Ta hrana vam bo pomagala premagati stres in tesnobo

V prid premagovanja stresa in tesnobe posegajte po živilih, ki spodbudno vplivajo na počutje in duševno zdravje.

31.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ta hrana vam bo pomagala premagati stres in tesnobo

Zadnjih nekaj mesecev se bolj kot kdaj koli prej govori o skrbi za duševno zdravje in v ospredje stopajo načini, s pomočjo katerih lahko preženemo stres in tesnobo.

En od njih je premišljeno sestavljena prehrana. Obstajajo namreč živila, ki imajo na mentalno zdravje pozitiven učinek. Katera so s tega vidika najboljša, za portal The Beet navaja psihiatrinja Uma Naidoo z univerze Harvard.

Temna čokolada

Temna čokolada je bogata s flavonoidi iz kakava, ti zaviralno vplivajo na vnetne procese in s tem med drugim skrbijo za boljše zdravje ter delovanje malih sivih celic.

"Več študij je pokazalo, da so učinki temne čokolade v bitki s stresom zlasti opazni pri ženskah, zanje so zaslužna zrna kakava. Ta med sušenjem fermentirajo, fermentirana živila pa so znana po pozitivnem učinku na prebavo in zdravje prebavil, saj skrbijo za pravilno bakterijsko ravnovesje v tem delu telesa.

Neizpodbitno je tudi dejstvo, da zdrava črevesna flora spodbudno vpliva na možgane in je nepogrešljiva za dobro mentalno zdravje," je povedala strokovnjakinja in dodala: "Temna čokolada v možganih pospešuje nastanjanje hormona serotonin, znanega tudi pod imenom hormon sreče zato je dobra za razpoloženje in uspešno premaguje stres. Vendar vse to velja za čokolado z vsaj 70 odstotki kakava."

Kurkuma

"Aktivna sestavina kurkume, kurkumin, blaži tesnobo in varuje zdravje možganov. Pozitiven učinek kurkumina je potrdilo več raziskav na ljudeh in živalih," je povedala Naidoojeva.

Količina kurkume, ki zagotavlja te učinke, je ena čajna žlička dnevno, najbolj do izraza pa pride v kombinaciji s črnim poprom, kajti v njem zastopan piperin aktivira kurkumin in telo ga lažje izkoristi.

--> Šest izjemnih učinkov kurkuminega čaja (in recept, kako ga pripraviti)

Alexander Ruiz/Gettyimages

Z vitaminom D bogata živila

"Študije so pokazale, da so ljudje, ki jim v telesu primanjkuje vitamina D, dovzetnejši za depresijo in druge pokazatelje slabega duševnega zdravja," izpostavlja psihiatrinja.

Glavni vir vitamina D je sicer sonce, a ker so pozimi dnevi temačni in kratki, si je primerno količino priporočljivo zagotoviti s prehranskimi dopolnili ter z njim bogato hrano, kamor sodijo morske ribe, jajca, gobe in mlečni izdelki.

--> Hrana z največ vitamina D

Elena_Danileiko/Gettyimages

Z vlakninami bogata hrana

Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, dolgo zadržijo občutek sitosti ter preprečujejo prenajedanje, hkrati pozitivno vplivajo na prebavo in na duševno zdravje.

"Leta 2018 opravljena raziskava je pokazala, da vlaknine v živilih nižajo tveganje za depresijo, stres in tesnobnost," izpostavlja Naidoojeva. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da z vlakninami bogata hrana praviloma vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kar pomeni, da pozitivno vpliva na fizično ter duševno zdravje.

Fermentirana živila

Med fermentacijo živil v njih nastajajo bakterije, ki imajo na zdravje večplasten učinek. Ne zgolj, da zagotavljajo dobro prebavo in močno odpornost, temveč je po njihovi zaslugi boljše tudi duševno zdravje, saj spodbudno vplivajo na procese v možganih.

Zato bi fermentirana živila, od jogurta, kombuče, kefirja, kislega zelja in podobnih morali biti redno na jedilnikih.

--> Slovenski strokovnjak: to živilo naj bi nudilo določeno zaščito pred covid-19

Preberite še: Meditirajte z novo serijo na Netflixu

Morda vas zanima tudi: Družinska terapevtka pred sezonskim obdobjem depresij: Zdaj moramo še bolj paziti nase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)