenini in lahko izzove karies. Tudi druga kisla živila, kot so pomaranče, limete, paradižniki, imajo na zobe enak učinek, zato je treba biti pozoren na njihovo količino in si nikoli ne takoj po zaužitju umivati zob, saj je tedaj sklenina zmehčana in občutljiva na pritiske zobne ščetke.
Odlični so za zajtrk in nedvomno dobrodošla sestavina zdrave prehrane, saj vsebujejo veliko vlaknin, magnezija in cinka. A lahko so energijsko zelo bogati, zlasti če so del različnih, že pripravljenih mešanic, ki vsebujejo veliko sladkorja.
Tudi, če jih uživate samostojno, naj jih v obroku ne bi pojedli več kot 50 gramov, 100 gramov ovsenih kosmičev ima namreč skoraj 1600 džulov oziroma 400 kalorij.
Ribe so še ena nepogrešljiva sestavina zdrave in uravnotežene prehrane in bi morale biti redno na jedilniku. Velika raziskava, ki je vključevala na sto tisoče oseb, je pokazala, da uživanje rib enkrat do dvakrat na teden za 36 odstotkov zniža tveganje za težave s srcem.
Vendar lahko pretiravanje z njimi vodi v zastrupitev z živim srebrom. V mesu velikih rib je tega več kot v mesu manjših. Živo srebro se namreč v telesu rib kopiči in vsakič, ko večja riba poje manjšo, se raven tega v njej poveča.
Brez primerne količine vlaknin se upočasni prebava, kar lahko vodi tudi v težave s hemoroidi, poleg tega so vlakna v prehrani nepogrešljiva za zdravo srce in ožilje ter za zdravo mikrofloro v črevesju, kar vpliva na mnoge telesne funkcije, denimo na delovanje možganov in razpoloženje.
A strokovnjaki s klinike Mayo opozarjajo, da ima prevelika količina vlaken tudi slab vpliv na zdravje: izzovejo slabost, napenjanje in druge prebavne težave. Količina vlaknin za odraslo osebo dnevno znaša približno 25 gramov.
Korenje, buče, sladek krompir, marelice so hrana za zdravo kožo, oči in telo nasploh, saj vsebujejo veliko antioksidanta betakarotena. Zaužiti v zmernih količinah ne bodo povzročali težav, ob pretiravanju pa lahko koža spremeni barvo in postane rumena ali dobi oranžen odtenek.
Stanje je znano kot karotenemija. Sprememba barve kože sicer z vidika zdravja ni problematična, težava je, ker takšna barva lahko nakazuje na težave z jetri in te zato ostanejo spregledane. Če je vaša polt spremenila barvo in veste, da to ni poledica uživanja z beta karotenom bogatih živil, obiščite zdravnika.
Povzeto po portalu Everyday Health
Preberite še: To je razlog, zakaj prehranskih dodatkov ne bi smeli jemati vsak dan
Morda vas zanima tudi: Hruške so izjemno zdrave, a to morate nujno vedeti pred uživanjem
oddajte komentar