Resničen vpliv brusnic na zdravje sečil

Rdeče jagode, ki so pogosto sestavina omak, solat ali mešanic oreščkov, imajo posebne učinke na zdravje.

25.9.2023 ob 6:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resničen vpliv brusnic na zdravje sečil

Rdeče brusnice sodijo med jagodičevje, ki zelo dobro uspeva v severnih delih Evrope, Azije in Severne Amerike. Ustrezajo jim kisla tla, zato njihovi grmički rastejo v iglastih in mešanih gozdovih ter na barjih.

Grmički brusnic imajo radi kisla tla.

Obstaja več vrst brusnic, samo med gojenimi je teh sto, zorijo od avgusta do novembra za vse pa drži, da vsebujejo veliko zdravju prijaznih snovi.

Prehranska vrednost brusnic

240 gramov (ena skodelica) vsebuje

  • 190 džulov oziroma 46 kalorij
  • 0,5 grama vlaknin
  • 12 gramov ogljikovih hidratov
  • štiri grame vlaknin
  • štiri grame sladkorja

Učinki na zdravje

En najbolj znanih učinkov brusnic na zdravje je pomoč pri premagovanju okužb sečil, vendar je treba biti z interpretacijo tega učinka previden.

Strokovnjaki opozarjajo, da uživanje pripravnikov iz brusnic res lahko zniža tveganje za okužbe in vnetja, saj snovi v njih preprečujejo, da bi se bakterije, ki povzročajo težave, pritrdile na stene mehurja in se tam razmnoževale, ko pa se vnetja že pojavijo, brusnice nimajo velikega učinka na zdravljenje in je treba poiskati zdravniško pomoč.

Pripravki iz brusnic lahko preprečijo, ne morejo pa pozdraviti okužb sečil.

"To ne pomeni, da te jagode niso močne zaveznice zdravja, vsebujejo namreč ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki skrbijo za zdravje srca in nižajo tveganje za raka na želodcu," je povedala prehranska strokovnjakinja Vandana Sheth.

"V njih prisotni antioksidanti in druge protivnetne snovi so povezane še z nižjim tveganjem z vnetja dlesni in raka v ustni votlini, za druge oblike rakov in za visok krvni tlak," dodaja prehranska strokovnjakinja Jackie Newgent.

Omeniti gre veliko količino vitamina C. Ta je nepogrešljiv za močan imunski sistem, za primerno absorpcijo železa in za mladosten videz kože, saj spodbuja nastajanje kolagena v telesu. V drobnih rdečih jagodah so še vitamini A, B1, B2 in B3 ter minerali, natrij, kalij, kalcij, magnezij in fosfor.

Plodovi vsebujejo veliko vlaknin, med njimi izstopa pektin, ki je velik zaveznik dobre prebave. Med številnimi antioksidanti je še lutein, ki je pomemben pri ohranjanju dobrega vida in zdravih oči.

Suhe brusnice so na voljo vse leto.

Dobri tudi listi

Uporabni niso le plodovi, temveč tudi listi brusnic, iz katerih lahko pripravimo čaj. Ta je dobrodošel za uravnavanje krvnega sladkorja in priporočljiv za sladkorne bolnike ter za vse, ki bi radi preprečili pojav te presnovne motnje.  Čaj iz listov brusnic je dober tudi za doječe matere.

Za pripravo čaja iz listov potrebujete:  45 gramov suhih  listov in liter vode. Liste stresite v hladno vodo in vse skupaj  segrevajte do vretja, pri nizki temperaturi kuhajte še deset  minut, odstavite, počakajte še deset minut in nato precedite.

Kako shranjevati brusnice

Nabiranje brusnic je dolgotrajno, kajti na grmičkih jih raste manj kot denimo borovnic. Nabrane lahko v hladilniku zdržijo nekaj dni, za dolgotrajnejše shranjevanje jih je primerno sušiti ali zamrzniti v tesno zaprtih vrečkah.

Če kupujete sveže, izbirajte brusnice, ki so na videz nepoškodovane, imajo gladek, napet olupek ter so temno rdeče.

Brusnice so užitne surove in sveže, je pa res, da so malce trpkega okusa. Okusne so v omakah, smutijih, solatah in sladicah. Iz njih nastane odlična marmelada, sok, dobre so dodane kompotu, suhe so lahko sestavina čaja, mešanic oreščkov in v takšnih oblikah na voljo vse leto.

Iz brusnic lahko nastane odlična marmelada. Foto: Chamille White/Gettyimages

Povzeto po portalu Prevention.com

Preberite še: Tri na videz zdrave malice, ki so v resnici preveč sladke

Morda vas zanima tudi: Iz te zelenjave boste dobili več vitamina A kot iz korenčka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)