Stran s slabo voljo! 5-minutne vaje, ki bodo izboljšale vaše razpoloženje

Ste pod stresom? Se počutite, da vaše telo izgoreva in nimate dovolj časa sami zase? Potem berite dalje.

29.9.2021 ob 5:15 | Foto: Fleur Kaan/Unsplash, GettyImages | Avtor: P. Pa.

Stran s slabo voljo! 5-minutne vaje, ki bodo izboljšale vaše razpoloženje

Živimo v zelo napetem in stresnem obdobju. Zdi se, da je preprosto nemogoče stopiti korak nazaj in poskrbeti zase. A prav to je ključno in nujno za zdravje in dobro mentalno počutje. Epidemija koronavirusa je namreč povsem spremenila naše rutine in navade. Po letu in pol pa so že vidne posledice stresa in travmatičnih dogodkov. Ko se privajamo na novo realnost, je zato pomembno, da osvojimo bolj zdrave navade, ki bodo pozitivno vplivale na naše mentalno psihično stanje.

»Pomembno je, da si vzamemo odmor od dela in vseh obveznosti. Pomembno je, da se znamo ustaviti, razmisliti, se osvežiti, pa tudi če le za pet minut. Čeprav gre za kratke odmore, boste opazili pomembno spremembo. Izboljšalo se bo vaše razpoloženje, koncentracija, učinkovitost in še kaj,« je dejala profesorica na oddelku za psihiatrijo na ameriški univerzi Washington University School of Medicine v St. Louisu Jessica Gold.

Psihiatri so za Huffington Post razkrili nekaj kratkih petminutnih vaj, ki vam bodo olajšale življenje in sprostile napetost.


Olajšajte mentalno obremenitev

Če se vam zdi, da se vam je nabralo preveč stvari, se lahko začnete počutiti izjemno slabo. »Pet minut posvetite temu in premislite, kaj bi lahko danes dali na stran. Morda lahko kakšno stvar odložite za več dni ali pa kar cel teden. Bolj kot se vam bo uspelo mentalno razbremeniti, več svobode boste občutili in bolj boste prisotni v tem trenutku. Manj bremena boste čutili,« je dejala Neha Chaudhary, otroška in mladinska psihiatrinja na Harvardski zdravstveni šoli.

Dihalne vaje

Globoko in počasno dihanje je preprosta vaja, ki spodbuja čuječnost in vam pomaga, da ste bolj prisotni v trenutku. Čuječnost lahko sprosti in utiša vaš zaposleni um, izboljša razpoloženje ter sprosti napetost, ki jo morda občutite.

Na spletu boste našli mnogo dihalnih vaj. Lahko trajajo pet minut, več ali manj. Zanje je značilno, da globoko vdihnete, dih zadržite za nekaj sekund in potem počasi izdihnete. Če znate, se lahko lotite tudi dihalnih vaj, ki aktivirajo prepono in aktivirajo vse trebušne mišice. »Če ste pod stresom ali čutite, da ste napeti, zajemite nekaj globokih vdihov. To lahko naredite kjerkoli in kadarkoli, tudi med klicem ali sestankom,« je dejala Goldova.

 

Neverjetna moč glasbe

Da ima glasba neverjetno moč in vpliv na razpoloženje, vam je gotovo že jasno. Izberite takšno, ki dviga vaše razpoloženje in vas napolni z energijo, svetuje klinična psihologinja Meaghan Rice. Lahko si ustvarite tudi svojo playlisto skladb, ki vam dvigajo razpoloženje in jo uporabite vsakič, ko se boste počutili nekoliko slabše. Pomaga tudi, če malo zaplešete. Sprostili se bodo tudi hormoni sreče.

Pišite dnevnik

Vzemite si pet minut časa in se osredotočite nase. V dnevnik zapišite svoje misli in ideje. Beleženje v dnevnik vam bo pomagalo, da se boste bolj zavedali svojih občutkov. »Dnevnik vzemite s seboj v službo ali šolo in vanj zabeležite svoje občutke. Obstajajo tudi spletni dnevniki, ki vas bodo vodili in pomagali narediti samorefleksijo,« je dejala Goldova.

Začnite brati zbirko knjig

Vzemite si trenutek časa in ga posvetite branju. Odločite se za določeno tematiko in vsak dan preberite eno poglavje. Branje vas bo spodbudilo in navdušilo nad učenjem ter vam približalo priljubljeno tematiko, pravijo psihologi.

Pojdite na sprehod

Telesna aktivnost je vedno dobra in nujna za dobro psihofizično počutje. Četudi imate izdelan pravi vadbeni načrt, je dobro, da se kdaj samo preprosto sprehodite in si privoščite neobremenjen sprehod po naravi. Neobremenjeno gibanje bo spodbudilo vaše razmišljanje in vas navdalo z novo energijo.

Seznam hvaležnosti

Če se vam prikradejo negativne misli, jih lahko preženete tako, da začnete pisati seznam vseh stvari, za katere ste hvaležni. To vas bo pomirilo in navdalo z občutkom sreče, saj se boste zavedali, kaj imate. »Pet minut za hvaležnost vam bo zagotovo pomagalo, da se boste v trenutku počutili bolje,« je dejala Riceva.

Bodite sočutni – do sebe

Ne bodite prestrogi do sebe. Ne dovolite kritiku v sebi, da bi vas preglasil. Bodite sočutni tudi do samega sebe. »Vzemite si odmor in razmislite o tem, kako se počutite. Bodite nežni in dobri sami s sabo. Pozitivna sprememba bo vplivala na vaše splošno počutje,« je še dejala Goldova.
 
Preberite še: Instagram profili, ki ti vsak dan pomagajo pri duhovni rasti in graditi zdravo samopodobo

Morda vas zanima tudi: Neva Robnik Čuček: Največji sovražnik ženske je monotonost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)