11.11.2021 ob 5:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Tu je martinovo. Praznik, ko iz mošta nastaja vino in ga označuje tudi posebna kulinarika. Ena od nepogrešljivih sestavin martinovega jedilnika je rdeče zelje. A čeprav to živilo tradicionalno povezujemo z njim, bi moralo biti večkrat na krožniku.
Kajti premore veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Katere, za BBC Good Food niza prehranska strokovnjakinja Nicola Shubrook. Pa lepo po vrsti.
Rdeče zelje je kapusnica, tako kot sta denimo ohrovt in običajno zelje. Surovo je malce trše in ima rahlo pekoč, grenak okus, kuhano ali dušeno pa je mehko in nekoliko sladkasto.
Na njivah in vrtovih uspeva vse do poznih mesecev leta. Med rastjo oblikuje čvrsto glavo zeleno-vijoličnih listov. Pri obiranju se z rastišča odstrani cela rastlina, odreže se steblo, korenine in zunanje, praviloma bolj zelene liste tako, da ostane samo glava.
Ta je primerna za pripravo svežih solat (narezana na tanke rezance) ali za dušenje (narezana na širše rezance).
80 gramov na hitro povretega rdečena zelja telesu zagotavlja:
Vsebuje tudi veliko železa, magnezija, selena in vitaminov A, E in K.
--> Ne spreglejte 10 receptov z rdečim zeljem
Tako vpliva na zdravje:
Značilna rdeča barva omenjenega zelja je posledica prisotnosti naravnih barvil antocianinov, ki slovijo po izjemni antioksidativni moči. Veliko raziskav je dokazalo, da so te snovi neprecenljiva sestavina zdrave prehrane, saj učinkovito varujejo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, s tem, nižajo tveganje za telesna vnetja in z njimi povezane kronične bolezni, kot so artritis, srčna obolenja, rakava obolenja in sladkorna bolezen.
Poleg antocianinov so v rdečem zelju še drugi močni antioksidanti, med njimi vitamina C in E ter karotenoidi.
Omenili smo že, da zaradi učinkov antioksidantov, rdeče zelje varuje zdravje srca. Raziskave so pokazale, da je pri osebah, ki uživajo z antocianini bogata živila, nižje tveganje za srčno kap in druge bolezni srca ter ožilja.
Zlasti surovo rdeče zelje je blagodejno za pljuča, ki jih krepi, varuje pred virusi in bakterijami ter pri kašlju spodbuja izločanje sluzi iz njih.
Ne zgolj zaradi antioksidantov, protivnetno delovanje rdečega zelja je tudi posledica dejstva, da je v njem snov sulforafan. Tudi ta se ponaša s protivnetno močjo.
Dejstvo je, da super živil, ki bi zagotovo ščitila pred rakom, ni. Dejstvo pa je tudi, da nekatera znatno znižajo tveganje zanj. Eno od njih je rdeče zelje.
Po zaslugi že omenjenih antioksidantov in sulforafana je med varovalnimi živili na seznamu najbolj učinkovitih z vidika različnih vrst malignih obolenj, med drugim varuje tudi pred rakom dojk in debelega črevesja.
Z vključitvijo rdečega zelja v prehrano boste zdravju storili več uslug, pod njegovim učinkom bodo denimo bolje delovala prebavila. Je namreč bogat vir vlaknin, ki na več načinov pozitivno vplivajo na prebavo. Med drugim gre za prebiotike, s katerimi se hranijo probiotične kulture v črevesju in ohranjajo zdravo prebavno floro.
Snov v rdečem zelju, imenovana izotiocianat, bakterije v prebavilih spodbuja k tvorjenju kratko verižnih maščobnih kislin, ki so nepogrešljive za dobro zdravje tega dela telesa in za fizično zdravje na sploh.
Načeloma je rdeče zelje primerno za večino. Obstaja sicer možnost za alergijo na kapusnice, vendar je ta redka. Praviloma se odraža z blagimi simptomi, denimo srbenje v grlu in na jeziku, kihanje in izcedek iz nosu. Če se ob uživanju zelja pojavi močnejša reakcija, takoj poiščite primerno pomoč.
Osebe, ki imajo težave s ščitnico, morajo biti glede kapusnic v prehrani previdne, saj vplivajo na absorpcijo joda, ki je nujen za pravilno tvorjenje ščitničnih hormonov. Res je, da bi za te vplive morali pojesti ogromno rdečega zelja ali drugih kapusnic. Vsekakor se je o tem primerno pogovoriti z zdravnikom.
Ker rdeče zelje vsebuje veliko vlaknin in žveplovih spojin, je koristno tako prebavi kot splošnemu zdravju, lahko pa pri določenih osebah izzove krče, napihnjenost in vetrove. Zato bi morale biti z njim previdne zlasti osebe, ki jih pestijo vnetne črevesne bolezni, kot sta denimo kronova bolezen ali ulcerozni kolitis.
Če uživate zdravila za redčenje krvi, bodite previdni z viri vitamina K, kamor sodi rdeče zelje, saj ta lahko zmanjša učinek zdravil.
Preberite še: Ustvarajmo z otroki: Lučke za martinovo
Morda vas zanima tudi: Izjemni učinki kakijev na zdravje
oddajte komentar