Prekinitveni post: Najbolj vroča dieta leta, na katero prisegajo tudi svetovni zvezdniki

Nekoč priljubljene diete z odrekanjem določeni vrsti živil so zadnje leto popolnoma iz mode.

1.11.2019 ob 6:00 | Avtor: A. J. (Revija Suzy)

Prekinitveni post: Najbolj vroča dieta leta, na katero prisegajo tudi svetovni zvezdniki

Trenutno najbolj vroč način izgubljanja odvečnih kilogramov je t. i. intermittent fasting, prekinitveni post, na katerega prisegajo tudi številni zvezdniki.

Hujšanje z odrekanjem določenim živilom oziroma vrsti živil je sicer lahko učinkovito, a ima kar veliko pomanjkljivosti, ki lahko dolgoročno postanejo moteče in celo škodljive. Pri prekinitvenem postenju se ne odrekamo hrani, zato po ničemer pretirano ne hrepenimo, kar je pri dietah pogosto. Bolj podrobno smo o IF pisali tukaj.

Nič čudnega torej, da so prekinitveni posti postali pravi hit tako pri nas kot po svetu. Obstaja več vrst prekinitvenega posta, ki je poseben ritem prehranjevanja, pri katerem prehranjevanju in postenju namenimo določen časovni interval. Še posebno priljubljeni so prekinitveni post 16/8, dieta 5:2, post z enim obrokom na dan in dolgotrajno postenje, s katerimi odvečne kilograme topijo tudi številni zvezdniki.

Prekinitveni post 16/8

Pri tem se 16 ur na dan postimo in jemo samo preostalih osem ur v dnevu. Kdaj jesti, je stvar osebne izbire – preskočite lahko zajtrk ali večerjo ali si znotraj časovnega okvira zagotovite od tri do pet manjših obrokov. S prekinitvenim postom ohranjajo želeno postavo Kourtney Kardashian, Nicole Kidman in Halle Berry, Justin Theroux pa prisega na 12 ur postenja in 12 ur prehranjevanja. Hugh Jackman prekinitveni post uporablja, kadar mora v kratkem času shujšati za kako filmsko vlogo.

Dieta 5 : 2

Ta vrsta postenja je znana tudi kot hitra dieta, saj se jeziček na tehtnici precej hitro pomakne navzdol. Pri hitri dieti pet dni na teden jemo normalno, dva dni na teden pa vnos omejimo na 500 do 600 kilokalorij. Tako se med drugimi prehranjuje Jennifer Lopez. Čeprav je vnos kalorij omejen le za dva dneva v tednu, pa želenega rezultata seveda ne boste dosegli, če se boste preostale dni prenajedali. Zdravo prehranjevanje z veliko sadja in zelenjave je priporočeno za vse dni v tednu.

 

En obrok na dan

Ta vrsta postenja je nekoliko bolj ekstremna in ni primerna za vsakogar. Z enim obrokom na dan je menda zadovoljna Liz Hurley, ki naj bi se tovrstnega načina prehranjevanja držala, že dolgo preden so prekinitveni posti postali popularni. Štiriinpetdesetletnica, ki ima postavo pol mlajše ženske, menda za zajtrk popije le nekaj kozarcev tople vode, kosilo preskoči, nato pa si pozno popoldne privošči en sam obrok, ki pa ne sme biti na mizi prepozno, saj gre – v skladu s staro modrostjo o vitki liniji – v posteljo vedno lačna.

Dolgotrajno postenje

Na dolgotrajno, 24-urno postenje prisega Chris Martin, ki pravi, da zaradi tega tudi bolje poje. Dan ali več brez hrane si občasno privoščijo številni zvezdniki. Največ jih prisega na post od treh do petih dni, namen tega pa je, da se telo obnovi in očisti, ne pa da bi se znebili odvečnih kilogramov.

Je prekinitveno postenje zdravo?

Prekinitveno postenje velja za koristno za zdravje, kljub temu pa se pred začetkom posvetujte z zdravnikom, predvsem če imate kakšne zdravstvene težave. Pospeševalo naj bi metabolizem, izboljševalo celično čiščenje, uravnavalo raven krvnega sladkorja in podaljševalo življenje. Posamezniki poročajo o dodatnih koristih, med drugim o večji količini energije in boljši osredotočenosti. A deljena mnenja se krešajo, kako prekinitveni post vpliva na ženske. O tem na Mični pripravljamo članek, ki bo objavljen v prihodnjih dneh.  

Preberite še: Zakaj ne tečem (piše: Daša)

Morda vas zanima tudi: Janja Videc odkrito z Ulo: V njenem DNK-ju obstaja čarovniški zapis (VIDEO in FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)