Pozor, tudi ovsena kaša lahko redi

Ni vseeno, kakšno in kako jo pripravite.

23.7.2017 ob 5:00

kasa.jpg

Ovseno kašo je mogoče najti na vsakem seznamu živil zdrave prehrane. Oves je bogat z beljakovinami, minerali, vitamini, vlakninami in tako pripomore k dobri prebavi, zdravju srca, ožilja in organizma na sploh, ter predstavlja odličen vir energije.

Ovsena kaša je največkrat na mizi za zajtrk. Prav je tako, pazite pa, da zaradi nje ne boste razočarani nad številko na tehtnici. Zaradi sledečih šestih napak ji je mogoče pripisati krivdo za višek kilogramov.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku. 

Prevelik zalogaj

Prenajedanje in preveliki obroki so največkrat krivi za nezaželene maščobne blazinice. Tudi ovsene kaše ne sme biti preveč. Pol skodelice (120 gramov), kuhane v skodelici (240 mililitrov) vode, je idealna količina. "Če je zajtrk v skodelici videti preskromen in ne zadovolji vaših lačnih oči, si ga postrezite v manjši," svetuje prehranska strokovnjakinja Jennifer Bowers.

PREBERITE še // Ovsena kaša s kikirikijevim maslom

Premalo hranljivih dodatkov

Ovseni kaši ni priporočljivo dodajati sladkorja in z njim bogatih dodatkov, denimo marmelade ali čokolade. Najbolje jo je v primerni količini oplemenititi s svežim sadjem, lupinastimi plodovi in cimetom. Tako boste v organizem vnesli še več vlaknin ter zdravih maščob in predvsem dlje ohranili sitost.

Preveč dodatkov

Kot rečeno, ključ je v zmernosti in pravi količini. Lupinasti plodovi in suho sadje so res zdravi, a tudi zelo kalorični. Peščica teh na skodelico, kar bo obroku doprineslo 150 kalorij več, bo povsem dovolj.

Pretiravanje z maščobami

Če svojo ovseno kašo namesto z vodo pripravljate z mlekom, ji dodate še lupinaste plodove in se igrate z avokadom, kaj hitro lahko presežete priporočljivo količino kalorij. Zato previdno z maščobami. Ovsena kaša se dovolj zgosti v vodi, lahko ji dodate žlico mleka in peščico oreščkov, dodatno maščobo pa le, če kmalu po zajtrku začutite lakoto.

PREBERITE še // Sedem živil, zaradi katerih ste vedno utrujeni

Uživanje instant ovsene kaše

Obstaja veliko različic te sestavine zajtrka z nešteto okusi: jabolka s cimetom, medom, javorjevim sirupom. A vse te vsebujejo veliko sladkorja in se jim je zato bolje izogibati. Najbolje je kupovati običajno ovseno kašo ter jo s svežimi dodatki  v primernih količinah oplemenititi med pripravo.

Sladkosnedi ste

Sladki dodatki, kot so med, rjavi sladkor ali javorjev sirup v prevelikih količinah vitki postavi škodujejo prav tako, kot običajen beli sladkor. Takšna in drugačna sladila raje nadomestite z banano, cimetom ali izvlečkom vanilje. Tako ne samo, da bo skodelica ovsene kaše okusnejša, vsebovala bo tudi manj kalorij.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)