Se zbujate neprespani? To so lahko razlogi, zakaj tako slabo spite

V kolikor se vam zdi, da se zjutraj vedno zbujate utrujeni, se malo zazrite v vaše večerne navade.

4.2.2019 ob 9:25

mlada_zenska_ki_spi.jpg

Večna težava: zvečer se pravočasno odpravite v posteljo. Da bi res spali celih osem ur. A zjutraj se ne glede na to zbujate utrujeni. Torej je velika verjetnost, da kljub primerni količini počitka ta ni dovolj kvaliteten. Vzrok temu so nekatere navade, katerim se predajate zvečer. Sledeče so, po pisanju portala Pure Wow, pred spanjem velik ne.

Delo

Pomislite takole: v pisarni niste ravno sproščeni in tudi tedaj, ko ugasnete računalnik, veste da vas čaka še veliko dela. Da z njim ne bi bili v zaostanku potem, ko postorite vse ostalo in ste že v postelji, prižgete računalnik.

Prebrati morate še nekaj poštnih sporočil, odgovoriti nanje in še enkrat preveriti poročilo, ki ste ga spisali. Delo tako ne bo trpelo, trpel pa bo vaš spanec, saj se možgani pred njim ne bodo umirili, hkrati bodo posteljo namesto s počitkom, povezali s stresom in opravili, kar ni dober recept za lahko noč in dobro jutro.


Večerni kozarček

Res je, da boste po kapljicah opojne pijače hitro zaspali, a prav alkohol je tisti, ki negativno vpliva na kvaliteto spanja. Zlasti na REM fazo počitka, ki nastopi nekje uro in pol potem, ko zaspite. Ta bo zaradi vpliva vina ali žgane kapljice rahlejša, vi pa zato zjutraj bolj utrujeni.


Brskanje po telefonu

Ali drugih aplikacijah na telefonu. Več študiji je pokazalo, da modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni takšnih in drugačnih sodobnih napravic, v možganih ovira nastajanje hormona spanja melatonina, s čimer negativno vpliva na kvaliteto spanja.

Čeprav vas še tako mami misel, da bi še enkrat pogledali nove objave na družabnih omrežjih ali katero v svet poslali sami, raje počakajte do jutra.


Uživanje sladkorja

Drži, temna čokolada prinaša številne pozitivne učinke na telo, a vsebuje tudi kofein in zato sladkanje z njo pred spanjem ni najboljša ideja. Kot so na podlagi študije zapisali v časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine, tudi živila, ki so bogata s sladkorjem in nasičenimi maščobami negativno vplivajo na spanje, saj se tisti, ki se z njimi gostijo zvečer, ponoči večkrat zbudijo, kar pomeni, da ob zvoku budilke niso spočiti.


Uživanje začinjene hrane

Močno začinjena hrana povzroča pekočo zgago in refluks, ki sta tedaj, ki je telo v ležečem položaju, še izrazitejša in bolj moteča kot čez dan, spanje pa je zaradi njiju moteno. Pikantna večerja torej ni najboljša ideja.


Pretiravanje z vodo

Prav je, da skrbite za primerno hidratacijo, a pretiravanje z vodo ali čaji pred spanjem poveča možnost, da se boste sredi noči zbudili zaradi polnega mehurja.

Telo s tekočino redno oskrbujte čez dan, nikar pa zato, ker se vam zdi, da niste pili dovolj, primanjkljaja ne skušajte nadomestiti tik preden nastopi čas za spanje. Saj veste, da po vsakem nočnem obisku stranišča težko zaspite nazaj, zjutraj pa zato komaj odprete oči.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pozor, morda vam primanjkuje železa (znaki in kako ukrepati) ali pa 9 zaveznikov močnega spolnega poželenja (umestite jih na svoj jedilnik)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)