Res veste, s kom spite?

Resnično poznati partnerja je veliko več, kot z njim deliti vroče noči.

15.5.2023 ob 5:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Res veste, s kom spite?

Poročeni ali ne, v veliko zvezah je zaznati pomanjkanje intimnosti. Da, s partnerjem imata zadovoljivo spolno življenje, a ko pride do resnične intimnosti, zadeve najbrž niso takšne, da bi se z njimi lahko pohvalili.

Kaj sploh je intimnost?

Dennis Bagarozzi, avtor knjige Spodbujanje intimnosti v zakonu (Enhancing Intimacy  in Marriage ) izpostavlja več oblik te kvalitete. Nekatere od njih so: čustvena intimnost (zmožnost varno in brez bojazni pred obsojanjem, zaničevanjem ali celo jezo partnerja z njim deliti čisto vse občutke ter čustva), intelektualna (spodobnost deljenja idej, zamisli, pričakovanj, načrtov, tudi strahov s partnerjem) in poklicna intimnost (ta se ne nanaša zgolj na poklicno, temveč na vse oblike sodelovanja, ki jih vključuje odnos).

Iz vsega tega je jasno, da osnovna postavka z vidika intimnosti ni deljenje, temveč varnost.

Valerii Apetroaiei/Gettyimages

Intimnost na nivoju seksualnosti

Intimnost se torej prepleta z vsemi sferami partnerstva, seveda tudi s tisto, s katero jo največkrat povezujemo, torej s seksualno.

Seksualna intimnost označuje občutke varnosti obeh partnerjev z vidika spolnega življenja. A koncept seksualne intimnosti je veliko več kot sam seksualni akt, vključuje namreč tudi sledeče:

  • Deljenje spolnih preferenc in pričakovanj s partnerjem, natančneje, brez zadrege pripovedovati, kaj nekomu je in kaj mu ni všeč.
  • Varno deljenje fantazij, brez zadrege in bojazni pred obsojanjem, čeprav fantazije morda vključujejo trojčka s sosedom ali sosedo.
  • Pogovori o seksu z vseh možnih stališč in teh je res veliko.

Prednost seksualne intimnosti

Seksualna intimnost parom omogoča, da varno delijo celoten spekter seksualne narave. Partnerja si tako omogočata, da se res dobro spoznata, kar naj bi bil temeljni cilj razmerja. Bolj, kot se dva poznata, varnejša se počutita drug ob drugem.

Prav spolna intimnost v zvezo prinaša tisto, kar ločuje zgolj seks od resnično intimnega odnosa.

Vse se začne s pogovorom

Prvi korak do grajenja spolne in intimnosti nasploh je pogovor. Ta hkrati gradi napetost in omogoča spoznavanje dveh oseb, ki lahko v razmerju vzpostavita visoko stopnjo intimnosti.

Ste pripravljeni na grajenje seksualne intimnosti?

Vsak se mora najprej pri sebi vprašati,  kako dobro pozna sebe in kako dobro pozna partnerja ter si pri tem obljubiti, da nikoli več ne bo seksal z nekom, s katerim se ne more sproščeno pogovarjati o seksu.

To je lahko velik izziv. Zlasti, če je nekdo v dolgi zvezi, v kateri se tej dimenziji prej ni posvečala pozornost, zato med partnerjema ni prave intimnosti. A ker je nekje treba začeti, se vse lahko sproži s preprostim vprašanjem partnerju:

"Bi rad izvedel kaj več o najinih pogledih na seksualnost?"

Upajte, da bo odgovor pozitiven, takšen bo odprl vrata. Potem lahko nadaljujete z vprašanji, ki bodo razkrila marsikatero skrivnost ter tudi zadrego:

"Kako dobro me poznaš z vidika seksualnosti?"

"Se lahko varno pogovarjava o najini seksualni zgodovini?"

"Se lahko varno pogovarjava o slabih izkušnjah iz najinega seksualnega življenja?"

"Se lahko varno pogovarjava o tem, kaj bi lahko za večjo intimnost spremenila?"

"Kakšne erotične igre in kakšen humor ti je všeč?"

Lahko prosita za pomoč

Včasih ti pogovori niso lahki. Sploh ne na začetku, včasih odgovori prinesejo nekaj, česar druga stran ne bi hotela slišati in včasih par potrebuje malo usmeritev ter pomoči.

V tem primeru lahko pomagajo seksualni in družinski terapevti,  s pomočjo katerih je lažje oblikovati varno okolje, ki znajo opogumiti partnerja in ki znajo pomagati, če se zatakne.

 Katarzyna Bialasiewicz/Gettyimages

Zateči se k takšni pomoči ni sramotno, je pa lahko vsaj na začetku spodbudno za grajenje intime na vseh področjih življenja in za resnično medsebojno spoznavanje dveh v zvezi ali zakonu.

Povzeto po portalu Psychology today

Preberite še: Spolno življenje žensk: kako povedati, kaj bi radi?

Morda vas zanima tudi: Slovenka, ki je odšla na Bali in tam spoznala, da je mogoče ljubiti dve osebi hkrati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)