Samopregledovanje in udeležbo v presejalnem programu Dora priporočimo prijateljicam

Združenje Europa Donna Slovenija tudi v letošnjem rožnatem oktobru obširno nagovarja o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

22.10.2023 ob 10:00 | Foto: Getty Images/iStockphoto

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Samopregledovanje in udeležbo v presejalnem programu Dora priporočimo prijateljicam

»Treba je razumeti, da je osveščanje le prvi korak. Ključno je predvsem spreminjanje navad, zato naše akcije spodbujajo k sprejemanju zdravih odločitev in ukrepanju za ohranjanje zdravega življenjskega sloga in zgodnjega odkrivanja morebitnih sprememb,« poudarja dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija.

In dodaja: »V letošnji kampanji se osredotočamo na pomen prijateljstva in nagovarjamo ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk, ki je pomembno za zgodnje odkrivanje raka dojk.

Obenem jih pozivamo, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. Ni nam vseeno za naše prijateljice, nočemo, da zbolijo. Moč prijateljstva pomaga tudi pri spoprijemanju z boleznijo.«

Petnajsti oktober je Europa Donna razglasila za dan zdravih dojk. V Združenju Europa Donna Slovenija se seveda ne samo petnajstega in tudi ne samo v rožnatem mesecu posvečate širjenju informacij o zdravju dojk in osveščanju za preprečevanje in zgod­nje odkrivanje raka dojk pri ženskah in dekletih. A vendar – katera so ključna sporočila mednarodnega meseca osveščanja o raku dojk?

Oktober je namenjen osveščanju zdrave populacije o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk in preventivnih ukrepih, s katerimi lahko raka preprečimo oziroma vplivamo na njegov poznejši nastanek. Danes že zelo dobro vemo, da bi z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje primerno telesno maso, zmerno telesno dejavnost, z zdravo in uravnoteženo prehrano, izogibanjem kajenju in alkoholu lahko preprečili do 30 odstotkov rakov dojk.

Poleg tega je izjemno pomembno redno samopregledovanje dojk, ki ga izvajamo enkrat na mesec, sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, in da se odzovemo presejalnemu programu Dora, ki na dve leti vabi ženske med 50. in 69. letom na presejalno mamografijo.

Dovolite, da vas vprašam, vi gotovo vsakodnevno »vztrajate« pri vzdrževanju telesne kondicije?

Zagotovo je telesna pripravljenost izjemno pomembna in tega se poskušam zavedati vsak dan. Ali mi zares uspeva, pa nisem najbolj prepričana. (Nasmeh.) Skrbim, da vsak dan naredim vsaj veliko korakov, po mestu večinoma kolesarim, redno hodim na jogo, nekaj telovadim tudi doma.

Verjetno najbolj za mojo telesno dejavnost poskrbita hčerka in psička.

Tanja Španić

Združenje Europa Donna Slovenija je v letošnji rož­nati oktober vstopilo s kampanjo Najboljši prijatel­jici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih poziva, da samopregled in udeležbo v presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. Za rakom dojk v Sloveniji povprečno vsako leto zboli blizu 1500 žensk, umre pa jih več kot 400 – več kot ena na dan. Za to bolezen sta ključna zgodnje odkrivanje in pravočasno učinkovito zdravljenje, kajne?

Tako je, rak dojk je zelo dobro ozdravljiv, če je diagnosticiran dovolj zgodaj. Presejalni program odkrije že netipne spremembe, kar pomeni, da ima takšna bolnica manj obsežno zdravljenje, ki je običajno tudi manj agresivno in pušča manj poznih posledic. Če zbolimo v času, ko še hodimo v službo, pomeni to tudi krajšo bolniško odsotnost.

S samopregledovanjem težje zatipamo spremembe, manjše od centimetra, smo pa bolj pozorne na spremembe na koži, izcedke iz bradavice in vse spremembe, ki jih v dojki zatipamo. Pomembno je, da če zaznamo spremembo, jo spremljamo. Če vztraja dalj časa, običajno vsaj en ciklus ali en mesec, se potem nujno obrnemo na osebnega zdravnika ali ginekologa, ki napoti naprej.

Kdaj naj se začnejo ženske samopregledovati?

Priporočljivo je, da se začnejo že dekleta v poznih najstniških letih, da jim samopregled preide v navado, in kot sem že omenila, da ga opravijo po koncu menstruacije oziroma nekje sedmi do deseti dan po začetku menstruacije. In to nadaljujejo do konca življenja, tudi ko že hodijo na mamografijo in tudi ko nimajo več menstruacije na določen dan v mesecu (vsak mesec na isti dan).

Tudi med nosečnostjo in dojenjem, ko se dojke močno spreminjajo, moramo biti pozorne na nenadna odstopanja. Med nosečnostjo smo tudi pogosteje v stiku z zdravniki, zato takrat vsako spremembo čim prej pokažimo zdravniku.

Kakšno je pravilno samopregledovanje in na kaj moramo biti pozorne?

Pozorne moramo biti na kakršnokoli spremembo tako v videzu kože, barvi, morebit­ni toploti na otip, na spremembo v velikosti dojk, če se ena nenadoma poveča, morebitni izcedek iz bradavice in bulico v dojki.

Naj poudarim, da večina bulic, ki jih zatipamo, ni rak. Vsako spremembo pa je treba preveriti, kaj dejansko je. Lahko je cista, žleza, benigna sprememba. Vendar moramo razjasniti, za kaj gre. Ni treba naslednji dan k zdravniku, spremembo opazujemo, in če ne izgine, potem gremo k zdravniku.

Na novinarski konferenci ob začetku rožnatega oktobra je klinična psihologinja dr. Vesna Radonjić Miholič poudarila pomen psihološke podpore med zdravljen­jem in po njem: »Rak je bolezen, ki človeka povsem prevzame, ko se z njo sreča. Pa ne samo bolnika, ampak zelo hitro in včasih zelo globoko poseže tudi v življenja ljudi, ki so z njim povezani.« Dodala je, da medsebojno pomoč tvorimo skupaj. Če se vrneva h kampanji Najboljši prijateljici potipaj po zdravju – pri soočenju z boleznijo pomaga tudi moč prijateljstva?

Mislim, da je pomembno, da vemo, da ob diagnozi ni­smo sami. Seveda je v večini primerov tista prva opora družina, partnerji, bratje, sestre, starši, otroci ... Izjemno pomembni so tudi prijatelji, ki nas zagotovo poznajo drugače kot družina. Sploh za ženske, pa to verjetno zaradi lastne perspektive, menim, da se s prijateljicami drugače pogovorimo in si na drug način zaupamo, da včasih že kar vnaprej nekaj čutimo in vemo druga za drugo. Zato letos dajemo poudarek tudi na prijateljstvo kot izjemno pomembno podporo.

Bolezen nam lahko prinese tudi nove prijatelje. Povezava z nekom, ki ima za seboj podobno izkušnjo, je nekaj drugega in težko jo je razložiti, ampak preprosto se bolj razumeš oziroma bol­je razumeš situacijo, v kateri se je znašel drug bolnik. Zato imamo tudi v Združenju Europa Donna Slovenija različne oblike podpore, da si lahko vsak najde nekaj zase.

Priporočamo tudi: To so površine, ki jih ne smemo čistiti s kisom

Preberite še: 5 najmočnejših naravnih pripravkov za lažje prebolevanje gripe ali prehlada

Morda vas zanima tudi: 8 poceni lepotnih trikov s svežo limono, ki bi jih moral poznati vsak


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)