To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli ovseno kašo

Zajtrk za energijo, zdravje in lepo postavo.

1.3.2017 ob 8:05

oves_shutterstock_574929544.jpg

Da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ste slišali že ničkolikokrat, zato priporočilo, da brez njega ne gre začenjati dneva, pridno upoštevate. Če pa boste šli še korak dlje, in se zjutraj pogostili z ovseno kašo, bodo učinki prvega obroka zdravju še prijaznejši.

Več zanimivosti najdete na Facebooku

To super živilo je izjemno bogato s hranljivimi snovmi in še zdaleč ni tako dolgočasno, kot se zdi na prvi pogled. Že tisočletja namreč oves slovi po svoji  zdravilni vrednosti ter je dobrodošel pri zagotavljanju zdrave kože, premagovanju bolezni prebavil ter težav z živčevjem in z reproduktivnimi organi.

To pa se bo zgodilo, če boste ovseno kašo jedli vsak dan

Nedvomno se bo izboljšala vaša prebava, vendar to še zdaleč ni edini pozitiven učinek ovsene kaše, ki v manjši skodelici skriva kar 13 gramov beljakovin in pokrije dnevne potrebe telesa po magneziju. Ob tem organizmu prinaša veliko antioksidantov, vitamina E, folne kisline, selena in fitisnke kisline, vitamina B1, biotina, fosforja in bakra.

Varuje pred debelostjo

En od pozitivnih učinkov takšnega zajtrka je varovanje pred porastom telesne teže. Predvsem zato, ker vsebuje veliko vlaknin in tako zaradi nizkega glikemičnega indeksa dolgo zagotavlja sitost. Dokazano je, da lahko skodelica ovsene kaše zjutraj prav zaradi ohranjanja stabilne ravni sladkorja v krvi, dnevni vnos kalorij zmanjša tudi za 81 odstotkov.

kasa.jpg

Tu je še nekaj koristi tega, upravičeno imenovanega super živila, ki jih niza theworldshealthiestfoods.org in so podprti z mnogimi študijami:

  • Niža količino slabega holesterola.
  • Niža tveganje za bolezni srca in ožilja.
  • Izboljšuje odpornost.
  • Uravnava krvni sladkor in varuje pred sladkorno boleznijo tipa 2.
  • Je odličen vir vlaknin in ščiti pred rakom dojk.
  • Otroke ščiti pred astmo.
  • Primerna je za vse, ki ne smejo uživati glutena.
  • Podaljšuje življenje.

Katera je najboljša

Ovsena kaša je le ena od različic ovsa, ki se na trgovskih policah pojavlja v več oblikah: ovseni zdrob, ovseni kosmiči, ovseni otrobi, rezana ali zdrobljena ovsena zrna, običajna ovsena kaša, instant ovsen kaša so le nekatere od njih.

Vsaka je dobra in zdravju prijazna, zavedajte pa se, da tako kot pri drugih živilih, tudi pri ovsu velja: manj, kot je živilo obdelano, več hranljivih snovi vsebuje. Običajni ovseni kosmiči ali ovsena kaša sta torej nedvomno dve od boljših izbir.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)