Martinovo: Vsi učinki rdečega zelja (+ recept za pripravo in kdo ga NE sme jesti!)

Rdeče zelje je ena od stalnic martinove pojedine, zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje pa bi ga morali jesti tudi ob drugih priložnostih.

10.11.2022 ob 9:58 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Martinovo: Vsi učinki rdečega zelja (+ recept za pripravo in kdo ga NE sme jesti!)

Rdeče zelje je ob rački in mlincih nepogrešljiva sestavina kosila na dan, ko iz mošta nastaja vino, torej na martinovo. Vendar ta kapusnica ne samo, da zaznamuje omenjeni praznik, ponaša se tudi z mnogimi pozitivnimi učinki na zdravje.

Poglejte, kaj vse zmore ter tudi, kdo z njim ne sme pretiravati.

Hranilna vrednost rdečega zelja

80 gramov kuhanega rdečega zelja vsebuje:

  • 49 džulov oziroma 12 kalorij
  • O,6 grama beljakovin
  • O,2 grama maščob
  • 1,8 grama ogljikovih hidratov
  • 1,8 grama vlaknin
  • 104 miligramov kalija
  • 25 mikrogramov folne kisline
  • 26 miligramov vitamina C
  • 26 iligramov vitamina C

Kombinacija, ki zdravju koristi na več načinov, vse to zmore rdeče zelje:

Antioksidativno delovanje

Značilno temnordečo oziroma vijolično barvo rdečemu zelju zagotavljajo naravna barvila antocianini. Ti so znani po antioksidativnem delovanju, s katerim na več načinov pozitivno vplivajo na zdravje.

Omilijo namreč posledice delovanja prostih radikalov, s tem nižajo tveganja za telesna vnetja in tako ščitijo pred z njimi povezanimi kroničnimi boleznimi, kot je sladkorna bolezen tipa dve ter tudi pred debelostjo in pred težavami, ki jih povzroča.

Drugi pomembni antioksidanti v rdečem zelju so še vitamina C, E in karotenoidi.

Skrbi za zdravje srca

Leta 2019 opravljena študija je pokazala, da igrajo antocianini pomembno vlogo pri varovanju zdravja srca in ožilja. 

Z njimi bogata živila, torej tudi rdeče zelje, skrbijo za nižje tveganje za srčno kap in za druge kardiovaskularne bolezni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taste Is Yours (@tasteisyours)

Premaguje vnetja

Ne samo zaradi antocianinov, rdeče zelje ima protivnetni učinek tudi zaradi fitokemikalije sulforafan.

Več študiji je pokazalo, da ta snov niža tveganje za vnetja in njihove posledice, med drugim bolečine, ki so odraz vnetja sklepov oziroma artitisa.

Ščiti pred različnimi oblikami raka

V bistvu ne obstaja čudežna hrana, ki bi povsem preprečevala različne oblike raka, se pa lahko odločena živila pohvalijo s tem, da znatno nižajo tveganje zanje, eno od njih je rdeče zelje.

Zaradi visoke vsebnosti sulforafana in antocianinov premore  močno varovalno moč, saj vse te snovi omilijo oksidativni stres ter njegove škodljive posledice na zdravje.

Dobro je za prebavo

Z rednim uživanjem rdečega zelja je mogoče pozitivno vplivati na prebavo, kajti vsebuje veliko vlaknin. Med drugim netopna vlakna, ki so velike zaveznice dobre prebave.

Vlakna v rdečem zelju slovijo tudi kot prebiotiki, kar pomeni, da so hrana za probiotične kulture, te so nepogrešljive za dobro delovaje prebavil in za zdravje na sploh.

Spojine v rdečem zelju, imenovane  izotiocianati so med zvezdami tistih, ki so zaslužne za zdravo črevesno floro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brad (@brads.messy.kitchen)

Je rdeče zelje primerno za vse?

Čeprav je rdeče zelje načeloma primerno za vse, obstaja možnost alergije nanjo. Največkrat je alergija na rdeče zelje prisotna pri osebah, ki so alergične na jajčevce, rdečo peso, zeleno in paprike.

Simptomi blage alergije so srbeča usta in jezik, kihanje ter izcedek iz nosa. Če se ob uživanju rdečega zelja pojavijo ti simptomi, bodite z njim previdni, če se pojavi težja reakcija v obliki zatekanja grla, takoj poiščite pomoč.

Tudi osebe, ki imajo težave s ščitnico, naj z rdečim zeljem ter s kapusnicami na sploh ne pretiravajo. Te namreč vplivajo na absorpcijo joda, ki je ključen za proizvodnjo ščitničnih hormonov.

Rdeče zelje je koristno prebavi, res pa je, da lahko povzroča napenjanje in vetrove. Zlasti so ti izraziti pri osebah z vnetnimi črevesnimi boleznimi, kot je denimo kronova bolezen.

Osebe, ki uživajo zdravila za redčenje krvi, morajo biti pozorna na živila bogata z vitaminom K, ki skrbi za strjevanje krvi. Med takšna sodi rdeče zelje.

Kako kupiti najboljše rdeče zelje

Rdeče zelje na njivah, poljih in vrtovih raste vse do pozne jeseni. Če imate možnost pridelave je najbolje, da ga vzgojite sami. Če zelje kupujete na tržnici ali v trgovini pa bodite pozorni na čvrstost glavic, na barvo zunanjih listov in na morebitne poškodbe na njih.

Kupujte lepe in nepoškodovane glave, ki lahko v hladilniku ali kleti zdržijo tudi več tednov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vrt Obilja (@vrtobilja)

Recept za martinovo rdeče zelje

Sestavine:

  • kilogram rdečega zelja
  • ena čebula (manjša)
  • eno jabolko (srednje)
  • dve žlici maščobe
  • jušna osnova
  • deciliter rdečega vina
  • ena žlica sladkorja
  • dva stroka česna
  • sol in kumina po okusu.

Priprava:

  • Zelje narežite na rezance.
  • V ponvi segrejte maščobo, na njej karamelizirajte sladkor.
  • Dodajte sesekljano čebulo, popražite, dodajte sesekljan česen in zelje.
  • Začinite s soljo, dobro premešajte, dodajte naribano jabolko in začinite s kumino (lahko mleto ali v zrnju).
  • Zalijte z jušno osnovo in vinom, pokrijte in dušite do mehkega.
  • Vmes večkrat premešajte in po potrebi še dolijte juho.

Nasvet: če vam sladkast okus ne odgovarja, lahko sladkor izpustite. Prav tako tudi kumino, če niste njen ljubitelj, za bogatejši okus pa lahko po dušenem zelju posujete malo narezanih orehov.

Povzeto po portalu BBC Good Food

Preberite še: Deset resnic o vinu, ki jih še ne poznate

Morda vas zanima tudi: Protistresno vegansko pecivo, ki je obnorelo splet (noro lahek recept)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)