15.9.2023 ob 5:55 | Foto: Vladislav Nosick/Gettyimages (naslovna) | Avtor: M. FL.
Zaradi značilnega sladkega okusa in zanimive teksture so fige res nekaj posebnega. Odlične so sveže, a je njihova sezona kratka. Na srečo so vse leto na voljo suhe. Te imajo res višjo energijsko vrednost od svežih plodov, vendar jih je kljub temu dobro vključiti v prehrano.
Kajti suhe ali sveže fige imajo prav čudežni učinek na prebavo, kožo in kosti.
Sadeži so namreč odličen vir vlaknin, naravnih sladkorjev, mineralov, med katerimi prednjačijo kalij, kalcij, magnezij, železo in baker. V sladkih plodovih različnih barv so v omembe vredni količini zastopani vitamini A, E in K. Zlasti vitamina A in E sta velika zaveznika lepe in zdrave kože. Tako kot tudi fenoli, ki so v figah in ščitijo pred vnetnimi procesi.
Priporočljive so za zdravo črevesno mikrofloro, saj se s snovmi iz njih hranijo koristne bakterije v prebavilih, zaradi visoke količine vlaken delujejo kot naravno odvajalo. Kalij, ki je v njih, pomaga pri ohranjanju primernega krvnega tlaka, skrbi za dobro delovanje srca in za pravo ravnovesje telesnih tekočin.
V figah je v veliki količini prisoten še kalcij. 120 gramov suhih fig vsebuje toliko tega minerala kot 120 mililitrov mleka, ena suha figa ima toliko kalcija kot eno jajce, kar pomeni, da so ti sadeži zavezniki lepih zob in močnih kosti. Že omenjeni kalij pomaga pri absorpciji kalcija.
Rezultati ene od raziskav, ki je vključevala 51.823 žensk v post menopavzi in je trajala nekaj več kot osem let, je pokazala, da je bila verjetnost za raka dojke pri ženskah, ki so uživale dovolj vlaknin, za 34 odstotkov nižja v primerjavi z ženskami, ki so uživale premalo vlaknin.
Odrasla oseba naj bi dnevno zaužila 25 gramov vlaknin, s katerimi so bogate fige.
Sveže fige so občutljive in hitro pokvarljive, zato jih je primerno shranjevati v hladilniku. Okusna figa je mehka, z rdečim mesom. Ko to postane rjavkasto, ni več primerno za uživanje.
Če vam v sezoni ostajajo, lahko iz njih skuhate marmelado ali jih zamrznete. Pred tem jih narežite na četrtine. Zamrznjene fige so uporabne za pripravo smutijev in sladic.
Povzeto po portalu Miss7
Preberite še: Tako nas bo poletno sadje razvajalo vso zimo
Morda vas zanima tudi: Olive za boljše zdravje: za optimalne učinke naj bi jih pojedli toliko na dan
oddajte komentar