Vse prednosti uživanja prebiotikov

Nova dognanja izpostavljajo še en pozitiven učinek prebiotikov na zdravje.

20.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vse prednosti uživanja prebiotikov

Uživanje prebiotikov bi lahko pomagalo pri premagovanju tesnobnosti, so v svojem poročilu zapisali raziskovalci z univerze Surrey, ki so proučevali učinke prehranskih dodatkov s prebiotičnimi kulturami na mentalno zdravje posameznikov, starih od 18 do 25 let.

V svojo študijo so vključili 64 žensk. Razdelili so jih v dve skupini. Ena je vsak dan zaužila dnevno priporočen odmerek prebiotikov, dame v drugi skupini so uživale placebo. Poskus je trajal 28 dni.

Med samim potekom raziskave so sodelujoče izpolnjevale vprašalnike o zdravju. Vprašanja so se nanašala tudi na počutje, razpoloženje, kvaliteto spanja in tesnobnost. Razsikovalci so stalno preverjali črevesno mirkofloro prostovoljk.

PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI
Probiotiki so specifični živi mikroorganizmi, ki imajo pozitiven učinek na zdravje, prebiotiki pa so snovi, ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost probiotikov v naših prebavilih, tistih, ki se tam že nahajajo, ali pa teh, ki jih kot probiotiki vnesemo v organizem. Probiotiki in prebiotiki skrbijo za uravnoteženo črevesno mikrobioto in tako ohranjajo prebavni trakt v optimalnem stanju.

Ne le za dobro prebavo

Opazili so, da so imeli prebotiki močan pozitiven učinek na počutje ter da so ženske, ki so jih uživale, redkeje poročale o tesnobnosti in o stresu. Pričakovano so nadomestki pozitivno vplivali na zdravje prebavil in na črevesno floro.

Soavtorica študije, Kathrin Cohen Kadosh je ob njenem zaključku povedala, da njihova dognanja odkrivajo nove načine za izboljšanje mentalnega zdravja mlajših žensk, en od njih je tako preprost, kot je redno uživanje prebotikov:

 

"Naša raziskava je dokazala, da je z že tako majhnim korakom, kot je redno uživanje prebiotikov (v nadomestkih ali s prehrano) mogoče znatno izboljšati zdravje prebavil in mentalno zdravje," je pojasnila.

Z njo se strinja kolegica Nicola Johnstone, ki je delila navdušenje nad učinkom prebiotikov ter nad povezavo med njimi in duševnim zdravjem:

"To so spodbudni rezultati, ki združujejo različne dimenzije raziskovanja zdravja ter izpostavljajo pozitiven učinek prebotikov, ki so ključni ne le za telesno, temveč tudi za duševno dobrobit, a so bili v preteklosti v senci probiotikov."

Prebiotiki so snovi, ki v črevesju ustvarjajo primerno okolje za rast in razvoj koristnih črevesnih mikroorganizmov. Služijo predvsem kot hranila za mlečnokislinske bakterije. V to skupino sodijo fermentirana sirotka in zelnica, saj sta obe bogati z mlečno kislino, ter vlaknine.

Povzeto po portalu Cover News

Preberite še: Najboljši viri vlaknin za odlično prebavo

Morda vas zanima tudi: Kako zdrav je v resnici krompir


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)