Razmišljanja, zaradi katerih trpi vaše duševno zdravje

Za svoje duševno zdravje poskrbite tudi tako, da končno odprete oči.

17.2.2021 ob 5:45 | Foto: Bogdan Kurylo/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Razmišljanja, zaradi katerih trpi vaše duševno zdravje

Da je duševno zdravje enako pomembno kot fizično, ni nobenega dvoma. Zato je treba za dušo skrbeti prav tako zavzeto, kot za telo.

Ker je lastno zdravje z vseh vidikov odgovornost vsakega posameznika, mora vsak najprej znati poskrbeti zase. In začeti s tem, da preneha verjeti v prepričanja, ki mu z vidika duševnega zdravja najbolj škodujejo. Katera so najusodnejša, odkriva Thoughtcatalog.

Težave drugih so večje od mojih

Menite, da se nimate pravice pritoževati. Kajti drugim gre veliko slabše in imajo večje težave, kot jih imate sami.

Svoje stiske skrivate in jih nikomur ne zaupate. Zato, da ne bi izpadli preveč zahtevni in zato, da prijateljev ali družine ne bi še dodatno obremenjevali.

Prav s tem pa si še kako škodujete. Kajti ne glede na to, kakšne so v primerjavi z drugimi vaše težave, za vas osebno so najpomembnejše in največje, saj zadevajo vas, vi jih morate reševati. In prav je, da se z njimi spopadate, da poiščete ramo za tolažbo in roko za pomoč. To je vaša pravica.

Nimam časa, da bi se ukvarjal(a) s sabo

Vedno ste pripravljeni prisluhniti in pomagati drugim. Kar pomeni, da ste zaposleni z vsemi okoli sebe, zase pa vam zmanjka časa. V očeh drugih hočete biti rešitelj in zvesti podpornik, nase ob tem pozabljate.

Še ena napaka, ki vam osebno in ljudem, ki jih imate radi, povzroča veliko škode. Kajti če želite ob strani stati drugim, morate najprej poskrbeti zase. Sicer se bo kaj lahko zgodilo, da boste zaradi preobremenjenosti pregoreli in ne boste več zmogli pomagati. Da do tega ne bi prišlo, si zapomnite: skrb zase ni egoizem temveč je prav tako pomembna,  kot skrb tudi za druge.

Na ramena meni ljubih nočem prelagati svojih bremen

Nočete, da bi vaši bližnji zaradi vas skrbeli. Nočete, da bi vedeli, da vam ni vedno lahko in da ste tudi sami kdaj v stiski. Nočete biti v nadlego. Zato vselej kažete vesel in nasmejan obraz, za katerim se skriva veliko bolečine.

 

Pa ste kdaj pomislili, kako bi se počutili, če bi se vloge zamenjale? Če bi nekdo od bližnjih pred vami skrival stisko in se ne bi na vas obrnil po pomoč? Bi bili veseli, če bi vam nekdo prikrival svoje težave? Seveda ne bi bili. Veseli bi bili, če bi se vam odprl in vas prosil za nasvet, podporo, pomoč ali tolažbo. Kajti prav v tem je smisel tesnih medsebojnih vezi in vzajemne pomoči ter s tem skrbi za duševno zdravje.

Trenutno moram pomagati, s svojimi težavami se bom ukvarjal kasneje

Verjamete, da vaše stiske in težave še niso tako velike, da bi se jim morali posvečati, zato raje pomagate drugim. Vse, kar vas pesti, potiskate na stranski tir in po tihem upate, da bo izginilo.

Ne bo. Nemogoče je večno bežati pred težavami in mnogo boljša taktika je sprotno reševanje teh. Kajti tegobe so veliko lažje obvladljive in premagljive, preden se razrastejo čez vso mero. 

Ne zaslužim si sreče

Gre za samo destruktivno razmišljanje: prepričani ste, da si zaradi napak in nepremišljenih korakov, ki ste jih storili v preteklosti, ne zaslužite sreče ter da sta bolečina in stiska upravičena kazen za nekaj, kar ste ali česar niste storili.

Čas je, da spremenite pogled na celotno zgodbo: ne glede na preteklost in napake v njej, ne glede na to, da niste popolni, ne glede na to, da ste nekoga prizadeli in mu zadali bolečino, vsak ima pravico do novega začetka in do sreče v življenju.

V prid dobrega duševnega zdravja morate to resnico čim prej ozavestiti.

Preberite še: Prva stvar, ki se je morate znebiti, ko dopolnete 40 let

Morda vas zanima tudi: Zvezdniki o mentalnem zdravju: od bipolarne motnje do motenj hranjenja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)