Presenetljiv razlog za nočne more

Nočne more so kaj lahko posledica previsoke temperature v spalnici.

26.12.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Presenetljiv razlog za nočne more

Vzroke za nočne more običajno pripisujemo stresu, tesnobi, neprijetnim doživetjem, travmam in podobnim izkušnjam. Znanstveniki pa opozarjajo, da obstaja še en verjeten razlog zanje. Ta je sicer na prvi pogled neobičajen, a strokovnjaki so prepričani, da bi kaj lahko bil kriv za neprijetne sanje. In to je … previsoka temperatura spalnice.

Telo se mora ohladiti

Optimalna temperatura zraka za dober spanec znaša okoli 18 stopinj Celzija. V kolikor je znatno višja, pa je lahko kriva za težave s spanjem.

"Da bi se dobro naspali, nam mora med nočnim počitkom temperatura organizma pasti za približno eno stopinjo Celzija. Izguba temperature nastopi skozi dele telesa, ki niso pod odejo, torej sta zanjo zaslužna glava in obraz. Kadar je temperatura prostora previsoka, do te izgube ne pride in to lahko vodi v slab spanec," britanski Metro povzema predsednika britanskega društva za spanje Neila Stanleyja.

Priporočena temperatura spalnice po njegovih besedah znaša od 16 do 18 stopinj Celzija. Temu dodaja, da nizke temperature zraka med spanjem lahko pomagajo tudi pri blaženju težav s smrčanjem ali spalno apnejo.

Brez kurjave in redno zračenje

Pozimi torej spalnica ne sme biti pretopla. Kako si zagotoviti temperaturo?

Stanley svetuje redno zračenje tudi pri nizkih temperaturah. Ob tem priporoča, da, za razliko od bivalnih prostorov, spalnice ne ogrevate, v mladinskih in otroških  sobah pa zvečer kurjavo ugasnete in pred spanjem prostor dobro prezračite.

Preberite še: Lakota pred spanjem: bi morali v posteljo lačni?

Morda vas zanima tudi: Tako boste boljše spali (za vse, ki jim pandemija krajša noči)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)