Brusnični sok in vnetja sečil: Kdaj res pomaga in kdaj žal ni učinkovit

Brusnični sok v določenih pogojih res varuje sečila pred okužbami in vnetji.

29.11.2020 ob 5:40 | Foto: Yuliya Shauerman/Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Brusnični sok in vnetja sečil: Kdaj res pomaga in kdaj žal ni učinkovit

Vnetja sečil so pogosta in resna težava. Najpogosteje jih povzročajo bakterije, denimo E. coli, vzrok zanje pa so lahko tudi virusi in glivice. Zaradi anatomije, natančneje kratke sečne cevi, ženske prizadenejo pogosteje kot moške.

Po navedbah medicinskega inštituta Johns Hopkins se vsaj enkrat v življenju z okužbo sečil sooča šest od desetih žensk, če se v obdobju šestih mesecev zvrstita dve ali več tovrstnih vnetij, zdravniki govorijo o ponavljajoči se težavi.

Običajno se okužba začne v sečnici in se razširi po sečnem kanalu. Prizadene lahko tudi mehur in napreduje do ledvic. Najpogostejši simptomi, ki nakazujejo nanjo, so pekoč občutek med uriniranjem, pogosto odvajanje seča, kri v urinu in značilne bolečine.

Okužbe sečil so lahko nevarne

Pomembno je, da prvih znakov tovrstne okužbe ne spregledate in se s pomočjo pravilnega zdravljenja izognete morebitnim zapletom. Do enega od njih pride, če se ta razširi na ledvice in povzroči vnetje tega organa, ki se odraža s povišano telesno temperaturo, bolečinami v ledvenem delu hrbtenice, slabostjo ter bruhanjem.

In en najbolj razširjenih nasvetov za preprečevanje in zdravljenje tovrstnih okužb je pitje brusničnega soka.

 

Pa ta res lahko pomaga?

 "Obstaja kar nekaj dokazov iz različnih raziskav, ki pričajo, da lahko pitje brusničnega soka zniža količino v mehurju prisotnih bakteriji in prepreči ponavljajoče se okužbe tako pri ljudeh kot pri živalih," je za Reader’s Digest povedala prehranska strokovnjakinja Ginger Hultin.

Tista, ki so jo leta 2017 objavil v časopisu Journal of Urology, je dokazala, da brusnični sok lahko tveganje za okužbe zniža kar za 33 odstotkov. Zlasti se je brusnični sok izkazal za učinkovitega pri posameznikih, pri katerih se omenjene težave pogosto ponavljajo.

Zakaj je učinkovit?

S srebanjem soka brusnic je mogoče bakterijam preprečiti, da bi se zadrževale na stenah mehurja in se tam razmnoževale. Leta 2017 so v časopisu Frontiers in Microbiology na podlagi raziskave zapisali, da sok brusnic opazno zavira množenje bakterij v mehurju.

"Za to sta zaslužni dve ključni sestavini tega sadeža. Ena od njih je D-manoza, vrsta sladkorja, druga pa antioksidant proantocianid," je pojasnila prehranska strokovnjakinja Robin Foroutan, iz Akademije za nutricionistko in dietetiko iz New Yorka.

Ti snovi, po njenih besedah, bakterijam preprečujeta, da bi se zadrževale in množile na sluznicah sečil in tako nižata tveganje za vnetje.

Korist uživanja soka brusnic

Vnetja sečil se običajno zdravijo z antibiotiki, ki pa prinašajo stranske učinke, saj med drugim nižajo odpornost. Redno uživanje brusničnega soka bi zato bila lahko odlična alternativa za ljudi, ki so zaradi ponavljajočih se okužb primorani pogosto posegati po antibiotikih. Pitje soka brusnic deluje predvsem v smislu preventive. Ko se težava že pojavi, je praktično neučinkovit.

Koliko soka za opazne učinke?

Leta 2016 so v časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavili raziskavo, v kateri so ženske s ponavljajočimi se vnetji sečil, ki so pol leta vsak dan popile dva decilitra in pol brusničnega soka, utrpele znatno manj okužb v primerjavi z ženskami, ki tega soka niso pile.

Foroutanova v namen preventive priporoča 100 odstotni brusnični sok in ne različnih mešanic z dodanim sladkorjem. Ker je sok brusnic nekoliko trpek, ga lahko razredčite z vodo, ne dodajate pa mu sladkorja. Koncentriran ali razredčen bo odžejal, poskrbel za primerno hidratacijo, ob tem pa zavaroval še vaša sečila.

Preberite še: Zanimiva in učinkovita varovala pred okužbami sečil

Morda vas zanima tudi: Tri na videz zdrave malice, ki so v resnici preveč sladke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)