Jasna opozorila, da so vaša prebavila v stiski (in kaj storiti, da bi posledice tega omilili)

Prebavila se na stisko in težave včasih odzovejo z znaki, ki jih praviloma ne bi povezovali s prebavo.

11.3.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jasna opozorila, da so vaša prebavila v stiski (in kaj storiti, da bi posledice tega omilili)

Pravilno bakterijsko ravnovesje v prebavilih ne zagotavlja le dobre prebave, temveč tudi jasne misli, močno odpornost, dobro delovanje srca in še bi lahko naštevali.

Kako pa vedeti, da je ravnovesje bakterij v črevesju res pravo oziroma kaj opozarja na dejstvo, da je porušeno? Manj očitne znake, da ni vse v najlepšem redu, za Pure Wow niza gastroenterolog Mahmoud Ghannoum. Ter tudi, kako posledice neravnovesja omiliti ali povsem odpraviti.

Prebavne težave

Ta je dokaj jasna: če vas pogosto pesti bolečina v želodcu, ste zaprti ali imate diarejo, vetrove, zgago, ste napihnjeni ali vam je velikokrat slabo, je za to najbrž odgovorno porušeno ravnovesje bakterij v prebavilih. Kajti to je krivo za oteženo prebavljanje hrane, posledice pa so več kot očitne.

Kako zadeve popraviti?

Na jedilnik vključite več probiotikov. Običajni jogurt, kislo zelje, kombuča, kefir in podobna živila vzpostavljajo zdravo bakterijsko ravnovesje, hkrati so okusna popestritev prehrane.

Težave s spanjem

Se večino noči nemirno obračate po postelji? Tudi nespečnost je lahko pokazatelj nepravilnega bakterijskega ravnovesja. Zakaj? Ker črevesno neravnovesje negativno vpliva na izločanje serotonina, nevrotransmitorja, ki je povezan z razpoloženjem ter spancem in kadar je tega premalo, je oviran nočni počitek.

Kako zadeve popraviti?

Po priporočilih bi morali odrasli na noč spati od sedem do devet ur. V prid temu je priporočljivo ohranjati redno spalno rutino, ji slediti tudi ob koncih tedna in zvečer možganom privoščiti prehod na nočno stanje, kar pomeni brez zaslonov vsaj uro pred spanjem.

Poskrbite za primerno temperaturo v spalnici, z dobrimi senčili preprečite, da bi vas ovirala svetloba, zavarujte se pred hrupom in se pred počitkom poslužujte katere od sprostitvenih tehnik.

--> Pri tej temperaturi spalnice boste najbolje spali (Dekleta, zmrazilo vas bo)

Težave s kožo

Porušeno bakterijsko ravnovesje v prebavilih vpliva na zdravje polti oziroma vodi v kožne težave. Med drugim je lahko krivo tudi za luskavico ali atopični dermatitis, saj neravnotežje v prebavilih povzroča vnetja, ta pa slabo vplivajo na zdravje polti.

Kako zadeve popraviti?

Veliko kozmetike vsebuje kemikalije, ki še poslabšajo zadeve. Med njimi ftalati, parabeni, alkohol in druge dodane snovi. Za lepo in zdravo polt je torej poleg primerne prehrane dobro posegati po kozmetiki, ki temelji na naravnih sestavinah, občasno izpustiti ličenje in predvsem zvečer dodobra očistiti kožo.

Tesnoba in depresija

Neravnovesje črevesnih bakterij vpliva na sproščanje nekaterih snovi v možganih, denimo dopamina in serotonina, ki vplivata na razpoloženje ter počutje. Prav zato je ena od možnih posledic zmede v črevesju tudi depresija. Posamezniki se tako ujamejo v začarani krog, saj skušajo neprijetno počutje ublažiti s hrano, ob tem posegajo po zdravju prebavilom neprijaznih živil in na dolgi rok vse še poslabšajo.

Kako zadeve popraviti?

Črevesno neravnovesje in razpoloženje sta tesno povezani. Kajti, kot rečeno, prvo vpliva na drugo ter obratno. Zato je primerno poiskati prave sprostitvene tehnike, se naučiti obvladovati stres ter se po potrebi obrniti na primerno pomoč.

Preberite še: 10 nasvetov, ki bodo pregnali napihnjenost v trebuhu

Morda vas zanima tudi: Živilo proti napihnjenosti in vsem drugim prebavnim težavam


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)