Odporna pljuča in drugi razlogi za uživanje rdečega zelja (ter za koga ni primerno)

Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje, zakaj bi moralo biti rdeče zelje večkrat na jedilniku.

11.11.2021 ob 5:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odporna pljuča in drugi razlogi za uživanje rdečega zelja (ter za koga ni primerno)

Tu je martinovo. Praznik, ko iz mošta nastaja vino in ga označuje tudi posebna kulinarika. Ena od nepogrešljivih sestavin martinovega jedilnika je rdeče zelje. A čeprav to živilo tradicionalno povezujemo z njim, bi moralo biti večkrat na krožniku.

Kajti premore veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Katere, za BBC Good Food niza prehranska strokovnjakinja Nicola Shubrook. Pa lepo po vrsti.

Kaj je rdeče zelje

Rdeče zelje je kapusnica, tako kot sta denimo ohrovt in običajno zelje. Surovo je malce trše in ima rahlo pekoč, grenak okus, kuhano ali dušeno pa je mehko in nekoliko sladkasto.

Na njivah in vrtovih uspeva vse do poznih mesecev leta. Med rastjo oblikuje čvrsto glavo zeleno-vijoličnih listov. Pri obiranju se z rastišča odstrani cela rastlina, odreže se steblo, korenine in zunanje, praviloma bolj zelene liste tako, da ostane samo glava.

Ta je primerna za pripravo svežih solat (narezana na tanke rezance) ali za dušenje (narezana na širše rezance).

Veliko hranljivih snovi

80 gramov na hitro povretega rdečena zelja telesu zagotavlja:

  • 49 džulov (12 kalorij)
  • 0,6 grama beljakovin
  • 0,2 grama maščob
  • 1,8 grama ogljikovih hidratov
  • 1,8 grama vlaknin
  • 104 miligramov kalija
  • 25 mikrogramov folne kisline
  • 26 miligramov vitamina C

Vsebuje tudi veliko železa, magnezija, selena in vitaminov A, E in K.

--> Ne spreglejte 10 receptov z rdečim zeljem

Tako vpliva na zdravje:

Varuje pred prostimi radikali

Značilna rdeča barva omenjenega zelja je posledica prisotnosti naravnih barvil antocianinov, ki slovijo po izjemni antioksidativni moči. Veliko raziskav je dokazalo, da so te snovi neprecenljiva sestavina zdrave prehrane, saj učinkovito varujejo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, s tem, nižajo tveganje za telesna vnetja in z njimi povezane kronične bolezni, kot so artritis, srčna obolenja, rakava obolenja in sladkorna bolezen.

Poleg antocianinov so v rdečem zelju še drugi močni antioksidanti, med njimi vitamina C in E ter karotenoidi.

Dobro je za srce in pljuča

Omenili smo že, da zaradi učinkov antioksidantov, rdeče zelje varuje zdravje srca. Raziskave so pokazale, da je pri osebah, ki uživajo z antocianini bogata živila, nižje tveganje za srčno kap in druge bolezni srca ter ožilja.

Zlasti surovo rdeče zelje je blagodejno za pljuča, ki jih krepi, varuje pred virusi in bakterijami ter pri kašlju spodbuja izločanje sluzi iz njih.

Premaguje vnetja

Ne zgolj zaradi antioksidantov, protivnetno delovanje rdečega zelja je tudi posledica dejstva, da je v njem snov sulforafan. Tudi ta se ponaša s protivnetno močjo.

Ščiti pred rakom

Dejstvo je, da super živil, ki bi zagotovo ščitila pred rakom, ni. Dejstvo pa je tudi, da nekatera znatno znižajo tveganje zanj. Eno od njih je rdeče zelje.

Po zaslugi že omenjenih antioksidantov in sulforafana je med varovalnimi živili na seznamu najbolj učinkovitih z vidika različnih vrst malignih obolenj, med drugim varuje tudi pred rakom dojk in debelega črevesja.

Skrbi za zdravje prebavil

Z vključitvijo rdečega zelja v prehrano boste zdravju storili več uslug, pod njegovim učinkom bodo denimo bolje delovala prebavila. Je namreč bogat vir vlaknin, ki na več načinov pozitivno vplivajo na prebavo. Med drugim gre za prebiotike, s katerimi se hranijo probiotične kulture v črevesju in ohranjajo zdravo prebavno floro.

Snov v rdečem zelju, imenovana izotiocianat, bakterije v prebavilih spodbuja k tvorjenju kratko verižnih maščobnih kislin, ki so nepogrešljive za dobro zdravje tega dela telesa in za fizično zdravje na sploh.

Alexander Donin/Gettyimages

Je rdeče zelje primerno za vse?

Načeloma je rdeče zelje primerno za večino. Obstaja sicer možnost za alergijo na kapusnice, vendar je ta redka. Praviloma se odraža z blagimi simptomi, denimo srbenje v grlu in na jeziku, kihanje in izcedek iz nosu. Če se ob uživanju zelja pojavi močnejša reakcija, takoj poiščite primerno pomoč.

Osebe, ki imajo težave s ščitnico, morajo biti glede kapusnic v prehrani previdne, saj vplivajo na absorpcijo joda, ki je nujen za pravilno tvorjenje ščitničnih hormonov. Res je, da bi za te vplive morali pojesti ogromno rdečega zelja ali drugih kapusnic. Vsekakor se je o tem primerno pogovoriti z zdravnikom.

Ker rdeče zelje vsebuje veliko vlaknin in žveplovih spojin, je koristno tako prebavi kot splošnemu zdravju, lahko pa pri določenih osebah izzove krče, napihnjenost in vetrove. Zato bi morale biti z njim previdne zlasti osebe, ki jih pestijo vnetne črevesne bolezni, kot sta denimo kronova bolezen ali ulcerozni kolitis.

Če uživate zdravila za redčenje krvi, bodite previdni z viri vitamina K, kamor sodi rdeče zelje, saj ta lahko zmanjša učinek zdravil.

Preberite še: Ustvarajmo z otroki: Lučke za martinovo

Morda vas zanima tudi: Izjemni učinki kakijev na zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)