Po seksu: Kako preprečiti vnetja sečil

V prid zdravja vaših sečnih organov po intimnem aktu ne pozabite na nekaj malenkosti.

28.9.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Po seksu:  Kako preprečiti vnetja sečil

Za okužbe in vnetja sečil so dovzetne vse pripadnice nežnejšega spola, dejstvo pa je, da je večja verjetnost zanje pri spolno aktivnih ženskah. Razlog za povišano tveganje so bakterije, ki med penetracijo pridejo v vagino, zaidejo v urinalni trakt in tudi v mehur, kjer povzročijo zmedo.

Čeprav drži, da je omenjene tegobe mogoče dokaj hitro premagati z antibiotiki, je vendarle dejstvo, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Zato je dobro poznati nekaj obveznih korakov, s katerimi se po vročih igricah lahko zavarujete pred okužbami in vnetji sečnih organov.

Najučinkovitejše predstavlja Pure Wow.

Pojdite na malo potrebo

Čeprav na to temo res ni opravljenih veliko raziskav se večina ginekologov strinja, da je obisk stranišča po spolnem odnosu odlična ideja.

Med uriniranjem se namreč iz vagine izperejo bakterije, ki med spolnim odnosom zaidejo vanjo, s tem pa se zniža tveganje za okužbo sečnih organov.

Brez skrbi, če male potrebe ne občutite takoj. Nekaj minut uživajte v objemu, skušajte pa jo opraviti najkasneje v 15. minutah po zaključku intimnega akta.

Očistite genitalije

Znova: ni vam treba takoj skočiti pod prho. A kmalu po spolnem odnosu (po mali potrebi), nežno očistite intimno področje. S krpo, namočeno v mlačni vodi ali z neodišavljenim otroškim robčkom.

 

Umijte roke

Po seksu je priporočljivo umiti roke. Tako boste z njih odstranili mikrobe, ki so nanje zašli med spolnim aktom in lahko, tako kot pri gripi in prehladu, vodijo v okužbe. Tudi sečnih organov.

Ne pretiravajte z nego intime

Kolikokrat ste že prebrali, da čiščenje s paro, grobo umivanje in prhanje vagine ni priporočljivo?

Tudi po seksu pozabite na takšne in drugačne grobe postopke čiščenje tega dela telesa in pri njegovi negi ne uporabljate agresivnih mil, gelov ter drugih pripomočkov, ki porušijo naravno mikrofloro ter pH vrednost in s tem vodijo v povečano tveganje za okužbe vagine in sečil.

Spite goli

Med spolnim odnosom telo pospešeno izloča tekočine, ki v tesnem spodnjem perilu ostanejo ujete v vagini ter s tem povečajo tveganje za vnetja in okužbe sečil. Zato pozabite na spodnjice in pižamo ter spite goli, tako intimnemu področju omogočite stik z zrakom ter na takšen način znižajte tveganje za neljube posledice seksa.

Če res ne morete spati goli, si omislite ohlapna, bombažna oblačila, ki bodo v manjši meri, kot sintetična ovirala dihanje intime ter izhlapevanje vlage.

 

Pijte veliko vode

Primerna hidratacija je pomembna pred, med in po seksu. Ne samo zato, ker bo telo z njo ostalo optimalno navlaženo temveč tudi, ker bo zaužita tekočina (voda) spodbudila malo potrebo.

Očistite vaše igračke

Tveganja za okužbe sečil ne poveča seks v dvoje, temveč tudi solo zabava. Zlasti, če igračk, ki jih med njo uporabljate, po vsaki akciji ne očistite ter na njih ostajajo bakterije in druga umazanija.

Zato jih očistite po vsaki uporabi, sledite navodilom za njihovo nego in jih po pranju z vodo temeljito posušite.

Preberite še: 8 pripomočkov, ki nikakor niso za samozadovoljevanje

Morda vas zanima tudi: 5 navad, s katerimi povečujete tveganje za okužbo z bakterijami in virusi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)