Kako škodljive so UV lučke, ki jih kozmetičarke uporabljajo za sušenje nohtov

So tudi vas prestrašile novice o škodljivosti UV lučk, s katerimi se srečujemo na manikiri?

12.10.2023 ob 5:56 | Foto: igor_kell/Getty Images | Avtor: E.N.

Kako škodljive so UV lučke, ki jih kozmetičarke uporabljajo za sušenje nohtov

Pravijo, da so lepe roke odraz urejenosti človeka. Da bi bili nohti vedno videti brezhibno, se nas vse več odloča za obisk kozmetičarke v namen takšne ali drugačne vrste permanentnega lakiranja. V zameno za nekaj deset evrov nam ta namreč priskrbi čudovito manikiro, ki drži skoraj mesec dni. Tako sami nimamo dela s piljenjem, striženjem in lakiranjem, v zadnjem času pa je porast povpraševanja po "gel" in "gelish" nohtih tako velik, da na termin lahko čakamo tudi po več tednov.

Obisk nohtne strokovnjakinje nam navadno vzame kakšno uro časa, lak, ki nam ga "zapeče" pod UV lučko, pa se tako ne kruši in počaka do našega naslednjega obiska. A ravno lučke so tiste, ki so pred časom teste, ki obiskujemo kozmetičarke, nekoliko prestrašile. Zasledili smo znanstvene raziskave, ki ugotavljajo, da je lahko držanje rok pod ultravijolično svetlobo izjemno škodljivo našemu zdravju. Še več, povzročalo naj bi celo razpadanje naše DNK in povečevalo možnosti za nastanek kožnega raka. 

Tako močnih opozoril gotovo ne gre spregledati, sploh, ker so obiski kozmetičarke za permanentno lakiranje razmeroma pogosti. A kako nevarne so v resnici UV luči?

O tem se je na svojem profilu spraševala tudi strokovnjakinja za nego kože Tixibeauty in se odločila, da se zaradi lučk manikiram ne bo odrekla. Opozarja pa, da je smotrno kožo ob obisku kozmetičarke dodatno zaščititi.

"Iskreno, ni me strah kožnega raka, želim pa kožo čim bolj zaščiti pred prehitrim staranjem in negativnimi posledicami te dodatne izpostavljenosti UV-sevanju," je zapisala na svojem instagram profilu. "Želim tudi na splošno opozoriti, da ne smemo pozabiti na hrbtišča rok, ki so zelo izpostavljena škodljivim učinkom UV-sevanja na splošno," dodaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tixibeauty | Tika Hribar (@tixibeauty)

Ravno hrbtišča rok namreč pogosto razkrivajo našo starost, saj na nego kože tam pogosto pozabljamo, hkrati pa so roke pogosto izpostavljene najrazličnejšim vremenskim pojavom od mraza do močnih sončnih žarkov.

Tako velja ne pozabljati na nanos UV zaščite. Končno smo osvojili dejstvo, da je vsakdanje nanašanje sončne kreme za obraz izjemno pomembno, prav tako pa ne smemo pozabiti niti na zaščito rok. 

Preden se odpravimo h kozmetičarki, si tako roke lahko zaščitimo s SPF kremo, ki naj ima zaščitni faktor vsaj 30. Lahko pa si priskrbimo tudi zaščitne rokavičke, ki bodo našo kožo varovale pred UV žarki in jih nadenemo pred vsakim obiskom kozmetičnega salona. Skratka, razloga za paniko ni. UV lučke na dolgi rok koži seveda ne koristijo, je pa dodatna nevarnost za razvoj kožnega raka majhna. Previdnost seveda velja, zato zaščita zagotovo ni odveč.

Preberite še: Znani Slovenki razkrili, brez česa odraščajo njuni otroci

Morda vas zanima tudi: Nina Osenar Kontrec: Niti las si nisem bila sposobna umiti, enkrat mesečno mi jih je mama


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)